6 felejthetetlen csillagászati jelenség a világ különböző pontjain 2021-ben - Vérhold, hullócsillagok és napfogyatkozás

eclipse-1492818_1920.jpg

A csillagos ég 2021-ben is ott lesz felettünk, és rengeteg csodálatos csillagászati jelenséget fog nekünk adni, amik a Föld legkülönbözőbb pontjain lesznek megfigyelhetők, akár szabad szemmel is. Összegyűjtöttünk párat, melyekre mindenképpen érdemes felkészülni, mert kihagyhatatlan élményt fognak nyújtani. Ha élőben nem is, de az internet segítségével bármelyikben lehet része.

2021.01.13. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Ipicgr, Pixabay

Február 11. - Vénusz-Jupiter együttállás

“Aki korán kel, aranyat lel” - szól a mondás. Február 11-én szabad szemmel láthatjuk majd a két legfényesebb bolygó együttállását. Mindkét bolygó ragyogó pontként jelenik majd meg és olyan közel lesznek egymáshoz, hogy akár egy időben, egyetlen távcső megfelelő beállításával is megfigyelhetjük őket. Plusz bónuszként a Szaturnusz a pár jobb felső sarkában lesz észrevehető. Annyi a dolgod, hogy találj egy jó megfigyelőhelyet, ahonnan akadálytalan kilátás nyílik a délkeleti horizontra, mivel a jelenség napkeltekor fog látszani. A trükk az, hogy hagyjuk, hogy a bolygók elég magasra emelkedjenek a reggeli égbolton, így meg tudjuk figyelni őket, mire a hajnal fénye elnyomja a kilátást. A legmegfelelőbb időpont erre körülbelül 20-30 perccel napkelte előtt lesz. Habár a déli féltekén élőknek a legnagyobb a lehetőségük, hogy lássák az együttállást, Magyarországon is megpillanthatod ezt az égi csodát.

Május 26. - Vérhold, teljes holdfogyatkozás

Észak-Amerika nyugati részén, Dél-Amerika nyugati részén, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában szemtanúi lehetünk a teljes holdfogyatkozásnak. Ez a drámai csillagászati esemény akkor következik be, amikor a Nap, a Föld és a Hold pontosan egy vonalban vannak, így bolygónk árnyéka teljesen lefedi a Holdat. A teljes földárnyékba merült Holdat ugyan nem éri a nap fénye, azonban a Föld által visszavert napfény mégis megvilágítja az égitestet, ezért látszik, még ha halványan is. A Hold pontos színe a Föld légkörében lévő por mennyiségétől függően változhat, általában vöröses fénybe borul. Ezt a jelenséget nevezik Vérholdnak, melyhez számos népi hiedelem kapcsolódik. A részleges fogyatkozás csendes-óceáni idő szerint hajnali 1:44-kor kezdődik, amikor a Föld árnyékának első árnyalata elkezdi beborítani a Holdat. A teljes holdfogyatkozás, amikor a Hold vörösnek tűnik, 3:11-kor kezdődik és 3:25-kor ér véget.

Június 10. - Részleges Napfogyatkozás

Kanadától északra, Grönland bizonyos részén és Oroszország északi részén június 11-én látható lesz az úgynevezett “tűzgyűrű”. Ez akkor következik be, amikor a Hold, a Nap, és a Föld egy vonalban helyezkednek el, de a holdkorong túl kicsi ahhoz, hogy az egész napot eltakarja. A Hold mögül ilyenkor egy vakító napgyűrű tűnik elő. A teljes napfogyatkozás 9 óra 49 perckor kezdődik Kanada északi részén, és Oroszországban ér véget 11 óra 33 perckor.

Noha Európában nem lesz látható a tűzgyűrű, de milliók lehetnek szemtanúi a részleges napfogyatkozásnak, amikor Ázsia, Európa és Észak-Amerika nagy részén a nap egy részét elzárja a Hold. Ne felejtsük el, hogy akár teljes, akár részleges napfogyatkozást nézünk, mindig legyen rajtunk speciális védőszemüveg.

Augusztus 12-13. - Hullócsillagok és meteorzápor

dark-2024127_1280.png

Kép: OpenClipart-Vectors, Pixabay

Augusztus közepén a Föld a Swift–Tuttle üstökös törmelékfelhőjén halad át, ezek a porszemek a légkörben elégve hullócsillagként lesznek láthatók. Ez a Perseidák meteorzápor, és minden év ezen szakaszában akár hatvan hullócsillagot produkálhat óránként. A kora esti órákban vékony félhold lesz, ami kiváló kilátást nyit meg az éjszaka folyamán. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb hullócsillagot láthasd, keresd meg a lehető legkevesebb fényszennyezésű nézőhelyet. De ha “csak” egy külvárosi kertből vagy parkból nézed, akkor is hullócsillagok tucatjait pillanthatod meg. Ne felejts el kívánni!

November 19. - Részleges holdfogyatkozás

Az év utolsó holdfogyatkozása Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, illetve Ázsia egyes részein lesz látható. Noha technikailag részleges fogyatkozás, a telihold 95%-a a Föld árnyékába kerül. A maximális fázis alatt rövid ideig teljes fogyatkozásként kell megjelennie, ami azt jelenti, hogy a holdkorongon narancssárga vagy piros folt lesz látható. A napfogyatkozás itthon 20:18-kor kezdődik, a Föld árnyéka 22:02-ig borítja be a Hold látható felületének nagy részét.

December 4. - Teljes napfogyatkozás

eclipse-2670215_1920.jpg

Kép: Dave Davidson, Pixabay

2021 végén a Föld néhány részén (Antarktisz, Dél-Afrika, Dél-Atlantika) esélyünk lesz megfigyelni egy teljes napfogyatkozást. Eközben részleges napfogyatkozás lesz látható Chile, Argentína, Dél-Afrika, Namíbia és Ausztrália bizonyos részein. Egyes tengerjáró hajók és légitársaságok célzottan viszik a turistákat olyan helyekre, ahol a legjobban megfigyelhetők a jelenségek. Ekkor percekig drámai módon a nappalból éjsötét lesz. Azok számára, akik a világ legdélibb részébe vándorolnak, lehetőségük lesz a kora reggeli órákban a láthatáron a napfogyatkozás megörökítésére, a jéghegyekkel és a jeges tundrával a háttérben. Ennél jobban nem is lehetne zárni az évet.

süti beállítások módosítása