Házigazdák, favoritok, magyarok – Kézilabda-világbajnokság Power Ranking
II. rész: 16-1. helyezett csapatok

magyarorszag_forras_mksz_kovacs_aniko.jpg

Január 13-án Egyiptomban veszi kezdetét a 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság, mely a koronavírus-járvány tükrében minden korábbinál kiszámíthatatlanabb lehet. A torna a megszokottól eltérően immár 32 csapatos lesz, szubjektív ranglistánk segítségével pedig a csapatok legfontosabb játékosait, edzőit és érdekességeit is áttekinthetjük. Kétrészes sorozatunkban ezúttal a torna legjobb válogatottjai következnek.

2020.01.10. Írta: Rada Bálint, borítókép: MKSZ/Kovács Anikó

16. Fehéroroszország

Korábbi részvételek: 4 (utoljára: 2017)

Legjobb eredmény: 9. hely (1995)

H csoport (Szlovénia, Dél-Korea, Oroszország)

A belorusz csapat természetesen az ország legjobb klubjára, a Meshkov Brestre épít, ám mellettük is stabil Bajnokok Ligája játékosok alkotják Iouri Chevtsov válogatottjának gerincét. Ilyen a góllövőlista 4. helyén álló Motor-beálló Viachaslau Bochan; csapattársa, a tavaly 74 BL-gólt szerző irányító, Barys Pukhouski vagy a Kielce átlövője, Uladzislau Kulesh. A belső posztokon és a védelem közepén tehát nem lehet panasz a belorusz keretre, a széleken azonban verhetőnek tűnnek, ráadásul kapusposzton sem tartoznak az elitbe. Így is ott lehetnek a 2. csoportkörben, ám ez vélhetően a végállomás lesz számukra.

Akire érdemes figyelni: Artsem Karalek. A Kielce beállója Bochannal fantasztikus párost alkothat mindkét falban – ezen a poszton a nemzetközi elitbe tartoznak a fehéroroszok.

15. Oroszország

Korábbi részvételek: 13 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (1993, 1997)

H csoport (Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea)

Pontosabban az Orosz Kézilabda Szövetség Csapata, hiszen Oroszországot a Nemzetközi Sportdöntőbíróság minden olimpiai és válogatott világversenytől eltiltotta az országos doppingbotrányt követően. A csapat nem használhatja majd az állami szimbólumokat, a himnuszt és a zászlót sem, a keret azonban nem sokat változott. Oroszország már korántsem akkora sportági nagyhatalom, mint a ’90-es években volt, azonban a továbbjutás így is elvárható a nyugati szomszéd és a szebb napokat is látott Dél-Korea ellen. A balszélen a két BL-győzelem után Veszprémbe igazoló Shiskaraev, a kapuban a legutóbbi világversenyen 34%-os hatékonysággal védő Kiriev, a lövők között pedig Skhurinskiy és Zhitnikov lehetnek alapemberek a hazai bajnokság játékosaira építő válogatottban.

Akire érdemes figyelni: Dmitrii Zhitnikov. A Szeged irányítója 2017 óta játszik a Tisza-parton, és bár az utóbbi években egyre kisebb szerep hárult rá a belső posztok feltöltődése miatt, a válogatottban továbbra is ő a legkreatívabb láncszem. 

14. Izland

Korábbi részvételek: 20 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 5. hely (1997)

F csoport (Portugália, Algéria, Marokkó)

Az izlandi válogatott január 4-én kihirdetett keretében egy dolog volt igazán szembetűnő: a névsorból hiányzott Aron Pálmarsson. A Barcelona klasszis irányítója nélkül nagy szerep hárul majd a fiatalokra, különösen a 21 éves magdeburgi irányítóra, Gísli Kristjánssonra, aki 2. a Bundesliga góllövőlistáján, illetve szintén top 10-es csapattársára, a 23 éves jobbátlövőre, Omar Ingi Magnússonra. Olyan veteránokkal kiegészülve, mint a 40 éves Alexander Petersson vagy a kezdőkapus Gústavsson, ez a csapat így sem mutat rosszul, Pálmarsson (és a visszavonult Gudjon Valur Sigurdsson) hiánya ugyanakkor a plafont is kijelöli számukra. A legjobb nyolc a nehéz sorsolás miatt aligha elérhető. 

