Karantornázzunk a karantúlsúly ellen! - Otthoni edzéstippek

scott-broome-cuohhp5tx5g-unsplash.jpg

Karantársak! Fiktív Ferenc felnyitotta a szemem, miért is kell mozognunk. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez nyilván való. Gondolatait jó tanácsokkal, érvekkel és edzéstervekkel egészítettem ki. – Szatmári-Schubauer Solt home official sportösztönzése.

Írta: Szatmári-Schubauer Solt; Grafikák: Tóth-Máté Bence

Kedves naplóm! Már idejét sem tudom, mióta vagyok itthon bezárva. Ma sem mozogtam semmit. Mikor a fürdés utáni törölközésben kifulladtam, majd megnéztem magam a tükörben, elfogott a félelem. Lehet, ha ismét kézitusára kerül sor Frici bácsi ábécéjében a lisztért, akkor ezúttal én húzom a rövidebbet. Nyáron pedig, amikor ennek az őrületnek vége lesz, attól tartok, hogy összetévesztenek majd a kis bérelhető matracok egyikével. Ez így nem mehet tovább! Beteszek egy Rubint Rékát! – Fiktív Ferenc feljegyzése, 2020.04.18.

nevtelen_terv_1_1.pngNem nehéz elképzelni a lelkes Ferencet, amint Adibasz csuklószorítójával, esetleg, mivel otthon úgy is mindegy, egy szál Gluin Gloin alsónadrágban csorgatja verejtékét a drága parkettára. Node senki nem tájékoztatta, hogy drágakő asszonyság tornája után senkit nem fog a leverni pultok között, csak nem köpi ki a belét, ha gyorsan el akar iszkolni a fehér kenyérporral. Ráadásul már a gyomra is émelyeg, mert az előbb tolt be egy magyaros pacalt. Mivel pedig régóta nem mozgott, ezért a fitt életmód elhatározásának harmadik napján úgy fáj mindene, hogy nem tud kikelni az ágyból sem. Vége a lendületnek. Ezért, kérem, tisztáznunk kell egy-két dolgot! (kép: Canva.com)

Előszöris azon felül, hogy a boltokban bármit megszerezhetünk, illetve, hogy nyálcsorgatva fordulnak utánunk a strandon, kifelejtette a naplójából Fiktív kolléga, hogy miért is jó a rendszeres mozgás. Szerencsére a Corvinus Testnevelési és Sportközpont levette ujjaimról ennek a feladatnak a terhét. A következő infografika garantáltan meggyőzőbb nálam. 

karanten_sport.png

Másodszor pedig fogalmazzuk meg, mi a célunk! Zsírégetés vagy izomépítés? A magas intenzitású, kardió edzések felelősek azért, hogy ne mi legyünk a Titanic legnagyobb mentőcsónakja. Ezeknél fontos, hogy a gyakorlatokat gyorsan végezzük, kevés pihenővel. Így pulzusunk az egekbe szökik. De megnyugtathat a tudat, hogy szívdobbanásaink csak úgy lökik le rólunk a kalóriákat.

Abban az esetben viszont, ha akkora pofonokat szeretnénk osztogatni, hogy azt a Rejtő regények hírhedt hősei is megirigyelnék, akkor inkább erősítő jellegű edzéseket kell végeznünk. Előkerülhetnek a porosodó súlyzók és elfelejthetjük a tévé (hú, öreg vagyok? számítógép? tablet?) előtti ugribugrit.

Mikor már tudjuk, mire van szükségünk, elemezzük az állapotunkat! Kezdők a mindennapos önsanyargatás helyett osszák fel a hetet! Hétfő-szerda-péntek vagy hétfő-kedd-csütörtök-péntek edzés, a többi pihenő.

Ha eljött a nagy pillanat, és rászántuk magunkat a mozgásra, akkor – lehet, hogy túl egyértelműnek hangzik, de Ferenc pajtás is megszívta – lecsó után legalább fél órát várjunk, mielőtt belecsapunk a lecsóba! Minden edzést az ízületek és izmok átmozgatásával, egy 10 perces bemelegítéssel kell kezdeni. Extra tanács: érdemes kitűznünk egy fix időpontot a napon, amikor hozzálátunk a mozgáshoz. Mintha csak edzésre mennénk… Ez segíthet az otthoni időbeosztásban, és nem úszik el minden. (kép: Canva.com)

nevtelen_masolata.png

Ez pedig az a pont, mikor azt gondolom, mindenki felkészültebb, mint Fiktív Ferenc és leránthatjuk a leplet az edzéstervekről. Zsírégetéshez ajánlanám az általam csak TABATA-ként ismert, 4 percig tartó, 20 másodperc munka 10 másodperc pihenő felosztást. Ezt a négy percet, ha négyszer megismételjük, akkor kezdőként büszkék lehetünk magunkra. (A szériák között egy perc pihenő tartandó, a különböző 4 percek gyakorlatai pedig eltérhetnek egymástól.) A telefonra letölthető Tabata Timer alkalmazás nagy segítség lehet az egész lebonyolításában. Szinte mint egy edző, csak üvöltözés helyett csak sípolni meg pittyegni tud. Nem fizetett reklám, én ajánlom. Jó mozgást kívánok!

https://www.tabatatimer.com/

Aki pedig nem feltétlenül edzene, csak elgémberedett a gép előtt, annak itt egy bónusz feladatsor, szintén a Corvinus Testnevelési és Sportközpont anyagai alapján:

szamitogepes_gyakorlatok_1.png

szamitogepes_gyakorlatok_2.png

Címlapfotó: pexels.com

süti beállítások módosítása