Nemzetközi lehetőségek – Erasmus, DD, CEMS

nevtelen_terv_4_1.png

A Corvinus kiemelkedően sokféle külföldi részképzési lehetőséget biztosít a világ különböző pontján található partnerintézményeiben hallgatói számára. A külföldi tapasztalatszerzés nyitottabbá teszi a fiatalokat, és lehetőséget ad új kultúrák megismerésére, ezért mindenképpen fontos része a képzési programnak. Cikkünkben az Erasmus, a Double Degree és CEMS programokat mutatjuk be.

Írta: Olay Hanna; Borítókép: Canva

Erasmus

Az Erasmus program valószínűleg a legnépszerűbb külföldi részképzési program, ebben vesz részt a legtöbb hallgató. Az Európai Unió felnőttképzési projektje lehetőséget nyújt arra, hogy a diákok egyetemük külföldi partnerintézményeiben töltsenek el féléveket, az ott megszerzett krediteket pedig adott esetben otthon beszámíttassák. 

A következő évre pályázni minden ősszel lehet, akár már a legelső félévtől kezdve, a tanulmányi átlag, illetve különböző egyéb beszámítható eredmények segítségével, mint például a diákszervezeti tevékenység.

A Corvinus kiemelkedően sok külföldi egyetemmel van kapcsolatban, amelyek közül szakonként meghatározott intézmények közül választhatnak a hallgatók az Európai Unió területén belül. Ha pedig valaki ennek határain kívül gondolkodna a külföldi félévben, akkor a Bilateralis program keretében pályázhat, amely az Erasmushoz hasonlóan működik.

nevtelen_terv_6_1.pngForrás: Canva

Double Degree

A Double Degree azaz kettős diploma programok segítségével az egyetemi képzés során két diploma is szerezhető. Az alap- vagy mesterképzés alatt az egyetem egyik partnerintézményének megadott képzései is elvégezhetőek külföldön töltött félévek által.

Az alapképzésen részt vevő hallgatók számára két másik egyetemen biztosít lehetőséget a Corvinus a kettős diploma elvégzésére. Ezek egyike a franciaországi Kedge Business School, amely Európa egyik legkiemelkedőbb menedzsmentképzésével rendelkezik. Ide öt hallgatót választanak ki évente azok közül a másodéves pályázók közül, akik angol nyelvű gazdálkodást és menedzsmentet tanulnak, és legalább középfokú angol nyelvvizsgával rendelkeznek. Ők képzésük harmadik évének szemesztereit töltik kint, és ott kilencven kreditet kell szerezniük, emellett húszhetes gyakorlaton vesznek részt. Szakdolgozatukat angol nyelven kell elkészíteniük a Corvinuson.

A másik lehetőség az alapszakos hallgatóknak a bambergi egyetem képzése, amely az alkalmazott közgazdaságtant hallgató másodévesek számára pályázható, amennyiben legalább középfokú német nyelvvizsgájuk van. Közülük szintén öt ember nyer lehetőséget évente, hogy részt vegyen a programban. Hatvan kreditet szükséges elvégezniük kint, és ők is a harmadik év őszi és tavaszi szemeszterét töltik külföldön, egészen pontosan Németországban. Szakdolgozatukat németül kell megírniuk a bambergi egyetem felügyelete alatt, majd a védés és a záróvizsga a Corvinus követelményei alapján zajlik.

A mesterképzésre járó hallgatók lényegesen több lehetőség közül választhatnak a program keretén belül. A partnerintézmények között megtalálható a kolozsvári, a portói, a palermoi, a passaui, illetve több holland és belga, orosz illetve francia egyetem is, amelyekről az egyetem honlapján is találunk további tájékoztatást.

nevtelen_terv_5_1.pngForrás: Canva

CEMS

A Community of European Management Schools (CEMS) egyetemeket, illetve üzleti iskolákat tömörít a világ különböző pontjairól, továbbá vállalatokkal és társadalmi szervezetekkel működik együtt. A szervezet célja, hogy biztosítsa a minőségi képzést a legkiemelkedőbb üzleti hallgatók számára, hogy később a világgazdaság vezető vállalatainál hasznosíthassák a megszerzett tudást. A Master’s in International Management program keretében a nemzetközi színtér legjobb üzleti mesterképzéseit gyűjtik össze, és biztosítják a tanulási lehetőséget a hallgatóknak.

A programban részt vevő hallgatók sok más előny mellett szert tehetnek nemzetközi kapcsolati hálóra, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresek lehessenek a szakmában. Továbbá nemzetközi féléveket tölthetnek külföldön, a gazdasági élet legkiemelkedőbb cégeinél végezhetik a szakmai gyakorlatot, illetve részt vehetnek a vállalatok által tartott készségfejlesztő tréningeken. Ezenfelül részesévé válhatnak a nemzetközi alumni programnak is, amely szintén kiemelkedő kapcsolati tőkét jelent, valamint mentorprogramok segítségével juthatnak nem mindennapi lehetőségekhez. 

süti beállítások módosítása