APPróhirdetés: Minden pont számít - gondolatok a fantasy football appról

 

action-activity-adult-athlete-262506.jpg

Egy menedzser vagy edző funkcióját betöltve hétről hétre te dönthetsz, ki alkotja az aktuális csapatodat. Játszhatsz a munkatársaid, barátaid, családod ellen. Nem tesz addiktívvá, mégis kikapcsol, ugyanakkor dolgozik benned a versenyszellem és a győzelem utáni vágy is. Játszhatod ingyen, de fizethetsz is érte nagyobb végső nyeremények reményében. Ilyen egyszerű a fantasy foci, mégis a körülötte lévő hype, a csak ennek a témának szentelt televíziós műsorblokkok, Youtube-csatornák, oldalak és a több millió sportrajongó felhasználó jól mutatja a műfaj töretlen népszerűségét. 

A leginkább a labdarúgásban és az amerikai fociban (nevezzük mostantól NFL-nek) elterjedt játéknak egyszerű szabályai vannak. Akár egy edző, neked is ki kell választanod az aznapi játéknapra a csapatod. A tényleges játékosok (igen, lehet egyszerre a csapatodban Messi és Ronaldo), a pályán nyújtott teljesítményük alapján meghatározott szabályok szerint pontokat kapnak, a pontok összeadódnak, a nap végére pedig kiderül, mennyire voltál jó menedzser, és hány pontot sikerült összeszednie a csapatodnak. Természetesen rendelkezned kell a megfelelő háttértudással, például ki sérült, ki van jó szériában, de az már teljesen rajtad áll, mennyi időt szánsz a tökéletes csapat összerakására. Ugyanakkor előfordulhat, hogy csak a szerencsére alapozva is megnyered a ligádat, holott semmit nem tudsz a sportágról.

75588144_426313301394630_2419554029311885312_n.pngA játék hagyományai az USA-ban gyökereznek, ahol évek óta próbálják az emberek a létező vagy nem létező szakértelmükkel a saját maguk által alkotott ligákban maguk alá gyűrni a barátaikat, osztálytársaikat, kollégáikat vagy családtagjaikat. Egy-egy csapat kiválasztása (draft) meghatározott sorrendben, időkorláttal és háttértudással egyszerre tud élvezetes és teljesen idegtépő is lenni.

Az ötlet egyébként egy amerikai vállalkozó fejéből pattant ki még az 1960-as években, aki társtulajdonos volt az Oakland Raiders NFL csapatban. A játék elsődleges célja az volt, hogy Oakland akkori sportújságírói és elemzői összemérjék tudásukat, ki az, aki valóban érti a sport mélységét. Létrehozták a fantasy foci alapszabályait lefektetve az alapot a jövőnek, viszont sosem gondolták, hogy egy egyszerű, saját szórakozásukra szánt ötletből kultúrát teremtenek. Kezdetben természetesen papíron, négyzetrácsos füzetben ment az egész, ma már erre kifejlesztett alkalmazások vannak, csak az USA-ban közel 60 millióan játszanak. Az utóbbi időben maguk a játékosok is rászoktak, volt aki twitter üzenetben nyugtatta meg meccs előtt azokat, akik beválogatták a csapatukba, hogy ne aggódjanak, ma este játszani fog. Van olyan is, aki játékosként saját magát választotta be így, duplán nyomás alá téve magát. Jay-Z, Daniel Radcliffe vagy Zac Efron csak néhányan a sok közül, akik bevallottan órákat tudnak eltölteni kapcsolódó írások olvasásával, statisztikák böngészésével, hogy megtalálják a tökéletes csapatot.

Kétféle szabályrendszer alakult ki az évek során. Az egyik az Egyesült Államokban elterjedt és már korábban említett draft-rendszer, ahol egy előre kisorsolt sorrend alapján választhatnak a fantasy tulajdonosok, ezáltal minden játékost csak egyszer lehet beválogatni. Talán ez sokkal nagyobb háttértudást igényel, hogy a sokadik körben is olyan értékhez tudj hozzájutni, aki valóban szállítja majd a pontokat a hosszú szezon során. Ugyanúgy van lehetőséged cserélni is a tulajdonostársakkal, ha esetleg te egy másik csapat játékosai között találtad meg a favoritod. A másik, kicsit kényelmesebb mód az, ahol minden játékosnak ára van és mindenki egy meghatározott keretösszegen belül költheti el játékpénzét arra, akire szeretné. Igen, itt van arra is lehetőség, hogy összerakj egy Messi, Ronaldo, Mbappe támadótriót, de akkor nem marad semmid a középpálya vagy védelem feltöltésére, pedig egy védő által szerzett gól több pontot ér. Itt is mindenkinek megvan a saját taktikája, elképzelése, hogy milyen csapatot állít össze. 

Maga a játék nem tesz addiktívvá, sokkal inkább a sport iránti szeretet az ami eldönti, mennyi időt foglalkozol a csapatoddal, hogy a legkisebb részletekig is tisztában legyél a történésekkel. A foci iránti szeretet és a kompetitív hangulat összehozza az embereket, egy-egy meccsnap előtt mindenki azon dolgozik, hogyan járhatna túl a többiek eszén. Van aki a megérzéseire hallgat (nálam ez a célravezetőbb), valaki meg teljesen a száraz adatokra hagyatkozik. Rövid idő elteltével mindenkinek kiismered a gyengeségeit, de a többiek is a tiédet, ezért lehet, hogy fel kell majd forgatnod a csapatodat a következő forduló előtt. A játék szeretete vagy éppen a győzni akarás késztethet arra is, hogy együtt leüljetek és a korábban unalmasnak vagy éppen lefutottnak tűnő összecsapást is végigizguljátok. 

75262273_1045998335792292_4696894785145798656_n.png

Néhány pro tipp az amatőrtől:

  • Megunhatatlan a mondás, miszerint végy egy jó kapust. A kapott gól nélkül megnyert találkozóknak hatalmas értéke van, a kapusok egy-egy ilyen mérkőzés után kapják a legtöbb pontot.
  • Nem szabad elfogultnak lenni a saját kedvenceddel szemben, próbáld meg minél több csapat játékosai közül összeállítani a tiédet, így nem érhetnek meglepetések.
  • Nézd meg azt is, hogy a csapatokban ki rúgja a szabadrúgásokat, büntetőket, melyik védő jön fel hatékonyan fejelni. Ez a tudás a te javadra döntheti el a meccseket.
  • Törekedj arra, hogy minden játékosod stabil kezdő legyen a saját csapatában.
  • Szánd rá az időt a csapatod nevének kiválasztására, legyél kreatív =).

Ha ezzel mind elkészültél és összeállt a csapatod, kezdődhet az izgulás, a trash talk és az eredmények figyelése. Mert a fantasy focinál a végső kérdés lényegében mindig ugyanaz: Milyen jól tudod menedzselni a csapatod egy szezonon keresztül? Mert ez ugyanis elkötelezettséget, odafigyelést, stratégiát igényel hétről hétre, hiszen te is élvezni szeretnéd a győztesnek járó rekesz sört, nem pedig beleadni abba.

 

Gajdics Bálint 

címlap: pexels.com

 

A cikk az APPróhirdetés sorozatunk első részeként jelent meg, melyben minden héten egy-egy hasznos, érdekes vagy szórakoztató applikációt mutatunk be nektek. Ha kíváncsiak vagytok a következő részre, kövessetek minket Facebookon is, hamarosan jelentkezünk!

 

süti beállítások módosítása