Közösen alkotjuk a jövőt - A Közgazdász Online hallgatói szerkesztőség története

reg_het_tundi-23.jpeg

A megújult Közgazdász két éve működik aktívan online formában. Visszatekintünk a hallgatói lap elmúlt éveire, hogy közelebb hozzuk olvasóinkhoz a csapatunkat és a szellemiségünket.

2021.11.09. Írta és a borítóképet készítette: Taxner Tünde, felelős szerkesztő. 

A Közgazdász az egyik legnagyobb múlttal rendelkező hazai felsőoktatási lap. Most már online működik, de ugyanúgy hallgatók írják, szerkesztik és alkotják, mint 1951-ben, amikor útjára indult. A lap története átalakulásokkal és megszakításokkal teli, például 56’ után pár évig nem jelent meg. A következő hetekben visszatekintünk az elmúlt 70 évre.

A számomra legjelentősebb átalakulás 2018 nyarán történt. Amikor 2017-ben elkezdtem a Corvinus Egyetem Kommunikáció- és médiatudomány alapszakát, még a Corvinus Hallgatói Médiaközpont készítette a lapot, az én első cikkeim is nyomtatásban jelentek meg. Az A4-esnél kicsit szélesebb formátumú magazinnal a folyosókon, a bejáratoknál lévő tartókban, a büfékben és a Napköziben is lehetett találkozni. Bárki elvehette, olvashatta, hazavihette. Amióta emlékszem rá, nagyon szeretek írni, de az újságírást a Közgazdász előtt csak elvétve próbáltam ki. Nagyon intuitívan írtam, valljuk be, terjengősen és kevésbé tudatosan, ezért az akkori rovatvezetőktől sokat tanultam. 

img_20190910_075122.jpegAztán a szerkesztőség többsége lediplomázott, és pár gólya évfolyamtársammal ott találtuk magunkat egy nagy lehetőség előtt. Kovács Mátéval, aki 2019 nyara óta a Közgazdász főszerkesztője, egy napos délutánon együtt kávéztunk a Kelet teraszán. Máté fejében akkor már felépült egy vízió, amit azóta is egyre tovább színesít és tágít, én pedig azonnal elkezdtem gondolkodni a gyakorlati megvalósításon. Azon a nyáron Lázár Fruzsina későbbi törzstagunkkal, volt újságírónkkal és még pár évfolyamtársunk segítségével összeállítottunk a nyomtatott Gólyaatlaszt, ami az egyetemre belépőknek segített eligazodni a Corvinuson. 


Gólyaatlaszok 2019 szeptemberében.

Szeptemberben százasával hordtuk szét a színes kis füzeteket az épületekben, és szinte mind elfogyott. Sok segítséget kaptunk a kiadvány elkészítésében, mégis úgy döntöttünk, hogy az online térben folytatjuk. Az egyetem kommunikációs részlege vált a szerkesztőség fenntartójává, azonban a szervezetünk továbbra is kizárólag corvinusos hallgatókból áll. Az első cikkünk 2019 novemberében jelent meg a blog.hu-s felületen, amit az előző szerkesztői csapattól örököltünk meg.

fb_img_1576188422758.jpeg

A Közgazdász szerkesztősége 2019 decemberében.

Két és fél évvel ezelőtt nagyjából tízen voltunk a szerkesztőségben, mára több mint harmincan vagyunk. Az újságírókon és a szerkesztőkön túl grafikusok, fotósok, közösségi média menedzserek, marketingesek, HR-esek alkotják a csapatot. 2020 őszén útnak indítottuk a podcast csatornánkat is, és már videós tartalmakat is tervezünk. Jelenleg cikkeink és két podcast sorozatunk kínálatában böngészhettek.

p9302384_2.jpg

A csapatunk az első nagyobb bővülés után, 2020 őszén. 

Jelszavunk a “Közösen alkotjuk a jövőt”, melynek mindhárom pillére a Corvinus szellemiségére épül. Fontos számunkra az újságírói és az olvasói közösség egyaránt. Szeretünk alkotni, legyen szó újságcikkről, podcastről vagy más vizuális tartalomról. Célunk pedig, hogy olyan történeteket mutassunk meg, melyek nekünk, hallgatóknak adnak inspirációt a közös jövőnkkel kapcsolatban.

Csatlakozzatok hozzánk Facebookon, Instagramon és Spotify-on, hogy ne maradjatok le a tartalmainkról, hiszen közösen alkotjuk a jövőt!

süti beállítások módosítása