Saját kutatás egymillióból – Újra lehet pályázni az ÚNKP ösztöndíjra

Megnyílt a pályázat az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjaira, június 2-áig lehet jelentkezni. Bármelyik képzési szinten végzett kutatásra akár havonta 100 ezer forintos ösztöndíjat nyerhetnek a Corvinus hallgatói. Mire kell figyelni a pályázat során, és milyen megvalósítani egy saját tízhónapos kutatást? Taxner Tünde vendégszerző osztja meg tapasztalatait.

Vendégszerző: Taxner Tünde

280438414_5163891187021255_986456129442253999_n.jpg

Tünde az ösztöndíj miatt részt vett az idei intézményi TDK-n és második helyzett lett a Kommunikációelméleti szekcióban. Forrás: Corvinus Kommunikáció és Média

Múlt héten volt az utolsó órám mesterszakos hallgatóként a Corvinuson, de már egy éve áprilisban elkezdtem azon gondolkodni, hogy milyen témáról írjam a szakdolgozatomat. Maximalista vagyok, de még engem ismerve is túlzásnak tűnhet ez az előrelátás. Azért volt fontos a tervezés, mert csak így tudtam megpályázni egy ösztöndíjat, amely összesen nettó egymillió forinttal segítette a kutatásomat. 

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) támogatásával egy 10 hónapos kutatási projektet valósítottam meg ebben a tanévben. Azt a témát kutattam, amely a legjobban érdekelt, és úgy, ahogy szerettem volna. Aki szereti az önállóságot, az elmélyült kutatómunkát és a tudományos írást, illetve van egy jó témája és egy segítőkész témavezetője, annak a kihívások ellenére érdemes belevágni.  

Ki jelentkezhet és milyen témával? 

Az ÚNKP az Innovációs és Technológiai Minisztérium által finanszírozott ösztöndíj, amelynek célja az innováció ösztönzése és a tudományos utánpótlás biztosítása. Alap- és mesterszakos hallgatók adhatnak be pályázatot. Doktori, doktorvárományosi és posztdoktori szinten is megpályázható az ösztöndíj, valamint a fiatal oktatókat és kutatókat is támogatják.  

Képzési szintnek megfelelően kell kiválasztani az ösztöndíj típusát, és figyelmesen elolvasni a pályázati kiírást. Abban találhatók a kizáró tényezők is, amelyeket érdemes végiggondolni magunkra vonatkoztatva. Amennyiben más kutatástámogatásban, például Kooperatív Doktori Ösztöndíjban részesülsz, nem vagy jogosult ÚNKP-ra. Az ösztöndíj összege és az, hogy hány hónapra van lehetőséged pályázni, ugyancsak pályázattípusonként változik.   

A pályázati kiírások az ÚNKP hivatalos honlapján, míg a corvinusos pályázókra vonatkozó információk az egyetemi honlapon találhatók. 

Egy évvel ezelőtt a mesterképzésben tanulókra vonatkozó pályázatot adtam be. A kutatási témára vonatkozóan az etikai és bűnügyi szempontokon kívül ebben a kategóriában nincs megkötés, ezért én azt a témát választottam, amiből a szakdolgozatomat írni szerettem volna. Hasonló cél lehet a TDK-részvétel vagy akár egy kutatócsoportban megvalósított projekt támogatása. Doktori hallgatóként azonban észnél kell lenni, mert nem egyezhet a pályázott téma a disszertáció témájával.

Olyan témát érdemes választani – főleg, ha hosszabb ideig fogsz vele foglalkozni – ami igazán érdekel, és amit van lehetőséged a Corvinuson hozzáértő témavezető támogatásával kutatni. A témát és a kutatás megvalósításának lépéseit egy kutatási tervben kell bemutatni. Ahhoz, hogy ütős anyagot adj le, érdemes ennek az értékelési szempontjait is végigolvasni. A történetmesélés készségfejlesztő hatásait és alkalmazási lehetőségeit kutattam a magyar felsőoktatás kontextusában. Ez újszerű és hasznos témának bizonyult. Az eredmények azt mutatják, hogy a történetmesélés olyan készségeket fejleszt, amelyekre a munkaerőpiacon szükségük van a frissen egyetemet végzett pályakezdőknek. 

