Megmenteni egy millió állat életét - Kinek való a Veganuary?

fentrol_ps_1.jpgMára széles körben ismert a Veganuary, azaz vegán január kihívás. Cikkünkben arra világítunk rá, miért lehet szükség a Veganuary-ra, kinek ajánljuk, és milyen hátulütői lehetnek.

2021. 12. 29. Írta és fényképezte: Szentkirályi Lili

A 2014 óta megrendezésre kerülő kihívás évről évre egyre több embert vonz: a résztvevők száma minden évben megduplázódik. A kihívást egy angol-walesi jótékonysági szervezet kezdte, és célja, hogy minél több embernek megmutassa a vegán életmódot és támogassa őket a vegánság felé tartó utazásukon. Ha feliratkozunk a Veganuary hírlevelére, a szervezet évközben is rendszeresen tájékoztat különböző, a vegánsággal kapcsolatos hírek kapcsán, a vegán január alatt azonban naponta küldenek híreket és receptek is. Ha csatlakozni szeretnél a veganuaryhoz, akkor nincs más dolgod, mint a weboldalon keresztül feliratkozni a hírlevélre. Ez teljesen ingyenes, és nem jár semmiféle elköteleződéssel, csupán inspirációként szolgál.

Megmenteni egy millió állat életét

A Veganuary szerint 2021-ben a vegán január résztvevőinek fele az állatvédelem és állatjólét miatt iratkozott fel a kihívásra. A kihívás születése óta a Veganuary egymillió állat életét mentette meg közvetetten. A vegán életmódra való áttérés egyik legnépszerűbb oka az állatvédelem. A növényi alapú élelmiszerfogyasztáson túl ez egy olyan életmódot is jelent, ahol az állati eredetű termékek teljesen hiányoznak a mindennapokból. Emellett sokan azokat a tevékenységeket is megtagadják, amik valamilyen módon hozzájárulnak az állatok kihasználásához (például sokak szerint az állatkertek vagy a lovaglás).

whatsapp_image_2021-12-18_at_18_45_44.jpeg

450.000 repülőúttal egyenlő széndioxid kibocsátás

A másik leggyakrabban hangoztatott érv a vegánság mellett a környezetvédelem. Ma már nem kérdés, hogy alapvetően az állati eredetű élelmiszerek megtermelésének széndioxid- és metánkibocsátása jóval nagyobb, mint a növényi eredetű élelmiszereké. A Veganuary kihívás nyolc év alatt 450.000 repülőúttal egyenlő széndioxid kibocsátást spórolt meg a Földünknek. Nagyon sokan tehát azért választják a vegán életmódot, hogy egy fenntarthatóbb és környezettudatosabb életet éljenek. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy egy fűtött üvegházban termelt és ezer kilométereket utaztatott avokádó sem túl fenntartható. Így, ha a környezetvédelem nevében vágunk bele a Veganuaryba, akkor érdemes figyelni a szezonalitásra és a helyi termelésre is.

Honnan tudhatod, hogy éppen milyen zöldségek és gyümölcsök szezonálisak? Tudd meg egy másik cikkünkből!

268386985_657147409052850_638141884429358288_n.jpg

Erre figyelj, ha belevágsz a Veganuary-ba

Először is mindenképp érdemes egy kicsit utánanézni a vegánságnak és a növényi alapú étrendnek a kihívás előtt. Bár a Veganuary egyik különlegessége, hogy az emailben naponta érkező cikkekkel és tippekkel nagyon egyszerűvé teszi a növényi alapú táplálkozást, mégis érdemes egy kicsit felkészülni rá. Ez igaz mind az alapanyagokra, mind pedig az adalékanyagokra érvényes: ha korábban nem volt jellemző a konyhádban a csupán növényi alapanyagokból készült étel, sok meglepetés érhet egy-egy hozzávaló kapcsán.

img_5422_2.jpg

Sok “kezdő” vegán követi el azt a hibát, hogy az életmódváltás után egyhangúan étkezik, ezáltal fontos vitaminokat és nyomelemeket von meg a testétől. A Veganuary szerencsére erre is felkészült: naponta több olyan növényi alapú receptet kapnak a résztvevők, amikben a legfontosabb tápanyagok mind helyet kapnak. Emellett azonban érdemes lehet beszerezni B-12 vitamint, hiszen azt az orvosok mindig ajánlani szokták a növényi étrend mellé, ugyanis ez elég nehezen vihető be vegán étkezéssel. 

Végül pedig, az egész kihívás lényege az, hogy egyszerűen és élvezetesen megismertesse a növényi életmódot minél több emberrel, úgyhogy ne felejtsd el te is élvezni a vegán januárt! 

 

süti beállítások módosítása