Kommunikációval a koraszülöttekért
Interjú Dr. Nádor Csabával, a Melletted a helyem Egyesület alapítójával

_mg_2590.JPG

Idén is megrendezik a Corvinuson a jótékonysági KommKarácsonyt, ahol ezúttal a Melletted a helyem Egyesületet lehet támogatni. A koraszülöttgondozásban a szülők és az orvosok közötti kommunikáció fontosságáról, valamint az egyesület céljairól beszélgettünk Dr. Nádor Csaba csecsemő- és gyermekgyógyásszal, a Melletted a helyem alapítójával.

(fotó: a lilára festett Lánchíd a Koraszülöttek Világnapján, november 17-én)

Hazánkban közel minden 10. gyermek koraszülöttként jön világra, akik számos egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. A sokszor maradandó problémák alapvetően befolyásolják az újszülöttek és a szülők későbbi életútját is. A Melletted a helyem Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a koraszülöttek és családjaik számára segítséget nyújtson, hogy ők is teljes életet tudjanak élni.

dr-nador-csaba-20190708124132-crop.jpg„Számos, orvosokat és betegeket támogató szervezet létezik, ugyanakkor ezek csak ritkán lépnek kapcsolatba egymással és dolgoznak együtt. A Melletted a helyem legfőbb célja, hogy hídként kösse össze a szülőket az orvosokkal, ugyanis már nem elég csak kinyitni az osztályokat, a családokat mélyebben is be kell vonni a folyamatba” – mondta el lapunknak Dr. Nádor Csaba neonatológus, az egyesület egyik alapítója.

(Fotó: Dr. Nádor Csaba neonatológus - Neonatológia: más néven újszülött-gyógyászat - az egészséges és a rendellenességgel született újszülöttek kórtanával foglalkozik. idegenszavak.hu)

A technikai vívmányok is fontosak, de ma már nem ezek jelentik a legnagyobb fejlődési lehetőséget a területen. A jól felszerelt osztályok és a képzett személyzet mellett a családok integrálása is elengedhetetlen, mellyel a koraszülött gyermekek egészsége jelentősen javulhat. A szülőknek tehát nem csak joguk van napi 24 órában együtt lenniük gyermekeikkel, hanem ez a gyógyulás szempontjából is elengedhetetlen tényező.

„Amikor az újszülött kisgyermek az apuka hasán fekszik és készül róla egy kép az Instagramra, az valójában a gyermekek fizikai és mentális fejlődéséhez is nagyban hozzájárul” - állítja Dr. Nádor Csaba. „A szülők is sokkal nyugodtabbak akkor, ha például az éjszaka közepén egy rémálmot követően bármikor rá tudnak nézni a gyermekükre, akár hajnali kettőkor is. A 24 óra nem csak azt jelenti, hogy bármikor lehet látogatni, hanem az orvosok is együtt élnek a szülőkkel és folyamatosan kapcsolatban vannak.

„Az egyesület célja a szülők és az orvosok közötti kommunikáció erősítése. Tagjaink között a szülőkön és gyermekgyógyászati, valamint szülész-nőgyógyászati orvosokon kívül pszichológusok és jogászok is vannak. Az összekötés mellett az is nagyon fontos, hogy a jó gyakorlatokat országos szinten is terjeszteni tudjuk. Például versenyeket hirdetünk meg az osztályok között, hogy ezzel is ösztönözzük őket a pozitív gyakorlatok elsajátítására. Van mentorprogramunk is, ahol a szülők egy kommunikációs tréningen vehetnek részt, hogy később saját tapasztalataikkal másokon is tudjanak segíteni szupervízió formájában.

Emellett a társadalom megszólítása is kiemelt cél. November 17-én a Koraszülöttek Világnapja alkalmából lilába borult a Lánchíd, amivel az emberek figyelmét szerettük volna felhívni a koraszülés problémájára. Egy kis odafigyeléssel, például várandósgondozással az esetek bizonyos részében megelőzhető a koraszülés, legalábbis a valószínűsége csökkenthető. Szerencsére nagyon sok civil szervezet van, amelyek helyi, körzeti szinten kiváló munkát végeznek. A mi célunk, hogy ezt országos szintre tudjuk emelni, hogy az újszülöttgondozás és a gyermekellátás valóban mindenhol családbarát lehessen.”

78846703_2613157088761357_3836747418557218816_n.jpg

(Facebook borítókép: Gyarmati Fanni)

Most te is segíthetsz, ugyanis a Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet idén is jótékonysági KommKarácsonyt szervez, ezúttal a Melletted a helyem Egyesület számára. A karácsonyi tombola bevételéből sterilizálható fonendoszkópokat vásárolnak, amelyekkel jelentősen csökkenthető a korán érkezett babák kórházi fertőzésének veszélye. Aki a tombolavásárláson túl is szívesen támogatná a rendezvény célját, tombolaajándékok felajánlásával, valamint sütemény és/vagy innivaló biztosításával teheti meg. Az esemény 2019. december 19-én este hat órakor kezdődik a C épület III. emeletén. Oktató, kutató kollégákat, jelenlegi és volt hallgatókat egyaránt szeretettel várnak egy közös ünneplésre, egy jó célért.

 

2019. december 13.

Kovács Máté

 

 

 

 

süti beállítások módosítása