Hogyan kell jelentkezni, és mit kell beadni? 

Az ösztöndíj állami forrásból származik, de a pályázat lebonyolítója a felsőoktatási intézmény. Vagyis corvinusos hallgatóként az egyetem munkatársainak kell benyújtani a pályázatot.  

A jelentkezési anyagot kizárólag elektronikus úton kell beküldeni az alábbi e-mail-címre: unkp_bce@uni-corvinus.hu. Az idei határidő a legtöbb pályázattípusnál 2022. június 2.

A benyújtandó dokumentumok pályázattípusonként eltérnek, de egy checklist található a Corvinus honlapján, ahol le lehet ellenőrizni, hogy mindent kitöltöttél-e. Személyes tanácsom, hogy nyomtasd ki ezt a “benyújtandó mellékletek” című dokumentumot, és pipáld ki azokat, amelyek készen vannak. A kitöltendő dokumentumok az ÚNKP honlapjáról letölthetők, ezek a pályázati kiírás mellékletei. 

A TDK és OTDK helyezéseket, a Pro Sciencia és egyéb tudományos díjakat fontos igazolni a pályázatban, mert sok pontot érnek az értékeléskor. Ezek mellett többek között a konferenciaelőadásaidról, a publikációidról és egyéb tudományos, szakmai tevékenységeidről, illetve a nyelvtudást igazoló dokumentumokról se feledkezz meg. 

Mit kell vállalni? 

A pályázat fontos eleme, hogy milyen vállalásokat teszel. Ha megkapod az ösztöndíjat, az akkor leadott kutatási terved lesz az ösztöndíjszerződésed melléklete. Vagyis, amit ebben bevállalsz, azt valóban meg is kell valósítanod. Vannak kötelező vállalások, amiket a pályázati kiírás határoz meg. Nekem például mesterszakos hallgatóként indulnom kellett az idei TDK-n, illetve tartanom kell egy előadást az intézményi ÚNKP-konferencián. Ezeken felül más vállalásokat is tehetsz, én például tudományos cikket írok.

krzysztof-maksimiuk-jdkt2uv6i3w-unsplash.jpg

Forrás: Krzysztof Maksimiuk Unsplash; Képünk illusztráció.

Mérlegeld reálisan, hogy milyen vállalások megvalósítására van lehetőséged. Ehhez érdemes kikérned a témavezetőd vagy korábbi ösztöndíjasok véleményét, és végiggondolnod, hogy milyen óráid lesznek, és mennyit tervezel dolgozni a következő tanévben. Természetesen az ösztöndíjas időszak közben is változtathatsz az időbeosztásodon, de akkor már prioritássá válik a vállalások teljesítése.  

Milyen megvalósítani egy saját kutatási projektet? 

Ha egy hosszabb ösztöndíjas időszakot vállalsz be, minden projektmenedzsment készségedre szükséged lesz ahhoz, hogy jól oszd be az idődet. Főleg akkor, ha sok vállalást tettél a pályázatban. Ha szakdolgozatra vagy TDK-ra készülsz, akkor a saját időbeosztásodat kénytelen leszel a központilag megadott határidőkhöz is igazítani.  

Állíts fel magadnak reális határidőket, de közben vedd figyelembe azt is, hogy a témavezetődnek idő kell arra, hogy átnézze az anyagaidat. Érdemes ezért a pályázati időszak kezdetekor és utána is rendszeresen egyeztetni vele a részfolyamatok időzítését. Az ÚNKP a kettőtök közötti kooperációra is épít, hiszen nemcsak anyagilag támogatja a témavezetőt, hanem igazolnotok is kell a rendszeres konzultációt.   

Azt is érdemes végiggondolnod, hogy mennyire szeretnél és tudsz önállóan dolgozni, hiszen bizonyos pályázatoknál van lehetőség arra is, hogy kutatócsoportos vagy társszerzős kutatással pályázz. Engem például az önállóság hatékonnyá tett, de néha vágytam a csoportmunkára. Egy ilyen ösztöndíj arra is jó, hogy felismerd, mi való neked, és közben egy előre meghatározott időn belül fontos szakmai célokat érj el.

süti beállítások módosítása