Akire érdemes figyelni: Bjarki Már Elisson. A már említett Bundesliga-góllövőlistát ő vezeti, tavaly is gólkirály volt a Lemgo balszélsője. Hosszú évekig Sigurdsson árnyékában volt, most végre előléphet.

13. Katar

Korábbi részvételek: 7 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 2. hely (2015)

C csoport (Horvátország, Japán, Angola)

A katariak Valero Rivera személyében megszerezték a világ egyik legjobb edzőjét, felpörgették az utánpótlásképzést, honosítottak néhány játékost, majd meglepték az egész világot, és 2015-ben vb-döntőig meneteltek. Bár sok kritikát kaptak mind a honosítások, mind a hazai rendezés, mind a bírói ítéletek miatt, az eredmény nemcsak kiugró volt: két évvel később (a németek újbóli legyőzésével) ismét nyolc közé jutott az Ázsia-bajnokság négyszeres címvédője. Az ezüstérmesek közül a 2015-ben legjobb balátlövőnek választott Rafael Capote, a 43 évesen is elnyűhetetlen kapusklasszis, Danijel Saric, a kontinens legjobb beállója, Youssef Benali, illetve a félelmetes, csaknem 130 kilós védő, Hassan Mabrouk is alapember lehet. A továbbjutásuk szinte biztos, a legjobb nyolchoz azonban a horvát-dán kettősből kellene egyet legyőzniük – ez még Riverának sem egyszerű feladat.

Akire érdemes figyelni: Frankis Carol Marzo. A Sporting kubai származású légiósa többéves BL-tapasztal rendelkezik, átlövőként a katari támadások leglátványosabb szereplője lehet. 

12. Brazília

Korábbi részvételek: 14 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 9. hely (2019)

B csoport (Spanyolország, Tunézia, Lengyelország)

A sötét lovak egyike. Támadásban Felipe Borges, a BL-győztes, veszprémi Rogerio Moraes, a Barcelonában játszó Haniel Langaro, a Vardarban is megforduló José Toledo, a Bukarestben irányító Henrique Teixeira, valamint dinamikus góljai mellett a hatalmas rasztájáról híres Fabio Chiuffa sora már önmagában sem tűnik rossznak. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a védelem vezére a BL-ben tavaly legtöbb labdát szerző barcelonai Thiagus Petrus dos Santos, úgy ez a brazil keret akár egy negyeddöntőre is alkalmas lehet. Azonban ha az argentinok elleni vereségeket, illetve a nehéz sorsolást vesszük alapul, már jóval nagyobb kihívás elé nézhetnek Marcus Oliveira fiai.

Akire érdemes figyelni: Haniel Langaro. 25 évesen már 300 gól fölött jár a válogatottban. A BL-ben viszonylag ritkán kapott lehetőséget, a bajnokságban viszont már 36 gólja van. Petrus és Moraes mellett a védelemben is fontos ember lehet.

chiuffa_forras_handball_planet.jpg

Kép: Handball Planet

11. MAGYARORSZÁG

Korábbi részvételek: 20 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 2. hely (1986)

A csoport (Németország, Uruguay, Zöld-foki Szigetek)

Most, vagy soha – mondhatnánk.

Továbbjutás szempontjából a lehető legkönnyebb sorsolást kapta a magyar válogatott, melynek a többszörösen súlytott Németországgal szemben akár a csoportelsőségre is esélye nyílhat.

