Navigátor – Az egyetemi életutad iránytűje

image_21.png

Az egyetem világába belecsöppenve egy idő után sokan elveszettnek érezhetjük magunkat. A tömérdek lehetőség közül nehezen tudjuk kiszűrni, mi az, ami igazán passzol hozzánk, mi az, ami karrierünk fontos építőelemét képezheti. A Navigátor programot azért hozták létre a Corvinuson, hogy végigkísérje a hallgatót az alapszakos tanulmányok első félévtől a tanulmányok végéig egy tudatos egyetemi életút kialakításában. Ezáltal az alapszak végén magabiztosabban tudja alakítani karrierjét.

Írta: Sie Réka; borítókép: MyCorvinus

Hogy megismerhessük, hogyan és milyen céllal jött létre a Navigátor program, Dr. Vas Réka oktatási rektorhelyettest, Dr. Ásványi Katalint, a Navigátor üzleti felelősét és   Dr. Bodnár Évát, a hallgatói életút koncepció felelősét kérdeztük. Az ötlet, hogy egy karrier-döntéstámogató rendszert fejlesszenek ki, az egyetem átalakulásakor született, így közel két és fél éve dolgoznak a projekten. A Navigátor a 2021/22-es tanév tavaszi félévétől kezdve pilot jelleggel áll a hallgatók rendelkezésére, és a visszajelzések segítségével folyamatosan bővitik, fejlesztik azt. A programot jelenleg a nemzetközi gazdálkodás, a gazdálkodás és menedzsment, valamint a gazdaságinformatikus alapszakos hallgatók tudják igénybe venni első- és másodéven, valamint a kereskedelem és marketing alapszakosok harmadéven, azonban a fejlesztők folyamatosan dolgoznak a többi szak feltérképezésén is.

Dr. Vas Réka szerint azért van nagy szükség erre a támogató rendszerre, mert a hallgatók többsége számára nem könnyű eligazodni  az egyetemi rendszerekben és lehetőségekben. Meglátása szerint ritka, hogy valaki – karrierje szempontjából – konkrét elképzelésekkel érkezzen az egyetemre, és tanulmányai során céltudatosan haladjon abba az irányba. Nagyobb csoportot tesznek ki azok a hallgatók, akik bizonytalanok az egyetemi, illetve a jövőjüket segítő lehetőségekben, vagy akár kicsit elveszettnek is érzik magukat. A Navigátor nekik segít abban, hogy lássák, milyen tantárgyak, események illeszkednek az ő személyiségprofiljukhoz, és milyen készségeiket fejleszthetik velük. A fejlesztők azt szeretnék megelőzni a Navigátor segítségével, hogy a hallgatók motivációhiány miatt, vagy elveszve egy-egy zűrös vizsgaidőszakban elhalasszanak olyan lehetőségeket, amiket később bánnának.

A Navigátor használata nagyon egyszerű. Első lépésként egy kérdőívet kell kitöltened a MyCorvinus oldalán, ami alapján a rendszer egy öt tengelyen inicializált, pókhálószerű személyiségprofilt állít fel, megmutatva a legerősebb kompetenciáid és a hozzád illő karrier típusokat. Ezt követően olyan kurzusokat és egyéb egyetemi tevékenységeket ajánl fel a rendszer, amelyek a céljaidnak megfelelőek lehetnek. A képességeid kiértékelése és a lehetőségeid feltérképezése önmagában is hasznos lehet, ugyanakkor profilértelmezési tanácsadók segítségével személyesen is átbeszélheted, hogy megfelelően tudd értelmezni a kapott eredményeket. Ha azonban többre vágysz ennél, jelentkezhetsz orientációs mentorációra, vagyis egy szakmai beszélgetésre egy akadémiai kollégával, melyben jelenleg tizennyolc oktató vesz részt mentorként. Dr. Ásványi Katalin, mint mentor is részt vesz a programban és az eddigi tapasztalatok alapján is megerősíti, hogy leginkább az információk és lehetőségek megmutatásában és a következő féléves célok kitűzésében tudnak az oktatók segítséget nyújtani, mely a hallgatók oldaláról, mint valós igény jelentkezik. Ezt a beszélgetést akár minden félévben megismételheted, így újult motivációval és friss célokkal tudsz nekivágni az új szemeszternek. A program utolsó szakaszaként pedig egy professzionális karriertanácsadáson vehetsz részt, melyhez a Navigátoron keresztül szintén ingyen hozzáférhetsz.

A Navigátor létrejötte megalapozott pszichológiai elméleteken, valamint a corvinusos hallgatók szükségleteinek felmérésén alapszik. Dr. Bodnár Éva elmondta, hogy a program két alappillére Donald Super életpálya elméletén és John Holland pályaválasztási elméletén alapszik. Az előbbi a személyes fejlődést és karrierorientációt különböző fázisokra osztja, aminek mintájára a korábbiakban tárgyalt három fő fázisra osztották a Navigátor működését. Az utóbbi elmélet segítségével pedig öt egyetemi archetípust (Vállalkozó, Képviselő, Építő, Gondolkodó, Alkotó), valamint ezekkel leírható célorientációs karrierhorgonyokat (Tanácsadó, Elemző, Startupper, Coach, Kutató, Követ, Kreatív) alakítottak ki. A bemeneti mérés kitöltésekor kapott karakterisztika térképed alapján az archetípusok megmutatják, melyek a legerősebb készségeid, míg a karrierhorgonyok az egyetemi képzést követő továbblépési lehetőségeidet mutatják be.

A szolgáltatás szervezőinek tanácsa, hogy ne arra alapozd a jövőd tervezését, hogy mi az, amit biztosan nem szeretnél csinálni. Inkább add meg a lehetőséget a Navigátornak, hogy rámutasson az erősségeidre, és azokat vedd figyelembe döntéseid meghozatalakor.

Ha kedvet kaptál a kitöltéshez, de még maradt benned tisztázandó kérdés a rendszer működésével kapcsolatban, itt tovább tájékozódhatsz.

süti beállítások módosítása