Munkatapasztalatért cserébe mesterszakos diploma egy év alatt – elsőként indít validációs eljárást a Corvinus a magyar egyetemek közül

o_zs0109_v1.jpg
Akár egy év alatt megszerezhető a mesterszakos diploma a Corvinuson 2023-tól. A validációs eljárás négy képzést érint: az ellátásilánc-menedzsment, a közgazdálkodás és közpolitika, a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, valamint a marketing szakokat.

Írta: Weller-Petrás Hanna; Borítókép: Közgazdász Online

A magyarországi egyetemek sorában elsőként vezeti be az egy év alatt elvégezhető mesterszakos diplomát a Budapesti Corvinus Egyetem.

2023-tól több újdonsággal is készülünk A legfontosabb, hogy négy mesterszakot is lehet végezni akár egy év alatt a validációs eljárás segítségével. Ezen túlmenően egy új mesterszakot is elindítunk, a politikai gazdaságtant

– tájékoztatott Habis Helga Mesterképzési Programokért felelős dékán. A cél az, hogy a korábban megszerzett kompetenciákat – származzon az az előző tanulmányokból vagy az addigi munkatapasztalatból – elismerje az egyetem a validációs eljárás során. Ezáltal a megfelelő felkészültségű hallgatóknak nem kell az ismétléseket végig várnia, ellenben a nem egyenes ágon érkező hallgatók számára a tanulmányi felzárkózás indokolt, így ők a hagyományos módon, 2 év alatt, végezhetnek.

v_zs_0022_v1.jpg

A Mesterképzésekért felelős dékán hangsúlyozta, hogy a diploma és a tudás értéke egyenértékű marad a rövidebb tanulmányi idő esetén is. Ugyanis megfelelő előképzettséggel a kimeneti kompetenciái azonosak lesznek annak, aki egy és annak, aki két év alatt végezte el a mesterszakot.

A validációs folyamat a felvételiző kezdeményezésére indul. Nagyon hasonlít a kreditelismerési eljáráshoz, de a befogadott dokumentumok, kompetenciák köre sokkal tágabb.

Nemcsak krediteket fogadunk be, hanem munkatapasztalatot, céges tréninget, nyári egyetemet, szakkollégiumi kurzust, TDK vagy egyéb kutatást, egyszóval bármit, amely alátámasztja a tudás meglétét. Dokumentumok hiányában tudásvizsgálat, szóbeli elbeszélgetés is lehetséges a kompetenciák felmérésére

– részletezte Habis Helga.

A kérvény online formában lesz elérhető az egyetem honlapján. A 2022/23-as tanév tavaszi félévében végző alapszakos hallgatók már akár most elkezdhetik a felkészülést a validációs folyamatra. Ehhez az első és legfontosabb lépés a szükséges dokumentumok összegyűjtése. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy melyek a választott mesterszak tárgyainak kimeneti kompetenciái, a hallgatók rendelkeznek-e azokkal. Amennyiben szükséges a sikeres validációhoz, a tavaszi időszakban érdemes felvenni plusz kurzusokat. November 17-én, a nyílt napon minden érdeklődő személyes segítséget kaphat, ha bármilyen kérdése van az eljárással kapcsolatosan.

A validációs eljárás Nyugat-Európában már bevált metódus. Hollandiában a legnépszerűbb, ott angol nyelven zajlik az oktatás. Magyarországon az egyetemek közül egyelőre csak a Corvinuson elérhető a validációs folyamat, így nem szükséges külföldre utazni az egyéves mesterképzésért.

süti beállítások módosítása