Lubickolás a sikerben – nemzetközi díjakat hoz a Corvinus vízilabdacsapata

bce_vizilabda_mefob_2022-scaled.jpg

A Corvinus egyetem vízilabdacsapatának edzője Szőcs Gábor, és a csapatkapitány Takács Balázs mesélt a csapat eredményeiről, tagjairól, működéséről és a jövőbeli tervekről.

Írta: Máriássy Fruzsina; borítókép: MEFOB

Tíz éve alakult az egyetem vízilabdacsapata, amelynek aktív játékosai azóta is töretlenül szerzik a gólokat és győzelmeket a különböző megmérettetéseken. Már az egy évtizeddel ezelőtti MEFOB (Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok) megalapozta a csapat jó hírnevét, hiszen már az első bajnokságon győztesként kerültek ki a többi egyetem csapatai közül.

img-20220715-wa0002.jpgForrás: corvinus waterpolo

Az egyetem 2022 telén az Év Kiemelkedő Sportcsapata díját ítélte a csapatnak. Szőcs Gábor edző elmondta, hogy a jubileumi év nagyon jól sikerült: megnyerték az egyetemi magyar bajnokságot, ezáltal kijutottak az Európa-bajnokságra – az egyetemi európai játékokra, ahonnan bronzéremmel tértek haza. „Kivételesen jól sikerült csúcs évet zártunk” - emlékezett vissza Gábor, aki a csapat megalakulása óta az edzői posztot tölti be, neki köszönhető a csapat felállása, a játékosok kiválasztása is.

A játékosokról általánosságban elmondható, hogy a hétköznapokban a férfi mezőny különböző szintű bajnokságaiban játszanak, az egyetemi csapat csupán az egyetemi mérkőzésekre áll össze. A csapatkapitány például a Gyarmati Dezső Felnőtt Budapest Bajnokságban játszik. Elmondta, hogy a legtöbb játékos napi edzésben van a saját csapatában. Erre azért is van szükség, mert nagyon magas a színvonal: aki nincs edzésben, nehezen teljesíti a szintet. Előfordul, hogy egy hétvége alatt összesen három vagy négy meccsük is van. A csapattagok között van OB1-es szintű játékos is, de akad, aki egyébként nem játszik az iskola csapatán kívül máshol, és évről évre csak a bajnokságokra tér vissza, így egy nagyon színes csapat állt össze.

fb_img_1658609321501.jpgForrás: MEFS

Korban is különböznek a játékosok, hiszen a szabályok szerint mindenki részt vehet a csapatban, aki nem idősebb harminc évnél és aktív hallgatói jogviszonya van az egyetemen, illetve a diploma megszerzése után három évig még visszajátszhatnak a volt diákok. Ezenfelül egy alumni játékos vehet még részt, aki számára nincs megszabva felső korhatár. Az alumni játékos ebben a csapatban jelenleg a csapatkapitány, Takács Balázs, aki már a 2013-as MEFOB-on aktívan képviselte a csapatot (ahol aranyérmet szereztek), és az alakulás óta csapatkapitány pozíciót lát el. A szabályok alapján tehát legkevesebb nyolc évet, vagy alumniként még többet is el lehet tölteni a csapatban.

A vízilabdacsapatban huszonkét játékos vesz részt, közülük kerül ki a csapatkapitány. Az ő szerepe, hogy lelkesítse, összefogja a csapatot, és hidat képezzen a csapat és edző között. Félig edző szerepet is ellát, a vízben pedig irányító pozíciót tölt be. A szívén viseli a bajnokság és a csapattagok sorsát. Balázs a bajnokságot egyetemi élmények, közösség, egyetemi  pluszpontszerzés, kapcsolatépítés és természetesen sport szempontjából is nagyon hasznosnak tartja; szereti, amit csinál, ezért tud ennyire lelkesedni az ügyért, és motiválni az egész csapatot.

eb_bronzermes_csapat.jpgForrás: corvinus waterpolo

Szőcs Gábor edző szerint azok a csapat legértékesebb győzelmei, amelyek a náluk papíron erősebb csapat ellen születtek, ahol jobb játékosok ellen tudtak nyerni. „Az az igazi élmény, amikor várakozáson felül teljesít valaki” – hangsúlyozta. Szerinte a csapatszellem kiemelkedő, ezzel pedig előnyre tudnak szert tenni. Távlati céljaként megfogalmazta, hogy corvinusos vízilabda alumni közösséget épít, melynek immár hatvan-hetven tagja van. Elképzelése, hogy a csapat volt tagjai tíz-húsz év múlva az üzleti világ aktív szereplőiként egymást tudják támogatni, a közösség egyfajta business networkként tudjon működni. Ezenfelül a szenior világversenyeken harmincöt éves kor feletti játékosok játszhatnak, így a mostani junior versenyzők később képviselhetik az egyetemet és a magyar vízilabdát. A csapat összetartása már most megfigyelhető, például az egyetemi csapaton kívül is több játékos egy csapatba került, hogy együtt játszhassanak, illetve az üzleti kapcsolatok szintén jellemzőek. A medencén kívüli összetartást segítik a különböző csapatépítő programok, közös bulik és evések is, amit az edző és a csapatkapitány tudatosan beépítenek a hétköznapokba, hiszen ezáltal a vízben is sokkal jobb összhang tud kialakulni.

A csapatban érezhető a kölcsönös tisztelet az edző, a csapatkapitány és a csapattagok között, de emellett nagyon szoros egységet képeznek, ahol egyszerre lehetnek barátok, edzéstársak, vagy akár üzlettársak is. Az edző kiemelte, hogy úgy érzi, az egyetem egyre jobban támogatja a sportot, a sportolókat, és a sportcsapatokat, valamint a sportközponttól is egyre nagyobb támogatást kapnak. A sportközpont jelenleg azon dolgozik, hogy idén biztosítani tudja a csapat indulását az Európa-bajnokságon, aminek komoly anyagi vonzata van.

A csapat munkásságát Facebook és Instagram oldalukon tudjátok nyomonkövetni, szurkoljunk együtt a bajnokoknak!

süti beállítások módosítása