Gyengélkedő óriások, visszatérő magyarok - Folytatódik a Bajnokok Ligája

bl_uefa_com.jpeg

Kéthónapos szünet után az egyenes kieséses szakasszal folytatódik a nemzetközi klubfutball elsőszámú sorozata. Az első négy mérkőzés rögtön számos különlegességet tartogat a három magyarral érkező Lipcsétől a régi önmagát kereső Juventuson át a legendás “La Remontada” visszavágójáig - mi pedig összegyűjtöttük, mire is érdemes figyelnetek az első találkozókon.

Írta: Gajdics Bálint, Rada Bálint, borítókép: UEFA.com

Barcelona – Paris Saint-Germain

Bár 3. helyen áll a spanyol bajnokságban, a Barcelona továbbra is egy süllyedő hajó látszatát kelti. A csődközelbe került óriásklub José Maria Bartomeu lemondása után jelenleg ideiglenes elnökkel és vezetéssel igyekszik átvészelni a vírushelyzet miatt amúgy is megterhelő időszakot, a pályán nyújtott teljesítményük pedig továbbra is hagy kívánnivalót maga után.

Öt veretlen mérkőzést követően a Spanyol Kupa elődöntőjében a Sevillától kapott ki a Barca (0-2), és bár az Alaves ellen sikerült a javítás (5-1), korábban a Granada (0-2 után hosszabbításban 5-3), illetve a Betis (3-2) ellen is rezgett a léc. Ronald Koeman helyzetén a hiányzók sem segítenek: kisebb-nagyobb sérülésekkel küzdött a napokban Piqué, Araujo, Dest, Sergi Roberto, Pjanic, Coutinho, Braithwaite és Ansu Fati is. Mindez azt jelenti, hogy a Barcelona védelméből mindössze öt játékos bevethető, a B csapatból berobbanó Óscar Minguezával együtt. Koeman az utóbbi mérkőzéseken az általa favorizált 4-2-3-1 helyett visszatért a Barcelonára évtizedek óta jellemző 4-3-3-hoz, melyben a középpályán Busquets mellett az elképesztően tehetséges Pedri, illetve a szinte minden poszton megforduló Frenkie de Jong kaphat szerepet.

la_remontada_goal_com_getty_images.jpg

Kép: Sergi Roberto a La Remontada ünneplése során, goal.com, Getty Images

A támadójáték még mindig a Barcelona legnagyobb fegyvere: a spanyol bajnokság legtöbb lőtt gólja (49) és legmagasabb xG-je (47,7) is hozzájuk kötődik. A Messi-függőség jelei ugyanakkor továbbra sem tűntek el. Az argentin 2. a góllövőlistán (15 gól), magasan övé a legjobb xG-mutató (12,8), a legtöbb lövés (109) és a legtöbb sikeres csel (85), ugyanakkor a legtöbb várható gólpassz (6,1) és progresszív passz (170) is – vagyis akár előkészítésben, akár a befejezéseknél tehermentesíteni kellene. Griezmann időnként megcsillantja a benne rejlő potenciált, ám továbbra is tudása alatt játszik, Trincao halovány teljesítménye pedig Dembelét juttathatja kezdő pozícióba.

A PSG sem remekel: a francia óriásklub csak a 2. helyen áll a bajnokságban a Lille mögött – ugyanakkor a Barcával ellentétben első lett saját BL-csoportjában. A legnagyobb változást az edzőváltás jelenti: Tomas Tuchel munkáját karácsonykor megköszönték, helyét pedig a Tottenham BL-döntős trénere, Mauricio Pochettino vette át. Az argentin szakember vezetésével a párizsiak egy döntetlen és egy vereség mellett már hét győzelemmel állnak.

 Pochettino elsődlegesen a 4-3-3-as, illetve a 4-2-3-1-es felállást használja a párizsiaknál. A hátsó sort a Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa négyes alkothatja majd, azonban ha Pochettino óvatos, Marquinhost egy sorral feljebb is játszathatja, Kehrer vagy Diallót helyezve a védelem tengelyébe. A középpályán Idrissa Gueye a mindenes, két hatossal Danilo Pereira játszhat mellette, míg egy háromfős középpályán Paredes és a kisebb sérülésből visszatérő Verratti tűnnek a befutóknak.

A PSG legnagyobb hiányzója a Caen elleni francia kupameccsen megsérülő Neymar lesz, aki 2016-ban a “La Remontada” során még a másik oldalon volt részese minden idők talán legnagyobb fordításának: akkor a párizsi 0-4 után a meccs legjobbjaként vezette 6-1-es barcelonai győzelemre a katalánokat. 

Szintén kérdéses Ángel di María játéka. Különösen nagy felelősség hárulhat így Mbappéra: a francia 16 góllal vezeti a bajnokság góllövőlistáját, emellett már 6 gólpassza is van. A csatár posztján szinte biztosan Icardi kezd majd (bár Moise Kean kiváló formát mutatott a BL-csoportkörben), di María esetleges hiányában pedig Sarabia kezdhet.

