Hajsza a győzelemért – a BL-elődöntők visszavágói

Az európai labdarúgó klubcsapatok legrangosabb tornája, vagy, ahogy tetszik Bajnokok Ligája-kupasorozat serlegéért folytatott küzdelemben már csak négy gárda maradt talpon, de hogy ki csókolhatja meg a szezon végén a legértékesebb trófeát, még kérdéses. Az odavágók a klasszikus nagy tétmeccsek forgatókönyvét idézték, azaz a tűzijáték helyett a sokkalt látványtalanabb taktika dominált. Kérdés, hogy vajon kifizetődő lesz-e mindent a második összecsapásra hagyni? Akárhogy is, várhatóan két izgalmakkal teli visszavágón nézhetjük meg, hogy a Chelsea FC – Atlético Madrid, valamint a Bayern München – Real Madrid párosítások közül ki jut majd be, a május 24-i fináléba, melyet Lisszabonban rendeznek. A labdarúgás gourmandjai különleges élvezetekre, a klubhű szurkolók 120 feletti pulzusszámra számíthatnak, de kik azok a kulcsjátékosok, akiken áll(hat) vagy dől(het) a siker, akik a győztes taktika legfontosabb figurái, akik miatt létezik a csúcsfutball kifejezés?

focikép.pngArjen Robben – A címvédő bajorok holland klasszisa idén is jó eséllyel teheti rá a kezét a hőn áhított kupára, s bár Pep Guardiola bombaerős kerete, mely már megnyerte a német bajnokságot, nem elsősorban Arjen passzjátékára épül, csak egy pillanat kell neki és mintha sínen húznák a jól bejáratott mozdulatsorokat. Habár Madridban az első felvonáson nem ünnepelhettek gólt a bajorok, Münchenben elképesztő rohamokra számíthat Iker Casillas, a spanyolok világbajnok hálóőre.

Cristiano Ronaldo – A Real Madrid aranylabdását nem kell bemutatni senkinek, még a kritikusai is elismerik a pályán nyújtott teljesítményét, amire a Bayern ellen igencsak szükségük lesz a blancóknak. A portugál klasszis eddig 14 találattal vezeti a sorozat góllövőlistáját, amit kisebb sérüléséből visszatérve tovább gyarapíthat.

Eden Hazard – A Chelsea belga irányítója szintén sérülésből térhet vissza a londoni visszavágóra, ami az angoloknak nagy lendületet adhat, ha át akarnak törni a spanyol liga legjobb védelmén. Tény, hogy Hazard más dimenzióba emeli a Chelsea támadójátékát, amit José Mourinho, az angolok taktikai guruja már nem állíthat be védekezni, ha győzni akar.

Diego Costa – Az év felfedezettjének kikiáltott brazil-spanyol gólvágóra nagy szerep hárul az Atlético Madrid támadósorában, kérdés, hogy a legfontosabb pillanatban tud e bizonyítani. A spanyol bajnokságban eddig 27 gólnál jár, ami bizakodásra adhat okot a matracosok számára, akik akár duplázhatnak is az idén, mindenki nagy meglepetésére.

Tóth Tamás

 

süti beállítások módosítása