A maják már kihaltak? Nem, sőt...

Sokan össze szokták keverni a majákat és az aztékokat, sőt egyesek azt hiszik, hogy ezeket a népcsoportokat a spanyol "conquistadorok" ki is irtották. Ez hatalmas tévedés.

Kik azok a maják?

Aranykorukat i.sz 200-950-ig élték, amikor virágzott a maja kultúra, építészet és matematikai, asztronómiai, asztrológiai tudásuk jóval meghaladta az európaiakét.

Kép: Kárász István (Tulum romjai)

Vallásukban a különösen kegyetlen emberáldozat-rítusok teljesen szokványosak voltak.Valamikor az ezredforduló környékén három város alakított konföderációt (Chichén Itzá, Mayapán és Uxmal), mely 200 évig maradt meg, 1194-ig. Ekkor azonban háború tört ki a városállamok között, melyből Mayapán került ki győztesként. Chichén Itzát lerombolta, lakosait pedig rabszolgaságba taszította, akik 1441-ben fellázadtak az őket irányító Mayapán állam ellen. Fél évszázaddal később a spanyolok érkezésekor a maja kultúra már hanyatlott, így megkönnyítve a spanyol hódítást, azonban még így is 170 évbe telt, mire az utolsó maja városállamot is sikerült elfoglalniuk.

Maja autonómia

Mivel a Yucatán-félsziget nem volt gazdag semmiféle nemesfémben és talaja sem a legjobb művelésre, ezért ez a terület kívül esett a spanyolok látószögén. Így alakíthattak a maják szinte egy Mexikóvárostól független, autonóm területet, mely az 1847-es forradalom kirobbanásától, (mely az Amerika elleni háború kapcsán felmerült adóemelések miatt tört ki) az 1901-es katonai megszállásig állt fenn az adott formában. A forradalomra a fehér uralkodó osztály elnyomással reagált, ami kirobbantotta a "kaszt háborút". 1848-ra a maják a Yucatán-félsziget kétharmadát uralták és bevonultak Méridába. A fehérek a britektől és amerikaiaktól kértek segítséget felajánlva a földeiket nekik, azonban erre nem került sor. 1848-ban vége lett a háborúnak és Mexikó kapott Amerikától 15 millió dollárt cserébe az északi tartományokért, íg 1849-ben a fehér földesurak segítségére 17000 katonát küldött Mexikóváros és a maják 30-40%-át kiirtották. Ezután gerilla háborúvá alakult át az ellenállás, ami sikeresnek bizonyult, mivel hatalmas költségeket emésztett fel a katonai megszállás a mexikói oldalnak és ellehetetlenítette a hadsereg további fenntartását. Ekkor alakult ki egy keresztény-maja keverék vallás és keverék kultúra. Ez viszont 1901-re eltűnt mivel nem tudták a maják fenntartani a területüket gazdaságilag, éheztek, így rá voltak kényszerítve, hogy visszamenjenek dolgozni.

Maják ma

121228_sanfranciscoelalto.jpg

Kép: http://panamericana.blog.hu/2013/01/01/majak_ma

A majáknak sikerült túlélniük az összes megpróbáltatást, amin keresztül kellett menniük. Honnan ismerhetjük meg őket? Alacsonyak, sötét bőrük, kerek fejük és tömpe orruk alapján. Guatemala 40%-át teszi ki a maja lakosság, akiket 1954-től 1996-ig (polgárháború vége) szabályosan irtottak. Mindezek ellenére ha Latin-Amerika ezen részein járunk és odajön hozzánk egy alacsony, sötét bőrű emberke, aki ránk akar tukmálni valami szuvenírt, akkor jusson eszünkbe, hogy ezek maja indiánok és mennyi megpróbáltatáson kellett keresztül menniük az évezredek folyamán. 

 

süti beállítások módosítása