Persze fontos, hogy helyén kezeljük ezt a válogatottat. Gulyás István, Chema Rodriguez és Nagy László szakmai felügyelete mellett a keret 9. lett a legutóbbi Európa-bajnokságon, miközben legyőzte Szlovéniát és döntetlenezett Dániával, ugyanakkor kikapott Portugáliától. Kapusposzton Miklerrel és Székellyel jól állunk, a belső posztokon pedig Lékai, Bodó és Balogh  mellett idén Máthé Dominik, Győri Mátyás és Szita Zoltán is több játékpercet kaphat. Beállóban Bánhidi váltótársa a fiatal Rosta Miklós lehet, a két szélen pedig Bóka és Hornyák kezdhet – hosszú évek óta gond, hogy a válogatottnak gyakorlatilag nincs szélessége és ritkán vezet kontrákat, így fontos lehet, hogy gyakrabban használjuk őket. A koronavírus miatt hiányzó Ligetvári helyett Sipos Adrián lehet a védelem alapembere, túlzott agresszivitása ugyanakkor okozhat problémákat, ahogy az irányítók cseréje is. Az elmaradt szlovák felkészülési meccs nagyon hiányozhat a csapatnak.

A legreálisabb elvárás a második csoportkör 3. helye lehet.

Akire érdemes figyelni: Bánhidi Bence. A 206 centis szegedi beállót 2019-ben a legjobb magyar kézilabdázónak választották, miközben tavaly az Európa-bajnokság és a Bajnokok Ligája All-Star csapatába is bekerült. Formája is remek: a BL-ben a Meshkov Brestet 12 góllal szórta meg.

10. Portugália

Korábbi részvételek: 3 (utoljára: 2003)

Legjobb eredmény: 12. hely (2003)

F csoport (Algéria, Izland, Marokkó)

2006-tól 2020-ig egy nagy tornára sem jutott ki a portugál csapat. Idén ott tartunk, hogy a Porto megkerülhetetlen BL-klub lett, a válogatott pedig tavaly a 6. helyig menetelt az Eb-n, miközben legyőzte a franciákat is. A portói Quintana a kapuban, Branquillo a balszélen lehet fontos láncszem, a barcelonai Luis Fradéval, a montpellier-i Duartével, illetve a nantes-i Cavalcantival kiegészülve pedig bárkire veszélyesek lehetnek. A hét a hat elleni játék, illetve a kreatív támadási sémák használata éppúgy jellemző rájuk, mint a Portóra. Az igazi klasszisok hiánya és a sorsolás azonban felső plafont ad Paulo Pereira csapatának: a legjobb nyolc a norvég-francia kettős miatt óriási bravúr lenne.

Akire érdemes figyelni: Miguel Martins. Tipikus alulértékelt játékos a Porto irányítója, aki tavaly 51 gólpasszt osztott ki a BL-ben (2. a vonatkozó rangsorban), idén pedig már 34-nél jár (3.). Ha valaki meg akarja fojtani a portugál támadójátékot, őt kell majd semlegesítenie.

9. Németország

Korábbi részvételek: 25 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (1938, 1978, 2007)

A csoport (MAGYARORSZÁG, Uruguay, Zöld-foki Szigetek)

Hendrik Pekeler, Steffen Weinhold, Finn Lemke, Patrick Wiencek, Fabian Wiede, Jannik Kohlbacher – rengeteg klasszis hiányzóval kell megküzdenie Alfred Gíslason válogatottjának. A kulcsemberek egy része sérült, mások a járványhelyzet miatt nem vállalták az egyiptomi utazást, miközben a keret decemberben folyamatosan küzdött a Covid-fertőzésekkel. A kapuban továbbra is erős a felhozatal (Bitter, Wolff, Heinevetter), a két szél is kifejezetten jól mutat (Gensheimer és Schiller, illetve Reichmann és Kastening), a belső posztokon (különösen beállóban) és a védelemben viszont jelentősen gyengült a csapat. A csoportelsőség így sem lenne meglepetés tőlük, a sorsolás miatt pedig a negyeddöntő is meglehet, ám ez a német válogatott nem tartozik a torna legnagyobb esélyesei közé.

