A győztes recept: illattal népszerűsített víz – avagy így zajlott az OEV döntő

Három csapat képviselte a Budapesti Corvinus Egyetemet az  OEV országos döntőjén, amelyet huszonharmadik alkalommal rendeztek meg, és valamennyi csapat az első négy helyezett között végzett. A sikeres eredmények fényében kérdeztük a győztes csapat, a Dr. Bank Cr. + tagjait a versenyről és a felkészülésről.oev_2022_48_v1.jpg

Írta: Orosz Petra; Borítókép: Multilumen Entertainment

Az Országos Esettanulmány Verseny (röviden OEV) Magyarország egyik legrégebb óta megrendezésre kerülő, egyben Közép-Kelet-Európa legrangosabb esettanulmányi versenye, amelyre idén több mint 250 hallgató jelentkezett országszerte 14 egyetemről. A valós vállalati problémák megoldása által a résztvevők a kritikus gondolkodásukat és a kreativitásukat tudják fejleszteni, ezáltal az egyetemen elsajátított elméleti tudást gyakorlatba átültetni.

A verseny felépítése alapján az első fordulóban a négyfős csapatoknak két hét áll rendelkezésére, hogy megoldjanak egy esetet. Idén az első forduló esetét a Lime biztosította, melynek témája a köztereken kihelyezett rollerek logisztikája és kihasználtságuk optimalizációja volt. Minden egyetemről legfeljebb három csapat juthat tovább a következő fordulóba, így több jelentkező esetén belsős előválogatóra kerül sor. A továbbjutó csapatok közül az országos előválogatón 12 csapatot választ ki a szakértői zsűri, akik részt vehetnek a háromnapos döntőn és a díszvacsorán. Idén az Aquincum Hotel Budapestben szervezte meg az EVK Szakkollégium az egyetem Vezetéstudományi Intézetével közösen a XXIII. Országos Esettanulmány Verseny döntőjét. 

oev_2022_49.jpgkép: Multilumen Entertainment

A döntő hétvégéjét egy köszöntő beszéd, majd a vállalati képviselőkkel történő körforgós kerekasztal-beszélgetés indította, ahol a csapatok megismerhettek iparágvezető szaktekintélyeket. Többek között jelen volt Balogh Levente, a Szentkirályi tulajdonosa is. Az esetet szombat délután kapták meg a csapatok, a probléma megoldására összesen 33 óra állt rendelkezésükre – a szerencsésen egybeeső óraátállítás miatt valójában 34 óra –, majd a csapatok hétfő délelőtt prezentálták az ötleteiket. A résztvevőket több csoportba osztották a szervezők, majd mind a négy csoport győztes csapata délután ismét ismertette az eset megoldását a vállalati szakemberekből álló zsűri előtt is.

A nyertes csapat tagjai Cogoi Richárd, Iván Dániel, Nyerges Balázs és Révész Barnabás, mind a Budapesti Corvinus Egyetem harmadéves gazdálkodás és menedzsment angol szakos hallgatói. A versenyre most jelentkeztek először, azonban a csapat több tagja is részt vett már közösen csapatversenyen korábban. A csapat így magabiztosan vette az első és a belsős forduló akadályait, ezáltal meghívást nyertek a döntőbe, ahol egy hétvége állt rendelkezésükre, hogy a Szentkirályi Magyarország ízesített vízre fókuszált esetét megoldják.

“A versenyre elsősorban azért jelentkeztünk, hogy négyünket, a csapatot összekovácsolja. Bár a korábban elért versenyeredményeink miatt bíztunk abban, hogy jól fogunk szerepelni, és akár a döntőig is eljutunk, de a lényeg az volt, hogy a kapcsolatunkat megerősítse” – mondta Balázs arra kérdésre, hogy mi volt a motivációja a jelentkezésnek.

