Mi a flow, és hogyan érheted el te is?
Csíkszentmihályi Mihály világhírű elméletének alkalmazása a mindennapokban

ec28788873dd3e152461bc6c5c35d3694ab69023_2880x1620.jpg

Pár napja, 87 éves korában hunyt el Csíkszentmihályi Mihály, magyar származású pszichológus, a flow elmélet megalkotója. A XX. század első felében Fiumében született kutató az Amerikai Egyesült Államokban kezdte pszichológiai tanulmányait és ideje nagy részében itt kutatott, számos világhírű eredményt elérve. Megmutatjuk, hogyan alkalmazhatod az elméletét a mindennapokban.

2021.10.28. Írta: Kovács Anna. Borítókép: Pngio.com

Csíkszentmihályi Mihály, boldogságkutató és a pozitív pszichológia egyik atyja írta le először a világszerte ismertté vált flow elméletet az 1970-es években.  Elmondása szerint a második világháború után megfigyelte, hogy a túlélők nem voltak képesek a boldogságra, így érdeklődése a boldogság forrásának megtalálásának irányába fordult.  Különféle hobbikat próbált, elindult a művészet és a vallás irányában is,  végül pedig Carl Jung hatására a pszichológia felé fordult a kérdés megválaszolására: Mitől érdemes élni?

artist_concentrating.jpgKimutatta, hogy egy bizonyos pont után a materiális javak bővítése nem növeli a boldogságérzetet. Művészeket, írókat, sportolókat, sebészeket vizsgált, akik figyelmét teljesen lekötötte a végzett tevékenységük. Meglepő módon nem a stressz nélküli élet vagy pihenés okozta a legnagyobb örömet számukra, hanem az intenzív, figyelmet teljesen lekötő tevékenységek gyakorlása. A jelenséget flow-nak nevezte el, mivel az emberek az élmény megélést a folyó folyásához hasonlították. Ez az állapot általában  a kihívást jelentő tevékenységek és teljes fókusz által válik elérhetővé. Az optimális élmény elméletének (optimal experience) alapját is a flow adja: aminek a megélésekor az emberek csúcsteljesítményre képesek. 

Kép: Unsplash

Flow akkor történik, amikor a képességek szintje és a kihívás egyensúlyban vannak. 

“Sokan azt gondolják, hogy boldogabbak olyankor, amikor pihennek vagy relaxálnak. Ehhez képest nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy a legnagyobb boldogságot akkor élik át, ha elmerülnek egy tevékenységben, vagy teljesen elköteleződnek amellett, hogy megküzdjenek egy kihívással. “ – Csíkszentmihályi Mihály

Az emberek a flow állapotban a leginkább boldogak, kreatívak és produktívak. Csíkszentmihályi szerint a flow szükséges ahhoz a munkahelyen, hogy a munkavállalók hatékonyak és elégedettek legyenek. Az elmélet tanulásra is alkalmazható.

Hogyan kerülj flow-ba? 

1. Zárd ki a zavaró tényezőket!

Ne legyenek olyan figyelmet elterelő tényezők körülötted, mint a folyamatosan érkező értesítések. Ha tanulás közben flow-ba szeretnél kerülni, kapcsold ki, vagy némítsd le a telefonod.

2. Találd meg a megfelelő mértékű kihívást!

A kihívás mértéke is fontos: ne tegyük túl magasra a lécet, állítsunk olyan célt magunk elé, amelyet a tudásunk és képességeink indokolnak, ne generáljunk feleslegesen túl stresszes környezetet.

Ha túl alacsony a kihívás, unalom lesz az eredmény. Egy jó kihívás a komfortzónánkon kívülre taszít, de realisztikusan el tudjuk érni. Az egyensúly itt különösen fontos.

3. Értsd meg a motiváció típusait!

A flow átélése a belső motivációk közé tartozik, hiszen olyan dolgot teszünk, amit élvezünk. Ilyenkor az ember teljesen alárendeli magát annak, amit csinál, és az idő nem jelent semmit. A flow az önmegvalósítás eszköze, amely belső jutalmakkal jár, Csíkszentmihályi szerint a belső motiváció legmagasabb fokát jelenti. Az externális ösztönzők ennél sokkal rövidebb távon hatnak.

studying_together.jpg

Kép: Unsplash

4. Tanuljatok együtt!

A St. Bonaventure University megfigyelése szerint nagyobb flow élményt jelen egy tevékenységet másokkal együtt csinálni, mint egyedül véghezvinni, így a barátokkal, csoporttársakkal együtt tanulni sokkal élményszerűbb és motiválóbb. Érdemes tudni, hogy legtöbbször a gyakorlati tanulási feladatokban tapasztalják meg a tanulók a flowt.

5. Gyakorold rendszeresen!

Minél többet gyakorlod, annál többször kerülsz a flow állapotába, és annál boldogabb életet élhetsz.

süti beállítások módosítása