Több mint egy beadandó - Miért érdemes TDK-zni?

absolutvision-82tpeld0_e4-unsplash.jpgSzeretsz kutatni? Van egy izgalmas téma, amibe szívesen beleásnád magad? Nevezz a TDK versenyre, ahol egy szakmai zsűrinek mutathatod be tudományos munkádat! Íme 5 érv, amiért megéri pályázni!

Írta: Sie Réka

Borítókép: Unsplash

Személyiségformáló többlettőke

A kötelező tanulmányi teendőkön felül végzett kutatómunka számos hasznos készséget fejleszt, és komoly személyiségformáló ereje is van. Egy TDK pályázat elkészítése során megtapasztalhatod, milyen egyedül menedzselni egy komplex projektet. Te döntheted el, miről írsz, hogyan építed fel a kutatást, milyen időbeosztással dolgozol. Az önálló munkavégzés során megismerheted saját korlátaid és fejlesztheted problémamegoldó készséged a felmerülő akadályok megugrásával. A különböző források és vélemények egy adott témában kritikus gondolkodásod is próbára teszik, hiszen el kell döntened, mely információ megbízható, és mi az, ami releváns a kutatásodhoz. 

Szakmai visszajelzés

Mindez nem azt jelenti, hogy mindenre tudnod kell a választ. Tapasztalt szakértőktől, oktatóktól kaphatsz mentorálást témavezetőd személyében. A műhelymunka megírása során hasznos tippekkel látnak el, melynek köszönhetően fejlődhet akadémiai íráskészséged. A Corvinus TDK felkészítő eseménysorozatot is biztosít a jelentkezőknek, ahol egészen a témaválasztástól, az adatok elemzésén keresztül az utómunkálatokig segítséget kaphatsz, és közben a többi pályázóval is találkozhatsz. Megéri kiemelkedő munkát végezni, hiszen a legjobbak az Országos Tudományos Diákköri Konferencia keretében előadhatják tudományos írásukat és más egyetemek versenyzőivel mérettethetik meg magukat. Érdemes már a szakdolgozatod témájával dolgozni, hiszen a visszajelzések alapján lehetőséged adódik csiszolgatni rajta a végső leadás előtt, valamint a műhelymunka prezentálása után a szakdolgozat védése sem jelent majd nagy kihívást.

A doktori iskola előszobája

Ha kutatói pályára lépnél, mindenképp nagy előny, ha már a mester- vagy alapképzés során is fel tudsz mutatni releváns munkákat. A TDK pedig tökéletes lehetőség arra, hogy szervezett keretek között kutass. A publikációk és a versenyen elért helyezés pedig a doktori képzésre való bejutást is megkönnyítik. A felvételihez szükséges kutatási terv elkészítése például már nem fog problémát jelenteni a TDK-s tapasztalatok után. A Corvinus doktori képzésén kimondottan előnyt élveznek azok, akik pályázatukkal helyezést értek el, de már az is jó pont lehet, hogy megpróbáltad és beleástad magad egy számodra érdekes és fontos témába, és tudományos kutatói munkát készítettél belőle.

Kiemelkedő munkaerő

Pályakezdőként sokaknak fejtörést okozhat, mivel töltsék ki önéletrajzuk “Szakmai tapasztalatok” szekcióját. Az olyan extrakurrikuláris tevékenységek, mint a TDK, mindenképp jól mutathatnak, hiszen azt bizonyítják, hogy proaktív személyiség vagy. Ez vonzó munkaerővé tesz és kiemelkedhetsz vele versenytársaid közül, mivel az elvárt készségeken felül a megfelelő hozzáállásod is feltételezhetően megvan. Az állásinterjún izgalmas szakmai beszélgetés alapjaként is szolgálhatnak publikációid, amelynek során megmutathatod lelkesedésed és tudásod az adott téma iránt.

Jutalmazás

Extra motivációként a TDK-ba fektetett munkádat díjakkal és ösztöndíjakkal is értékelik. Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) havi 100 ezer forinttal támogatja a tehetséges alap, mester vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgatókat a Kutatói Ösztöndíj Pályázat keretében. Az ösztöndíj feltétele, hogy a támogatott a program öt vagy tíz hónapja alatt tudományos publikációt produkáljon, amelyre tökéletes lehetőség a TDK. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács és a Magyar Tudományos Akadémia különféle kitüntetésekkel is honorálja a legkiemelkedőbb tehetségeket. A magas színvonalú előadásért például Prezentációs Díjat nyerhetsz, a hallgatói éveid alatt nyújtott kiemelkedő szakmai teljesítményedért pedig Pro Scientia vagy Pro Arte Aranyéremben részesülhetsz.

A versenyt ebben a tanévben is megrendezik. A jelentkezési határidő 2024. február 26-a, a kész munkákat pedig 2024. április 17-ig kell feltölteni. Több információt, híreket és korábbi pályázók beszámolóit ezen az oldalon találtok.

süti beállítások módosítása