Az idei Danube Cup legjobb startupötletei - Irány a nemzetközi verseny!

danubecup1.png

Vándorkupa köti össze a Duna-part két egyetemét és a régió egyetemista startuppereit. Az ötödik Danube Cup december 4-i magyar előválogatóján a Corvinus és a Műszaki Egyetem hallgatói adták elő vállalkozásindítási ötleteiket. A verseny főszervezőivel az áprilisi nemzetközi döntőről, tehetséggondozásról és a verseny fejlődéséről beszélgettünk.

2020.12.18. Írták: Belayane Najoua, Taxner Tünde, borítókép: Danube Cup

A Danube Cup évek óta összekapcsolja a Duna két partján elhelyezkedő Műszaki és Corvinus Egyetemet, de immáron nem csak egymással, hanem más nemzetközi egyetemekkel is. A szervezők szerint a verseny küldetése: induló vállalkozásokat nemzetközi sikerre vinni, miközben a Duna két oldaláról összehozzák a legmotiváltabb egyetemista startuppereket. Idén az ötödik kupát szervezte meg a két egyetem oktatóiból, volt és jelenlegi hallgatóiból, valamint a Demola Budapest munkatársából álló, vegyes szakmai hátterű csapat. Miklya Attila, a Demola Budapest munkatársa, innovációs menedzser szerint a Duna Kupa ugródeszkát jelent a piacra való belépéshez, és szimulációs környezetet teremt a fiatal vállalkozók számára.

danubecup2.png

Kép: Danube Cup

Ez egy abszolút alulról jövő kezdeményezés volt - mi, tanárok azonosítottuk először ezt a hallgatói igényt

- mondta Dr. Danyi Pál, a BME egyetemi docense, a verseny egyik főszervezője a kezdetekről. Dr. Vecsenyi János professzor emeritusszal több vállalkozásfejlesztési tantárgyat oktatnak a BME-n, köztük a Startup VIP nevű kurzust, amit a Nemzeti Tehetség Program mellett több éve a Demola Budapest is támogat, így Miklya Attila is részt vesz a képzésben. A kurzus során öt szakember támogatja a hallgatókat: átadják nekik az üzleti életben vagy saját területükön szerzett tudásukat, ezzel segítve őket innovatív vállalkozások indításában. “A küldetésünk, hogy az egyetemisták is megtapasztalhassák, milyen egy vállalkozás indítása” - foglalta össze Dr. Danyi Pál.

Az egyetemi vállalkozásindítási és innovációs tárgyak, valamint a szervezők megismerkedése vezetett a kupa megszületéséhez. Dr. Huszák Loretta, a Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Intézetének adjunktusa főleg a verseny nemzetközi kiterjesztéséért felel, és a Corvinus Egyetemet képviseli a projektben. Kiemelte, hogy szerinte “az marad fent hosszú távon, ami szépen lassan, alulról építkezve alakul”. Reméli, hogy a Danube Cup is hosszú távon sikeres lesz, és hozzájárul a hazai és a régiós startup-ökoszisztéma fejlesztéséhez, az egyetem nemzetköziesedéhez, és elősegíti a hallgatók tapasztalatszerzését.

Mi is végigjárjuk egy startup szokásos életciklusát - évről évre egyre jobban validáltuk az ötletet a piacon és a gyakorlatban

- mondta a versenyről Danyi Pál.

Mostanra mindkét egyetem aktívan támogatja a projektet, és elkötelezett a folytatása mellett. “A Corvinuson tehetséggondozó kezdeményezésként tekintünk erre a versenyre” - mondta Dr. Huszák Loretta. Szerinte a gazdasági képzésekhez kapcsolódó esetmegoldó versenyekhez hasonlóan a Danube Cup során a szokásostól eltérő, komplex formátumban kapnak lehetőséget a hallgatók arra, hogy kitűnjenek a tömegből. A nemzetköziesítés és a tehetséggondozás pedig a Corvinus megújulási stratégiájának nagyon fontos részét képezik. 

A verseny szorosabbra fűzi a hallgatók kapcsolatát az egyetemmel, az egyetemekét pedig egymással

- foglalta össze a Corvinus Egyetem adjunktusa.

