“A könyv olyan emlékeket idéz fel bennünk, amiket egy táblagép nem tud pótolni” – Interjú a Mozgó Könyvek projektvezetőjével, Boda Norberttel

kep-20211104-145131-6f8bcccd.jpegAz okostelefonok és az e-bookok rengetegében miért ragaszkodunk továbbra is a könyvekhez? Hogy jött létre a szervezet, amelynek zöld színű könyvesszekerei olvasnivalóval látják el Budapest lakóit? Boda Norberttel, a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület projektvezetőjével beszélgettünk.  

2021. 11. 24. Vendégszerző: Bennett Zsófia / Képek: Kércz Dorottya 

„Célunk, hogy az embereknek könyvet tudjunk adni a kezébe, azoknak is, akiknek nincs lehetősége arra, hogy besétáljanak egy könyvesboltba és megvegyenek egyet több ezer forintért” – mesél Norbert a Mozgó Könyvek Olvasás Program céljáról.  A program 2014-ben indult azzal a céllal, hogy Budapest utcáin megfizethető áron, minden korosztály, de főként a fiatalok számára biztosítson olvasnivalót. Három könyvesszekérrel kezdtek Kőbányán, Hűvösvölgyben és a MOM Kulturális Központban. Norbert egy évvel a projekt elindulása után csatlakozott a csapathoz annak érdekében, hogy egységes rendszert alakítson ki a szekereken, és a projektet gazdaságilag is működőképessé tegye. Munkája sikeresnek bizonyult, hiszen ma már kilenc budapesti helyszínen válogathatunk jobbnál jobb könyvek közül. 

mozgokonyvek-3_jpg.jpg

 

A könyvesszekérig vezető út 

Egy helyszínen körülbelül 3000 könyv található, amelyek témakör és árkategória szerint vannak rendszerezve. A könyvesszekereken a könyvek jelentős részéhez 500 forintért juthatunk hozzá, emellett 1500 forintért megvásárolhatók ritkább könyvek is, mint például első kiadások vagy dedikált példányok. A könyvesszekerekre kerülő könyveket több forrásból gyűjti be a Mozgó Könyvek csapata. „Van több csapatunk is, akik járják a várost, fel  is vásárolunk könyveket, de szerencsére rengeteg adomány érkezik be hozzánk”  - mondja Norbert. 

Miután beérkeznek a könyvek, a kollégák kiválogatják azokat, amelyek belső és külső minőség szempontjából is felkerülhetnek a szekerekre. A külső minőség azt jelenti, hogy szakadt, ázott vagy rossz minőségű könyvek nem kerülhetnek a kínálatba, ezeket visszaforgatják. Benedek Patrik szakmai vezető szavaival élve „a papírmennyországba kerülnek”. A belső minőséget egy fokkal nehezebb meghatározni.

„Belső minőség szempontjából az elsődleges szempont az, hogy milyen értéket képvisel a könyv kulturálisan, vagy mennyire hasznos” - mondja Patrik. 

 

mozgokonyvek-7_jpg.jpg

Két esetben fordulhat elő, hogy belső minőség miatt kiszelektálnak egy könyvet. Egyrészt vannak olyan könyvek, amelyekből nagyon sokat nyomtattak, mert képviselték az akkori kor eszméit, és szívesen olvastatták az emberekkel: ide tartoznak például Moldova György vagy Berkesi András regényei. Ezeknek az íróknak vannak nagyon jó regényeik is, viszont abból adódóan, hogy rengeteg van belőlük, gyakran szelektálni kell műveiket. Másrészt vannak olyan szakkönyvek, tankönyvek, amelyek már egyáltalán nem felhasználhatóak, mivel a tartalmuk elavultnak számít egy-egy szakterületben.

Az a célunk, hogy az olvasók folyamatosan minőségi olvasnivalóval legyenek ellátva” - mondja Norbert. 

Kik a könyvterjesztők? 

A Mozgó Könyvek csapata 10-15 főből áll, akik a háttérből támogatják a projektet: ez a létszám a vásárlókkal nap mint nap kapcsolatot tartó könyvterjesztő kollégákkal egészül ki. A könyvterjesztők feladata, hogy segítsék a vásárlókat a válogatásban, és naponta új könyvekkel frissítsék a kínálatot. 