Akire érdemes figyelni: Uwe Gensheimer. A világ egyik legjobb balszélsője már 914 válogatott gólnál jár, ami a legtöbb a teljes mezőnyben. Hamarosan az 1000 is meglehet.

8. Egyiptom

Korábbi részvételek: 15 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 4. hely (2001)

G csoport (Svédország, Csehország, Chile)

Egyiptom tűnik a legerősebb Európán kívüli válogatottnak. Mellettük szól a hazai pálya előnye (főleg úgy, hogy szurkolók is lesznek a lelátókon). Már két éve is ott voltak a legjobb nyolc között (a magyar válogatottal is játszottak egy 30-30-as döntetlent), miközben az ifjúsági válogatottjuk első Európán kívüliként világbajnok, junior csapatuk pedig bronzérmes lett, ráadásul tavaly az ősi rivális Tunézia otthonában húzták be az Afrika-bajnokságot. A keretből kimaradt Afrika egyik legjobb játékosa, el-Ahmar, illetve a veszprémi Yahia Omar is, bekerült viszont Mohamed Sanad, Ali Zein, és Yahia El-Deraa, akik egyaránt tagjai lettek az Afrika-bajnokság álomcsapatának (utóbbi lett az MVP). Bár David Davis távozott, Roberto Garcia Parrondo személyében egy fiatal BL-győztes topedzővel sikerült pótolniuk. Két éve szoros meccset játszottak a svédekkel – idén visszavágnának. A hazai szurkolók álma az elődöntő.

Akire érdemes figyelni: Ahmed Hesham. A 2019-es ifjúsági világbajnokság legértékesebb játékosa, aki azóta a francia elsőosztályú Nimes irányítója. 20 évesen máris el-Ahmar utódját látják benne.

egyiptom_forras_handball_planet.jpg

Kép: Handball Planet

7.Svédország

Korábbi részvételek: 24 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (1954, 1958, 1990, 1999)

G csoport (Egyiptom, Csehország, Chile)

A svédekről hosszú évek óta „sötét lóként” beszélünk: nagy reményekkel érkeznek a tornára, ám az utolsó lépés sosem jön ki számukra. Mióta 2013-ban óriási meglepetésre lemaradtak a vb-ről, hét nagy torna alatt mindössze egyszer érték el az elődöntőt (2018, Eb 2. hely), idén ráadásul új vezetőedzővel, Glenn Solberggel próbálkoznak. A játékosállomány így is elképesztően erős: bár a bő keretből hiányzik Palicka vagy Lukas Nilsson, így is a Flensburg, Kiel, Rhein-Neckar Löwen hármas légiósaira alapozhatnak. A legjobb nyolcba kerülés számukra szinte kötelező (ehhez Egyiptomot vagy Szlovéniát kellene csak legyőzniük), azonban főleg a rutintalan edzői stáb miatt nem ők a vb-cím favoritjai. 

Akire érdemes figyelni: Niclas Ekberg. Tavalyi bajnok és BL-győztes a Kiellel, az utóbbi sorozatban gólkirály (85 gól) és az All-Star csapat jobbszélsője lett. A svédek a legerősebbek közé tartoznak a széleken, Tollbring, Wanne és Ekberg is fontos láncszemei lehetnek az északiak támadósorának.

6. Szlovénia

Korábbi részvételek: 8 (utoljára: 2017)

Legjobb eredmény: 3. hely (2017)

H csoport (Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország)

A 2018-as Eb-n még a mi kispadunkon ült a svéd Ljubomir Vranjes. Megítélése kifejezetten megosztó itthon, az azonban vitathatatlan, hogy Flensburg BL-győztes kapitányát klasszisként kezeli a nemzetközi sajtó. A szlovénekkel ez lesz a második nagy tornája: a tavalyi Eb-n az elődöntőbe juttatta a nemzeti csapatot, amely (még Veselin Vujovic vezetésével) a legutóbbi vb-ről viszont (pont a magyarok elleni selejtezőt követően) lemaradt. A keretben kevés a nagy hiányzó, a legerősebbek irányító (Bombac, Zarabec, Skube, Omnicek, Makuc) és jobbszélső (Marguc, Janc, Gajic) poszton lehetnek. A védelemben Szeged-Veszprém kooperációra van kilátás Mackovsek és Blagotinsek közreműködésével, a kapuban pedig Skok helyett Ferlin és Kastelic bizonyíthat.

