Út Tokióba

71951085_3001430686550178_5623045860519575552_o.jpg

A magyar női kézilabda válogatott már Japánban akklimatizálódik, edzőmeccsekkel próbálja felvenni a ritmust a 2019. november 30-án kezdődő világbajnokságra, ahol reális cél lehet az olimpiai kvalifikáció kivívása is.

„A jelenlegi magyar válogatott gyorsabb és erősebb, sokat lépett előre az elmúlt három évben; nagyon közel vagyunk az élcsapatokhoz, ami nagyon bíztató a jövőre nézve” - ez a mondat a magyarországi sajtótájékoztatón hangzott el Pálinger Katalintól, a kézilabda szövetség alelnökétől. Más sportágak válogatottjával ellentétben ennek a csapatnak tényleg reális esélye van nem csak, hogy kijutni, de jól is teljesíteni egy-egy világversenyen. A válogatott irányítását 2016-ban átvevő dán szövetségi kapitány, Kim Rasmussen kiváló helyzetbe került az elmúlt években. Az utánpótlás válogatottak sorra nyerték a tornákat az elmúlt években, így a kapitánynak lehetősége volt egy teljesen megfiatalított válogatott keretet összeállítania a VB-re. 2018 nyarán a Debrecenben megrendezett junior VB-n teljesen simán, az egész mezőnyt végig verve (csak a norvégok okoztak kisebb problémákat) lett világbajnok a csapat, majd egy évre rá szintén hazai környezetben, ezúttal Győrben, egy még fiatalabb generáció junior Európa-bajnok lett idén nyáron. Rengeteg a potenciál ezekben a fiatal játékosokban és már sokan szerepet kaptak a felnőtt válogatottban is, viszont a dán edző tudja, hogy nem dobhat be mindenkit először a mélyvízbe.

71107024_3001419063218007_8033640411958345728_o.jpgA 18 fős válogatott keret gerincét a fiatalítás ellenére is egy megbízható idősebb generáció adja, akik hétről hétre a világ talán legerősebb bajnokságának számító NB1 mellett a BL-ben és az EHF kupában is szerepet kapnak. Érdemes azt is kiemelni, hogy a kerettagok mindegyike Magyarországon játszik. A 18 fős keretből 8 játékos képviseli a Ferencvárost, itt érdemes lesz a fiatalokra figyelni. Háfra Noémi és Klujber Katrin is oszlopos tagjai voltak a 2018-as debreceni VB aranycsapatnak. Háfra tavaly a Bajnokok Ligája góllövőlistáján végig a top 5-ben volt, míg Klujbert, aki tavaly debütált a BL-ben, kétszer is megválasztották a hónap játékosának. Négy játékost ad a Debrecen csapata is. Itt Kovács Annát érdemes kiemelni, aki az elmúlt évek legeredményesebb játékosa volt a magyar bajnokságban, ha a lőtt gólok és a lejátszott percek számát vesszük figyelembe. A debreceni csapat irányítója Vámos Petra - a válogatott legfiatalabb tagja - élete első válogatott meccsén Oroszország ellen góllal mutatkozott be. A fent említett két csapat mellett még az ötszörös BL győztes Győri ETO, az Érd és a Siófok csapatai adták a játékosokat a válogatottba.

A válogatott rutinos csapatkapitányának, Kovacsics Anikónak sem kézilabdából, sem kiélezett helyzetekből nem lehet újat mutatni, hiszen korábban a Győrben, most meg az FTC-ben a világ elitjéhez tartozik. Ő leginkább az időeltolódást emelte ki, mint hátráltató tényező, hiszen 8 óra az eltérés a magyar és a japán időzónák között. Ezért is indult el hamarabb a csapat, és először Dél-Koreában a Szöul kupán barátságos mérkőzésekkel hangolódnak a VB meccsekre. Ez kiváló alkalom, hogy a csapat debütáló tagjai is felvegyék a ritmust. A csapatból heten vannak azok, akik tavaly vagy idén junior EB-t és VB-t nyertek. Méltán tekinthető ez a korosztály a női kézilabda jövőjének, esetleges aranygenerációjának, hiszen minden potenciál megvan bennük, hogy a hazai vagy nemzetközi klubszereplés mellett a válogatottban is megmutassák tehetségüket. Ezen a japán VB-n egyértelmű és reálisan elérhető cél az olimpiai kvalifikáció. A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában.

Az első hely nem mondható reálisnak, hiszen a francia és a norvég válogatott évek óta dominálja a világversenyeket, de az erőviszonyok alapján nyugodt szívvel kijelenhetjük, hogy a magyar kézilabda is a világ elitjéhez tartozik.

Először a november 30-án induló csoportküzdelmeken kell jól venni az akadályokat. Magyarország a román, a spanyol és a montenegrói válogatott mellett Szenegál és Kazahsztán csapatával a C jelű csoportba kerültek. A két utóbbi csapat legyőzése már szinte most borítékolható. A montenegrói csapat okozhat majd nagyobb problémákat, a Románia elleni meccseink pedig minden esetben izgalmasok szoktak lenni. A csoportbeosztást nézve afelől nem lehet kétségünk, hogy a magyar csapat be fog jutni a középdöntőbe. Onnan pedig kicsit a szerencsén is múlik, hogyan folytatódik tovább. A magyarok idén eddig minden tétmérkőzésüket megnyerték, viszont nem is találkoztak ezek során erős ellenfelelekkel.

A kilátások mindenképpen bizakodásra adhatnak okot. Ahogyan azt Kim Rasmussen is megfogalmazta:

"Mérkőzésről mérkőzésre lép előre a csapat, ennek örülök, ráadásul a fiatalok is egyre jobban teljesítenek."

70727458_3001421793217734_9024875506180292608_o.jpgA magyar csapat november 30-án, szombaton kezd Kazahsztán ellen, majd azon a héten le is játssza mind az öt csoportmeccsét. A mérkőzések az időeltolódás miatt délelőtt 7,10 és 11 órakor kezdődnek majd, mindegyik meccset az M4 Sport vagy annak online felülete közvetíteni fogja. Már itt érdemes lesz bekapcsolódni és végig figyelni a megfiatalított, egységes és győzeleméhes magyar válogatott menetelését, melynek a végállomása reményeink szerint a jövő nyári, 2020-as Tokiói Olimpia lesz.

 

Gajdics Bálint

2019.11.25.

 

Képek forrása: Magyar kézilabda-válogatott hivatalos Facebook-oldala

süti beállítások módosítása