Sport, ami évekre, barátság, ami életre szól – Férfi röpi a Corvinuson

image_22_1.pngA beadandók és zh-k hajrájában, az egyetemi élet monotonitásában könnyű elfelejteni, hogy más fontos dolgok is vannak az életben. Ilyen például a sport. Az egyetemen nem nehéz megtalálni a hozzád passzoló mozgásformát, hiszen megannyi lehetőség közül választhatsz. Most a corvinusos röplabda férfi szakosztályát szerettük volna bemutatni Ladányi Bencével, a csapat vezetőjével. Szó esett tervekről, célokról, múltról és jelenről, valamint a sport személyiségre gyakorolt hatásairól is.

Írta: Tóth Valter

Borítókép: goccusports.com

Bence a 2017/18-as tanévtől lett a csapat vezetője. Korábban ő is magas szinten röplabdázott, majd amikor az egyetemre került, csatlakozott az öregfiúk csapatba. A testnevelés órákról kezdte összegyűjteni az ügyesebb játékosokat, akikből két-három év alatt a szakosztállyal külön csapatot alakítottak, így az öregfiúk mellé megalakult a hallgatói csapat is.

“Először ketten csatlakoztunk a csapathoz, aztán négyen, öten, és mikor már nyolc-tízen voltunk, akik azt tudtuk mondani, hogy szívesen vállalnánk a bajnokságot, akkor egyeztetve a szakosztállyal különválasztottuk az öregfiúk csapatot, és lett egy külön hallgatói csapat. Én mellette elkezdtem az edzői pályafutásomat, szereztem sportedzői képesítést, így már ez is a hivatalos mederben tudott futni”

- mesélte Bence, aki szintén pályára szokott lépni saját csapatával.

Tóth Valter: Melyiket szereted jobban? A játékot vagy az edzősködést?

Ladány Bence: Nekem a távlati célom az lenne, hogy legyen egy olyan kemény és ütőképes magja a hallgatókból álló csapatnak, hogy én már csak külső irányítóként járuljak hozzá az eredményességhez.

A hallgatói csapatba jelenleg azok, akik sohasem röplabdáztak, nem nagyon tudnak bekerülni a kapacitáshiányból kifolyólag. Bence folyamatosan egyeztet a testnevelés órákat tartó Sebestyén Tamás tanár úrral, valamint Vladár Csabával és a tanszékkel az új játékosokról. Azonban sokszor elveszik az újonnan egyetemre érkezett tehetségekről szóló információ, ezért a legjobb, ha a hallgatók maguk jelentkeznek a felelős oktatók elérhetőségein.

 “Az elmúlt évek folyamán a férfi röplabdán belül is törekedtünk arra, hogy minél sokrétűbb lehetőségek álljanak rendelkezésre a különféle szintű játékosoknak. Akinek van olyan alapképzettsége, hogy tud röplabdamérkőzésen játszani, azt be tudjuk kategorizálni a teljesen amatőr szintű egyetemek közötti versenybe. Ezenkívül van egy osztállyal feljebb a még szintén amatőr Budapest másodosztály, ott egy adott létszámnak tudunk lehetőséget biztosítani.”

- mondta Bence

A jelenlegi hallgatói csapat a tavalyi évben azonban már egy profi szinten, a Budapest első osztály bajnokságában lett ötödik helyezett. Az Universitas versenyből játékoshiány miatt sajnos ki kellett lépniük, Bence elmondása alapján azért, mert elsősorban mindig a hallgatók érdekeit nézik. 

“Ez az egész a hallgatókról szól, nincsen kötelességük, vagy elvárás velük szemben, de az általuk meghozott döntések alapján tudjuk bekategorizálni őket. Van olyan játékos is, aki fél évre elmegy külföldre, tavasszal pedig visszajön, nincsen tehát megszabva, hogy ki az, aki fixen a csapat tagja. Inkább egy nagyobb bázisból próbálunk dolgozni, és mindig átbeszélni a szezon elején, hogy ki hogyan látja a következő évét. Ez az egész, a sport és az eredményesség mellett, a hallgatókról szól, hiszen nem profi sportról beszélünk.”

Később viszont azt is elmondta, hogy egészen magas az edzésre járók létszáma, így van kire alapozni.

A férfi és a mix (fiúk-lányok egyszerre játszanak) csapat már elért első helyezést az egyetemek közötti bajnokságban, valamint Budapest első és másodosztályban is születtek szép eredmények. Nem csoda, hiszen heti két edzés mellett rendszeresen járnak mérkőzésekre, tehát a csapat igen elkötelezett a sport iránt.

Bence a jobb eredmények felmutatása mellett céljának tekinti azon hallgatók felkutatását, akiknek van köze a röplabdához. Nekik szeretne plusz motivációt adni ahhoz, hogy ne hagyják abba a sportot. Emellett a közösségteremtést is kiemelte, ami alapja annak, hogy egy összetartó közösség jöjjön létre pályán és azon kívül is. 384546987_335334042214583_4723844478974293920_n.jpgKép: Budapesti Corvinus Egyetem

Végül beszélgettünk arról is, hogy miért jó sportolni, valamint mit adhat egy közösséghez való tartozás. Bence szerint

“a sport megtanít a kudarcok feldolgozására és a sikerek megélésére. Arra, hogy ezeket hogyan kell kezelni. Hogy az eredmények milyen áldozatokkal vagy lemondásokkal járnak.”

Ehhez hozzátette, hogy a csapatsport nagy hatással van az emberek társas kapcsolataira, megtanít együtt dolgozni, legyen az munkahely vagy egyetemi óra.

Ezen kívül természetesen kapcsolatépítésre, barátok szerzésére is tökéletes, hiszen olyanokkal töltünk időt, akikkel már közös bennünk a sport iránti szenvedély. Sokat tanulhatunk, fejlődhetünk egymás segítsége által, nemcsak a sportban, hanem az élet más területein is. Ennek érdekében Bence tudatosan is törekszik építeni a közösséget pályán kívüli programok szervezésével. Bowling, biliárd, gokart és más programok mellett a szakosztály lányvonalával is igyekeznek tartani a kapcsolatot, gyakran részt vesznek egymás meccsein is.

 “A sportban kicsit közvetlenebb a kapcsolódás. Egy olyan társaságot próbálunk kialakítani, ami talán egy életre szól, és ez kicsit az öregfiúk csapattól jött. Ők közel tíz éve együtt játszanak. Ha nincsen edzés, vagy nyár van, eltöltünk közösen időt, elmegyünk például csapatépítőkre, hogy megmaradjanak a kapcsolatok. Ne csak arról szóljon, hogy az ember kipipálja a féléveket testnevelésből, hanem, hogy maradandóbb nyomot hagyjon az egyetemi sport az emberekben.”

382534531_1659051544621950_1934108117617300745_n.jpgKép: Budapesti Corvinus Egyetem

 

süti beállítások módosítása