A Netflix segít, hogy szilveszterkor hazudjunk a gyermekünknek

Az év vége a legerőltetettebb kamuünnep, de szerencsére az amerikai szülőknek már kevésbé kell erőlködniük a kamuzáshoz.

szegenygyereketatvertek.jpg

A világon a hagyományos nézőpont szerint a nevelési módszerek két véglet között mozoghatnak:

  1. a tradicionális tekintélyelvű, amelyben megparancsoljuk gyermekünknek, hogy valami úgy legyen és akkor az úgy lesz, mert különben irgumka-burgumka, fenekelés, pofon és/vagy szobafogság
  2. a megértőbb/megengedőbb, ahol megkérjük genetikai állományunkból sarjadt utódunkat valamire, cizellált érveléssel elmagyarázva miért is lenne olyan jó, ha nem a gázcsövön próbálgatná az öngyújtóját

Azonban nem szabad megfeledkeznünk a harmadik, titkos technikáról: a hipersunyi átverésről!  A gyáva szülők csodafegyvere félrevezető eszközökkel csapdába csalni az elkényeztetett kölyköt, aki így tudtán kívül kényszeredik bele a megfelelő viselkedésbe. Abban rejlik igazán a módszer kiválósága, hogy pár kellemetlen perc elkerüléséért cserébe a famíliafő békén hagyja a rakoncátlan gyermeket tökéletlen jellemét. A nevelés hiányában bárkiből elviselhetetlen felnőtt cseperedik, szóval ezúttal is köszönöm a nyámnyila szülőknek, hogy megakadályozzák a világ dickfejeinek kihalását.

Félreértések elkerülése végett mondom: nem a XXI. század társadalmi berendezkedését akarom szidni. A jelenség aligha új keletű, nem a Nyugat-, a keresztény értékek- vagy a Római Birodalom hanyatlása hozta el, viszont a kapitalizmusnak és a kereslet-kínálat farkastörvényének hála az álnok cselszövésekhez immár a szolgáltatóipar is besegít.

Most például a Netflix állt elő egy új trükkel, amelyet a hosszú pórázra engedett megfékezhetetlen csibészek ellen lehet bevetni. Az internetes videó kölcsönzőben egy olyan rövidfilmet tett elérhetővé, amely a közeledő újév látszatát keltheti a zabolátlan porontyokban. A bármikor elindítható, háromperces visszaszámlálás kifejezetten a kiskomiszok megtévesztésére készült, hogy előbb ágyba lehessen őket küldeni. Egy felmérés szerint az amerikai családok 34%-a játssza el a korai éjfélt, hogy előbb ágyba küldhesse gyermekét. Nekik biztos tetszeni fog ez az új termék.

Szerény magánvéleményem szerint azonban, ha a szülők erre a turpisságra adnák fejüket, nem csupán a szégyenletes tutyimutyiság aranykeresztjének polgári tagozatát érdemlik meg, hanem a naivság érdemrendjét is. Szerelmük nevelhetetlen gyümölcse ugyanis pont ahhoz a generációhoz tartozik, amelyet nem bűvöl el a televízió. Ennek a nemzedéknek természetes, hogy a képernyőre bármilyen felvételt lehet varázsolni, nem csupán a tévécsatornák élőadását. Ráadásul az illetlen ifjoncok aligha a falvédőről most lejött csacsik közé tartoznak, így az is feltűnik nekik, hogy kintről hiányzik a heves petárdazaj, a tűzijáték és a hangos ujjongás.

Innen távolról most még nyugodtan megmosolyoghatjuk a Netflix meddő próbálkozását. Nem kell félnünk: a globalizáció hatására, előbb-utóbb nálunk is segíteni fogja a szolgáltatóipar a gyermekekkel szembeni gerinctelen sumákolást.

süti beállítások módosítása