Akire érdemes figyelni: Stas Skube. Óriási harc várható irányítóposzton a játékidőért, a friss BL-győztes Zarabec és a szegedi Bombac mellett ugyanakkor jó eséllyel indul a BL gólpasszlistájának vezetője is, aki 43 asszisztot termelt a Meshkov Brest őszi szezonjában. 

5. Franciaország

Korábbi részvételek: 22 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (1995, 2001, 2009, 2011, 2015, 2017)

E csoport (Norvégia, Ausztria, USA)

Sérülés miatt nincs Nikola Karabatic, a legutóbbi kínos Eb-szereplés (csoportkörös búcsú, 14. hely) ellenére ugyanakkor nem változtatott radikálisan a francia válogatott keretén az újonnan kinevezett, egyelőre meglehetősen tapasztalatlan Guillaume Gille. A kétszeres olimpiai bajnok generációból továbbra is itt van Luc Abalo és Michael Guigou, akik már jócskán túl vannak pályafutásuk csúcsán, kimaradt viszont a PSG óriási tehetsége, Dylan Nahi. Így is gyakorlatilag minden posztra jut egy klasszis a barcelonai Fabregas, Mem, N’Guessan hármastól a PSG-s Remili, Gerard pároson át a Montpellier különítményéig, ugyanakkor a szerbek elleni friss Eb-selejtezős vereség után nem tűnik egyértelmű favoritnak az előző évtized legmeghatározóbb válogatottja.

Akire érdemes figyelni: Melvyn Richardson. A legendás Jackson fia a 2018-19-es szezonban 87 gólig jutott a BL-ben (4. lett a góllövőlistán), volt ifjúsági világbajnokság MVP-je és a francia bajnokság legjobb fiatal játékosa is. Mindössze 22 évesen Mahé és Lagarde mellett küzdhet meg a játékpercekért.

4. Horvátország

Korábbi részvételek: 13 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (2003)

C csoport (Katar, Japán, Angola)

Lino Cervar az 1970-es évek óta edzősködik, idén már 13. évét kezdi meg a válogatott kispadján. A legendás szakember nyert már világbajnokságot és olimpiát is, tavaly pedig Eb-döntőig vezette hazáját. A keret Cindric és Duvnjak személyében két világklasszis irányítóval operál, akik tavaly a BL-döntőben még egymás ellen léphettek pályára. A kapuban az ex-szegedi Sego, a széleken a Strlek, Horvat, Cupic hármas biztosítja a minőséget, az átlövősoruk ugyanakkor volt már acélosabb is, ráadásul beállóban sem bővelkednek sztárokban. Sorsolásuk nem megoldhatatlan, a negyeddöntőig elméletileg csak Katarral és Dániával lehet gondjuk. Női honfitársaikkal ellentétben tőlük nem lenne meglepetés egy újabb érem.

Akire érdemes figyelni: Luka Cindric. A Barcelona irányítója korábbi BL-győztes, tavaly kiváló játékkal döntőig vezette a katalánokat. 2017-ben Európa legjobb játékosának választotta az EHF.