A könyvesszekereken dolgozó munkatársak gyakran egyetemisták, mivel a választható délelőtti és délutáni műszakok rugalmas munkavégzést tesznek lehetővé. Egy új kollégának körülbelül 3-4 hétig tart megtanulni a könyvterjesztéssel járó feladatokat: a betanulási folyamatot egy oktatásvezető kolléga támogatja, aki egy működő szekéren mutatja be az újoncoknak azt, milyen szisztéma szerint épülnek fel a mozgó könyvesboltok. 

Ha te is szeretsz olvasni, és érdekel a könyvesszekerek világa, jelentkezz könyvterjesztőnek az info@mozgokonyvek.hu e-mail-címen! 

Az olvasás helyzete a digitális világban 

A könyvesszekér mindenkinek való. Bár Norbert elmondása szerint a vásárlók jelentős részét fiatalok teszik ki, mindenki talál magának valamit a kínálatban. „Kismamák a mesekönyveket keresik, az idősebbek az irodalom felé orientálódnak, de nagyon sok a fiatal vásárló is. Szép számban vesznek ők is magyar és világirodalmi műveket, aminek kifejezetten örülünk.” 

kep-20211104-145131-942b1243-min.jpeg

Az okostelefonok és e-bookok világában, ahol újságok helyett online cikkeket olvasunk, könyvek helyett pdf-eket vásárolunk, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy a digitalizáció ellenére sokan továbbra is ragaszkodunk a könyveinkhez. Norbert szerint

„a könyvet nem fogják elfelejteni az emberek, mert olyan emlékeket idéz fel bennük, amiket egy táblagép nem tud pótolni.” 

A könyveknek van hangulata, különleges illata, amely minden olvasás alkalmával élményt nyújt számunkra, ezt nem pótolhatja egyetlen digitális eszköz sem. A könyveinkhez kötődünk, mivel élményeink és emlékeink fűződnek hozzájuk. Természetesen ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az online olvasás helytelen lenne, azonban Norbert szerint nem hasonlítható az élmény a papíralapú könyvekhez.  

Online könyvesszekér és a járványhelyzet 

Bár a Mozgó Könyvek az ikonikus zöld színű könyvesszekereiről ismert, sokan nem tudják, hogy 2019-től már online térben is válogathatunk a pár száz forintos könyvek közül. Az online könyvesszekér ötlete a zord téli időszak áthidalása kapcsán merült fel a csapatban, mivel a téli mínuszok gyakran lehetetlenné tették a téli nyitvatartást. Két évvel ezelőtt indult útnak az online könyvesszekér, ami hatalmas sikert aratott. 

kep-20211104-145132-32fb883a-min.jpeg

A webshop a könyvesszekerek szisztémájára épül, ugyanolyan kategóriákban találhatók meg a könyvek, mint az utcai szekereken. Annak érdekében, hogy mindenkinek legyen lehetősége számára érdekes könyvekből válogatni a webshopon, egy vásárló egyszerre csak öt könyvet rendelhet. Az online könyvesszekér nem csak a hidegebb telek alatt, hanem a járványhelyzetben is komoly szerepet játszott, hiszen a boltokhoz hasonlóan a könyvesszekereket is be kellett zárni. Annak érdekében, hogy a hátrányosabb helyzetűek kezébe is könyvet adhassanak, a webshopon létrehozták a 0 forintos könyvek kategóriát, így bárki ingyenesen, anyagi helyzettől függetlenül olvasnivalóhoz juthat.  

Könyvesszekerek Budapesten túl 

A Mozgó Könyvek projekt hosszú távú céljai között szerepel a regionális terjeszkedés: Budapesten kívül jelenleg különböző rendezvényeken és fesztiválokon találkozhatunk velük. Az online felületnek köszönhetően a párszáz forintos könyvek azonban nemcsak Magyarországon, hanem a világ minden pontján olvasnivalóval láthatják el az érdeklődőket.   

Budapesten olyan szolgáltatások rejtőznek, melyekről azt hihetjük, hogy a digitális korban haldokolnak. Azonban az analóg fotózás, a társasjátékozás és a bakelit lemezek a reneszánszukat élik, a használtkönyv-kereskedések pedig továbbra is részét képezik a nagyvárosi kultúrának. Az anno21ben a Corvinus Kommunikáció- és médiatudomány mesterszakán tanuló hallgatói csoport projektje, melynek célja felderíteni, hogy a fiatal generáció mennyire vonzódik digitális mindennapjai mellett az analóg tevékenységekhez. Tarts velünk, és ismerd meg a többi történetet is! Ha pedig kíváncsi vagy, hogy mit gondolnak erről a szakértők, gyere el a Magvető Caféba, és formálj véleményt Te is! Részletek itt

süti beállítások módosítása