„A művészeti készségemet és a gazdasági tudásomat összekötve szeretnék kibontakozni hosszú távon” – interjú Tóth Alexandrával


woman-painting-done3.jpgTóth Alexandra 21 éves, paksi származású, 2020 óta pedig Budapesten él, és a Budapesti Corvinus Egyetem harmadéves tanulója gazdálkodási és menedzsment szakon. A tanulmányai mellett a rajzolásban és a festészetben is jeleskedik. Ismerősei művészléleknek tartják, azonban Alexandrát az üzleti életben a számok és az eredmények érdeklik.

Írta: Kalánová Barbara; borítókép: magánarchívum

Eléggé elvarázsolt személy vagyok, akit néha le kell húzni a földre, hogy kicsit realisztikusabban lássa a világot. Elvontabb énem mellett mindig is valamiért üzletemberként képzeltem el magam, szóval követtem ezt a belső vágyamat, így kerültem be a Corvinusra is” – emlékezett vissza Alexandra a kezdetekre.

Kiskora óta számos alkotói tevékenységet kipróbált. Aktívan festett, kézműveskedett, próza- és versmondó versenyekre járt, több éven keresztül táncolt, és mai napig verseket ír. Az igazi áttörést egy, a jobb agyféltekét képző rajztanfolyam hozta meg számára, mivel ekkor érezte először, hogy a rajzolás áll a legközelebb a szívéhez.

received_3310439659172506.jpegForrás: Magánarchívum

A festés, rajzolás volt az, amiben úgy éreztem, teljesen ki tudok teljesedni, így az vált elsődleges hobbimmá. A művészet számomra határozottan egy érzelmi kötődés. A festés vagy rajzolás folyamata egy szuper stresszlevezetés és érzelmi megkönnyebbülés. Alkotás közben legtöbbször szól a háttérben zene, de van, hogy csak szimplán csendre van mellette szükségem. A zene és az alkotás imádata pedig elfeledteti velem a hétköznapok problémáit. Csak belülre és a lapra vagy vászonra koncentrálok

– mondta mosolyogva Alexandra. Justin Bieber nagy rajongójaként lerajzolta az énekest 2015-ben, majd kedvet kapott  újabb alkotások elkészítéséhez, akár olyan híres előadókról is, akik inspirálják őt. Egy idő után ismerősei is elkezdték felkeresni, hogy készítsen el nekik egy-egy általuk választott képet. A kedvence az Alien című alkotása, amit nehéz szívvel adott tovább.

img_6425_facetune_28-10-2019-16-03-37_1.jpegForrás: Magánarchívum

Főként kedvenc előadóimat szeretem lapra vinni képek alapján, és nagyon megszerettem a tájképfestészetet is. Azt mondhatom, hogy a legnagyobb ihletet a zenéből, illetve mások művészetéből merítem. Michael Jackson kifejezetten inspirál, továbbá akkor alkotok magamtól intenzíven, amikor erős érzelmek uralnak egy-egy időszakban, legyen az bánat, boldogság, szerelem vagy stressz” 

– árulta el Alexandra. Első elismerését az egyik Szűz Máriát ábrázoló festményéért kapta, az egyházmegyei alkotói pályázaton, ahol második helyezést ért el. Azóta megannyi egyéb helyi és megyei szintű pályázaton ért el sikereket, továbbá egy országos pályázatot is megnyert.

Alkotásai átmenetileg tekinthetők meg egy-egy  helyen, online az Instagram közösségi oldalán folyamatosan megtalálható jó pár kedvence. Legutóbb idén márciusban, a Corvinus Művészeti Akadémia szervezte CMÁrcius program keretében három alkotása is kiállításra került a Három Szerb Kávéházban. Alexandra 2022 óta Corvinus Művészeti Akadémia tagja.

A CMA egy nagyon szuper hallgatói közösség, tele tehetséges fiatalokkal. Amikor elmentem a nyílt napjukra, otthon éreztem magam köztük. Kipróbálhatjuk magunkat a grafika, PR, közösségi média, a fotó-videó területén, és egy zenekara is van a szervezetnek, ami CMA Band néven fut. Hetente tartunk kurzusokat, megbeszéléseket. A hallgatóknak és külsősöknek is egyaránt rendezünk olyan programokat, mint például verses est, kerekasztal-beszélgetés egy befolyásos személlyel vagy kiállítás. A diákszervezet jövőre lesz tíz éves, arra is izgalmas programmal készülünk

– adott betekintést a CMA világába Alexandra. Szeretne tovább fejlődni a jövőben, bejárni a világot, és minden helyszínen rajzolni, festeni egy képet, hogy később kiállítást nyithasson belőlük.

img_8193.jpegForrás: Magánarchívum

A jövőben szeretnék olyan szintre fejlődni, hogy amit magam előtt látok, azt egy az egyben lapra tudjam vinni. Szerintem mindenkinek van egy fénykora az adott hobbiját illetően, aztán vagy az válik a munkásságává, vagy kénytelen visszább venni, hogy mást helyezzen az előtérbe. Én szeretnék olyan területen kibontakozni hosszú távon, ahol össze tudom kötni a művészeti készségemet és a gazdasági tudásomat 

– mondta jókedvűen Alexandra. Vágya, hogy maradandót alkosson, remekműivel elkápráztassa a művészet kedvelőit.

 Szeretnék maradandót alkotni. Az a célom, hogy büszke legyek magamra, arra, amit csinálok, valamint motiváljak másokat. Ami mellett nagyon elhatározom magam, az úgy is lesz, ez főleg annak köszönhető, hogy maximalista vagyok

– mondja nevetve Alexandra.

süti beállítások módosítása