Összeszokott csapatként ha gyorsabban nem is, de effektívebben tudtak az eseten dolgozni, így a 33 órából 20-25-öt mindenképpen foglalkoztak a megoldással. Rutinosabb szervezők javaslata alapján arra is figyeltek, hogy mindkét éjszaka minimum 6-7 órát aludjanak, hiszen ez volt szükséges ahhoz, hogy kipihenten adják elő az ötletüket. Fegyelmezettségüknek meg is lett az eredménye, hiszen a zsűrit lenyűgözték a kreativitásukkal és a problémamegoldó képességükkel.

oev_2022_34.jpgkép: Multilumen Entertainment

A döntő során a Szentkirályi ásványvíz által megadott esetet kellett megoldani. Az ízesített vizek piaca még gyerekcipőben jár itthon, ezért a Szentkirályi célja ennek a piacnak a forradalmasítása. Ehhez a csapatok részletes ötletjavaslatokat hoztak, beleértve a csomagolást, a célcsoportot, árazást és a termékek értékesítését is. Azonban a fiúk az íz helyett az illatra koncentráltak, hogy hogyan lehet az illatok által népszerűsíteni az ízesített vizeket, és egy újfajta ízélményt elérni, hogy a fogyasztók ne csak egy olcsó üdítőre, hanem egy egészséges, finom italra gondoljanak. 

A feladatokat ad hoc módon osztották be, a közös ötletelés után mindenki választott magának egy részt, amelyben elmélyedt, továbbá azt is szem előtt tartották, hogy mindenki a saját magának leginkább tetsző, kézenfekvő témát elemezze és adja elő. Ezt a szempontot zsűri is kiemelte az értékeléskor. Elmondták, hogy látszott a csapaton a felkészültség és a téma iránti elköteleződés.

“A sikeres szerepléshez szükséges egy összeszokott csapat, egy strukturált gondolkodási rendszer, hogy pontosan tudjuk, miként tudjuk felépíteni az esetet, illetve a tapasztalat is nagy szerepet játszott. Aki elsőként ugrik bele ilyen versenybe, lehet, hogy problémába ütközik ilyen téren” – tette hozzá Dániel. 

oev_2022_15.jpgkép: Multilumen Entertainment

“Amit én tapasztaltam, hogy lehet nagyon különleges, extra ötletekkel is előállni, azonban fontos, hogy a businessorientáltság megmaradjon, vagyis üzleti szempontból is értékelhető legyen a megoldás. Fontos az egyensúly az újdonság és az üzleti irányvonal között– emelte ki Barnabás.”

Megemlítették még, hogy a kommunikációs képesség minden téren fontos, nemcsak az eset előadásakor, hanem a prezentáció slide-jainak strukturálása, a gondolatmenet tiszta közlése, illetve a prezentáció után a kérdés-felelek részben, a válaszadás során is. 
Tanácsot adva leendő versenyzőknek kiemelték még a logikus felépítés szerepét.

“Fontos, hogy a csapat minden tagja tudja a teljes megoldást, ismerje minden elemét, miből épül fel a végeredmény, és logikus következtetésekből jussanak a végére. Továbbá az is szempont, hogy a csapattagok merjenek kilépni a komfortzónájukból. Gondolhatnak olyan megoldásra, ami kicsit váratlan, nem szokványos, ezt mindig értékeli a zsűri” – tette hozzá Barnabás. 

A versenyről, illetve az esetmegoldásról minden hasznos információ  megtalálható az Országos Esettanulmány Verseny hivatalos oldalán

A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak eredményei a XXIII. Országos Esettanulmány Verseny döntőjében:
1.  helyezett: Dr. Bank Cr. + (Révész Barnabás, Cogoi Richárd, Iván Dániel, Nyerges Balázs)
2. helyezett: Directive Consulting (Mohácsi Ármin, Pataki Ákos Patrik, Sallai Réka, Koleszár András)
3. helyezett: Jam Consulting (Nagy Zsófia, Komoróczy Ádám, Fehér Zoltán Gellért, Gáspár György András).

süti beállítások módosítása