A verseny tavalyelőtt vált nemzetközivé, és 2019-ben már négy egyetem vett részt benne, de még nem vándorkupaként valósult meg. Az elmúlt években egyre több külföldi egyetem csatlakozott a kezdeményezéshez. Most már a Belgrádi, a Bécsi Közgazdaságtudományi, a Passaui és a Linzi Egyetem, valamint a Regensburgi Keletbajor Műszaki Főiskola hallgatói is részt vehetnek rajta. Az idei nemzetközi fordulót még a magyar csapat szervezi, a következő években azonban már más országokba fog vándorolni a kupa. 

danubecup5.png

Kép: Danube Cup

A Danube Cup nem ötletverseny, hanem olyan csapatok versenyeznek egymással, akik már egy validált ötlettel és az üzleti modelljükről megalapozott elképzelésekkel rendelkeznek. Mivel csak érettebb, átgondoltabb tervekkel lehet nevezni, a csapatoknak már a jelentkezéskor komoly elvárásoknak kell megfelelniük. Danyi Pál kiemelte, hogy “minden évben volt egy-két csapat, aki később sikerre vitte az elképzelését”. Például 2018-ban a SmartKosár csapata nyert, akik két nagyon sűrű év és egy külső befektetés után új néven (ROKSH) nemrég az Aldi kiemelt partnerévé váltak.  A szervezők hosszútávú tervei között az is szerepel, hogy a sikerek mögött egyre több egyetemi kutatási eredményekre épülő startup legyen, ahogyan az több külföldi egyetemnél is megfigyelhető.

A december 4-én tartott magyar fordulóban a legjobb négy - egyetemenként két-két - csapatot választotta ki a zsűri, ami a hazai startup élet olyan fontos szereplőiből állt, mint  Orbán Katalin (Gyerünk, anyukám!), Duda Ernő (SOLVO Biotechnology), Dehelan Gábor (Start it at K&H), Horváth Dorka (BOOKR Kids) és Lám István (Tresorit). A verseny résztvevőivel Lakatos Dávid, volt BME-s hallgató, a bostoni székhelyű, 3D nyomtatókat gyártó Formlabs termékfejlesztési vezetője is megosztotta startup fejlesztési tapasztalatait.

danubecup3.png

Kép: Danube Cup

A 4 kiválasztott csapat fődíjként bekerült a K&H Start it! inkubációs programjába, és egyúttal továbbjutottak a jövő tavaszi nemzetközi fordulóba, ami 2021 tavaszán lesz. “Ez nagyon intenzív tanulási folyamat azoknak a csapatoknak, akik kiválasztásra kerültek” - mondta Huszák Loretta.

A magyar csapatokról röviden:

Az EduFund olyan fintech platform, ami a felsőoktatásban tanuló diákokat segíti pénzügyeik kezelésében. Az EduFund oldala mesterséges intelligenciát használ a megfelelő működés érdekében. A fejlesztő diákok ugyanabban a cipőben járnak, mint a célcsoport: egyetemistaként sokszor szembesültek pénzhiány okozta problémákkal.

danubecup6.png

Kép: Danube Cup

A Bögre tartósítószer-mentes, előre csomagolt leveseket készít. Az ételek különlegessége abban rejlik, hogy olyan szezonális zöldségeket tartalmaznak, amiket nem feltétlenül vennénk meg, mert nem olyan szabályosak, esztétikusak, mint tökéletes társaik. A csapat célja, hogy növelje a fenntarthatóságot a magyar mezőgazdaságban, és értéket teremtsen olyan élelmiszerekből, amelyek különben a kukában végeznék.

A Bodjork célja újrafelhasználható mezőgazdasági hálók készítése, melyek lecsökkentik a farmerek állandó költségeit és fenntarthatóbbá teszik a mezőgazdasági termelést. Mivel a Bodjork hálói sokkal több ideig (akár 6 hónapig is) használhatók, mint a hagyományos, egyszer használatos hálók, ezért megvásárlásuk ugyan egyszeri befektetést jelent a gazda számára, de hosszútávon költséghatékonyabbak, mint a hagyományos hálók. 

danubecup4.png

Kép: Danube Cup

A CoWriters lányokból álló csapata egy olyan kollaboratív szövegalkotásra épülő, online játékot és piacteret fejlesztett ki, amiben a történet központi szálát a játékosok saját szerepükből kiindulva írják. A különlegességük azokban a piaci alapú, tehát bevételt generáló kiegészítő szolgáltatásokban rejlik, melyek lehetővé teszik, hogy az azonos érdeklődéssel rendelkező játékosok egymásra találjanak.

A 2+2 csapat 2021 tavaszán fogja megmérettetni magát nemzetközi környezetben, ahol további öt  külföldi egyetem csapatai fognak bemutatkozni.

süti beállítások módosítása