3. Dánia

Korábbi részvételek: 23 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (2019)

D csoport (Argentína, Bahrain, Kongói DK)

A fogadóirodáknál továbbra is a címvédő a legnagyobb favorit. Nikolaj Jakobsen edzőként már a Löwennél is bizonyította, hogy megállja a helyét a legmagasabb szinten, a Landin-Möller páros személyében pedig két kapusuk is van a BL-döntőről. Lasse Svannal, Henrik Toft Hansennel vagy Lasse Andersonnal a világ bármely válogatottja kiegyezne, és akkor az olyan szürke eminenciásokról nem is beszéltünk, mint a védelem két oszlopa: Henrik Møllgaard és Magnus Saugstrup. Ugyanakkor megvannak a maguk hiányzói (pl. Rasmus Lauge), a legutóbbi Eb-n leszerepeltek (13. hely), jobbátlövőben kicsit lyukasnak tűnnek, Mikkel Hansenről pedig még nem is beszéltünk. A PSG világklasszisa a nézők jelenléte és a vírushelyzet miatt fejezte ki aggodalmát, és még ha végül el is utazik Egyiptomba, felkészülés szempontjából a hasonló kérdőjelek sosem jelentenek jót. 

Akire érdemes figyelni: Niklas Landin. A világ talán legjobb kapusa, többszörös német bajnok, BL, Eb és vb All-Star, két éve 38%-os védési hatékonysággal a torna legjobb kapusa volt, de még a csúfosan sikerült tavalyi Eb-n is a kapura tartó lövések 35%-át hárította.

dania_forras_ihf.jpg

Kép: IHF

2. Spanyolország

Korábbi részvételek: 20 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 1. hely (2005, 2013)

B csoport (Tunézia, Brazília, Lengyelország)

Az Eb-címvédő továbbra is rutinos rókákra épít: a keret átlagéletkora 30,8 év, az alapemberek közül pedig az irányító Raúl Entrerríos (39 éves), a két átlövő, Canellas (34) és Maqueda (32), illetve a két védő, Viran Morros (37) és Gedeon Guardiola (36) sem tartozik a jövő játékosai közé. Övék a torna egyik legjobb kapuspárosa (Pérez de Vargas és Corrales), emellett a széleken (Ángel Fernandez, Aitor Arino, Aleix Gomez, Ferran Solé) is veszélyesnek tűnnek, a Dujshebaev-testvérek már vezérként villoghatnak, Jordi Ribera személyében pedig kiváló edzőjük van. Az egyetlen lyukas posztnak a beálló tűnik: Julen Aguinagalde ezúttal hiányozni fog.

Akire érdemes figyelni: Raúl Entrerríos. Talán utoljára láthatjuk világversenyen csillogni a Barcelona világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, kétszeres BL-győztes, olimpiai bronzérmes irányítóját.

spanyolorszag_forras_olympic_channel.jpg

Kép: Olympic Channel

1. Norvégia

Korábbi részvételek: 15 (utoljára: 2019)

Legjobb eredmény: 2. hely (2017, 2019)

E csoport (Ausztria, Franciaország, USA)

A legutóbbi két világverseny után a norvégok Christian Berge vezetésével végre átlépnék a saját árnyékukat. A keret elképesztően erős: a veterán Myrhol ismét kerettag az év végén visszavonuló Jøndalhoz hasonlóan, Sander Sagosen személyében náluk játszik a világ egyik legjobb játékosa, miközben átlövőposzton Reinkid, Johannessen és Tönessen, a kapuban Bergerud és Christensen, a jobbszélen pedig Björnsen garantálhatja a minőséget. Magnus Rød sérülés miatt ezúttal hiányzik, panaszra azonban így sincs ok a villámgyors kézilabdával operáló északiaknál. Bár a dánokkal és a spanyolokkal való összevetés nem egyszerű, számomra ők a legnagyobb esélyesek.

Akire érdemes figyelni: Magnus Jøndal. Ahogy Entrerríosnál valószínű, hogy utolsó világbajnokságán látjuk, a Flensburg szélsőjénél ez már egészen biztos. Mind a legutóbbi vb-n, mind a legutóbbi Eb-n a torna legjobb balszélsőjének választották, miközben előbbin 59 (2.), utóbbin 36 gólt szerzett (8.).

norvegia_forras_getty_images.jpg

Kép: Getty Images

Olvasd el a többi csapat esélyeit is a Power Ranking első részében, és csatlakozz hozzánk Facebookon is!

süti beállítások módosítása