Koronavírus: betekintés a virágpiac helyzetébe

pansy-1177407_1920.jpg

Az utóbbi hetek történései alapjaiban rengették meg valamennyi ország gazdaságát, komplett iparágak több hétre gyakorlatilag megszűntek. Különösen nehéz helyzetbe került a dísznövény-kereskedelem. Páran találkozhattak a közösségi oldalakon egy német kertész videójával, melyben arra kéri az embereket, a karantén alatt is vásároljanak virágokat, ugyanis a termelőknek a növények rendkívül költséges fenntartása és a megsemmítés között kell mérlegelniük, aszerint, hogy képesek lesznek-e kitartani addig, amíg rendeződnek a körülmények…

A magyarországi termelői oldalt vizsgáltuk meg ifj. Móra Zoltánnal, a Szeged melletti Móra-virágkertészet rózsa- és gerbera termelőjével, hogy miként kell elképzelni a jelenlegi piaci helyzetet. 

Szekeres János: Valamennyi virágfajtát másként érinti a karantén, általánosságban mit mondhatunk, mekkora veszteséggel számolnak a hazai termelők?

ifj. Móra Zoltán: A tavaszi bevételek egy jelentős részét magunknál tudhatjuk, mert csak a nőnapi felvásárolások után súlyosbodott a helyzet. A karantén bevezetésétől azonban másfél hétig nulla kereslet volt, ezt követően a virágboltok kinyitottak, ugyanis azt látták, hogy nincs értelme várni, megpróbálnak bevételre szert tenni. Ekkor a vágott virágokat kezdték el keresni, például a rózsát, a gerbera azonban egy hónapig eladhatatlan volt.

Sz.J.: Március 16-a volt a karantén első napja, az első két hét után hogyan változott a helyzet?

M.Z.: Megnövekedett az igény a cserepes növényekre. Ezzel párhuzamosan a barkácsboltoknak is jelentősen nőtt a forgalma, azok az emberek, akik otthon kényszerültek maradni, valószínűleg barkácsolásba kezdtek, és megnövekedett az igény a virággondozás iránt is.

formak03-min.JPGSz.J.: Miként befolyásolhatja ez a termelők bevételének alakulását?

M.Z.: Az ismerettségi körünkben úgy néz ki, hogy gyakorlatilag mindenki ki tudja hozni magát nullszaldóra, bár sokaknak ez a maximum, amit elérhetnek. A fűtetlen házasok szerencsésnek mondhatóak, hiszen az igazi virágzás csak ezután következik, így nem kerültek olyan választási helyzet elé, hogy megsemmisítsék-e a virágokat, elkerülve az esetleges még nagyobb veszteséget. 

Sz.J.: Megkezdődött a korlátozások enyhítése, a ballagásokat azonban nem tartották meg az általános- és középiskolák. Mekkora kiesés ez a magyar virágkertészetnek? 

M.Z.: Mivel újra lehet éttermekbe menni és kis létszámú rendezvényeket szervezni, bízunk benne, hogy számos ballagási ebéd meg lesz tartva, és a virágcsokrok ott fognak megjelenni a klasszikus iskolai ünnepségek helyett. Az anyák napját, mint a tavaszi szezon harmadik meghatározó ünnepét, természetesen jelentősen érintette a karantén okozta keresletcsökkenés.

Sz.J.: Normális körülmények között külföldi megrendelőitek is vannak?

M.Z.: Igen, Szeged mellett abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Romániából és Szerbiából is vannak megrendelőink. Romániában szigorúbb volt a karantén, mint nálunk, a virágértékesítés teljesen megszűnt, a vajdasági forgalmunk körülbelül felére csökkent, a kereskedőknek pillanatnyilag versenyelőnyt jelent tőlünk rendelni, ugyanis a szerbiai termelők nem mernek még megfelelően beszállítani.

Sz.J.: Vannak-e olyan történések, amelyek bizakodásra adhatnak okot?

M.Z.: A magyarországi virág-import töredékére esett, nem mernek a beszállítók külföldről rendelni. Ez a hazai termelők számára az utóbbi hetekben jelentős versenyelőnyt jelentett, újra lehet nagy tételben értékesíteni, nincs alternatíva az üzletházak számára. Bízunk benne, hogy májusban továbbra is kitart ez a lendület. 

Sz. J.: Kikkel szembeni védi a mostani piaci helyzet a magyar termelőket?

M.Z.: Számunkra rózsa- és gerbera termelőként a holland virágkertészet a legnagyobb versenytárs. Hollandia az Európai Unió legnagyobb virágelosztója is, Dél-Amerikából és Észak-Afrikából importál virágokat, előbbiből jó minőségű, olcsó árut, utóbbiból mennyiségi tételeket. Emellett a holland virágtermelők egy állami szervezeten keresztül bonyolítják a külföldi kereskedelmet, ahol limitárat határoznak meg az értékesítésre, illetve most bevezettek termelőnkénti mennyiségi korlátozásokat is. Úgy gondolom, valamennyi kertészt elégedettséggel töltené el, hogyha a körülmények normalizálódása után a vevők a hazai virágot részesítenék előnyben az import áruval szemben.

 

Borítókép: Dan Blais - Pixabay / Kép: Taxner Tünde

2020.05.09.

süti beállítások módosítása