A két óriásklub egyaránt örvendett már jobb formának. A kiélezettnek ígérkező találkozókon vélhetően a támadójáték fog dominálni mind a tavalyi döntős, mind az ötszörös győztes részéről. Neymar hiánya az egyetlen, ami megmentheti a foghíjas Barca-védelmet, a párizsiak pedig épp emiatt nem egyértelmű favoritok. 

RB Leipzig – Liverpool

A Lipcse azok után, hogy a BL egyik legkiegyenlítettebb csoportjában csak egymás elleni idegenbeli gólok miatt szorult a PSG mögé (és megelőzte a Manchester Unitedet), a télen Szoboszlai Dominikkal erősítve a 2. helyig kúszott a Bundesliga tabelláján.

A három magyart is foglalkoztató csapatban Szoboszlai debütálására sérülés miatt vélhetően továbbra is várni kell, Gulácsi Péter és Willi Orban azonban nem csak ott lehetnek a pályán, de meghatározó szerepet is tölthetnek be Julian Nagelsmann csapatában. 

szoboszlai_rb_leipzig.jpg

Kép: Szoboszlai Dominik, forrás: RB Leipzig

A Lipcse az elmúlt mérkőzéseken háromvédős rendszerrel próbálkozott, melyben az idei szezonban berobbanó Angelino, illetve Tyler Adams vagy Mukiele játszottak szárnyvédőt. Különösen a spanyol kulcsfontosságú a Lipcse támadójátékában, mely Werner távozása után továbbra is erősen hiányosnak hat. Angelino minden sorozatot figyelembe véve 8 góljával 2. a házi góllövőlistán, 9 asszisztja pedig a legtöbb klubon belül. Elől Nkunku és Dani Olmo tekinthetők még alapembernek, a norvég Sörloth ugyanakkor eddig a szezon talán legrosszabb igazolásának bizonyult. A középpályán és a védelemben már jobb a helyzet (a Lipcse 18 kapott gólja a legkevesebb a Bundesligában), a mostaninál pedig nem találkozhatnának jobb időpontban a Liverpoollal.

A vörösöknél ugyanis a BL-győzelem és a bajnoki cím után idén minden elromlott, ami elromolhatott. Ha a barcelonai Camp Nou-t egy süllyedő hajóhoz hasonlítottuk, akkor az Anfield Road ezekben a percekben leginkább egy kórházi osztályra hasonlít. A klub 3 legfontosabb középhátvédje egyaránt sérült: Virgil van Dijk gyakorlatilag az egész szezonra kidőlt, Matip és Gomez mellett pedig az alternatívaként használt Fabinho sem teljesen egészséges. A Manchester City ellen így is ő kezdett Henderson mellett, az ő hiányukat viszont a középpálya érzi meg. Nem véletlen, hogy a Liverpool a legutóbbi nyolc mérkőzéséből mindössze kettőt tudott megnyerni, miközben a bajnokságban a 4. helyig csúszott vissza. A helyzet annyira drasztikus, hogy a ’Pool Oznan Kabak és Ben Davies személyében két belső védőt is igazolt a télen.

Bár Naby Keita és a BL-ben remeklő Diego Jota is hiányozni fognak, a Vörösök kerete továbbra is jóval erősebbnek tűnik a Leipzigénél. A védelemben szerzett hátrányt a támadósorban elképesztő tűzerő kompenzálja a Mané, Salah, Firmino hármas személyében, Alexander-Arnold és Robertson pedig továbbra is a világ egyik legjobb szélsővédőpárosát alkotják. A középpályán a tavaly még a Bayernnel BL-győztes Thiago Alcantara, illetve a holland Georginio Wijnaldum lehetnek kulcsemberek.

Jürgen Klopp és Julian Nagelsmann személyében a német edzőiskola két elit képviselője küzdhet meg egymással a legjobb nyolcba kerülésért. Bár Klopp továbbra is a legmagasabb szintet képviseli, a fiatal laptopedzők legnagyobb ígéretének tartott Nagelsmann előtt most kiváló esély nyílik arra, hogy megközelítse – vagy akár megismételje – tavalyi elődöntős bravúrját. Az odavágót a vírushelyzet miatt Budapesten, a Puskás Arénában rendezik.

Sevilla – Dortmund

A spanyol bajnokság negyedik helyét elfoglaló Sevilla kiváló formában várhatja a Bajnokok Ligája tavaszi szezonkezdetét: az elmúlt nyolc mérkőzésén győzedelmeskedni tudott Joan Lopetegui csapata, miközben tizenhét találatot szerzett és mindössze egyet kapott, ráadásul a legutóbbi 19 találkozójából mindössze egyszer (a listavezető Atlético ellen) szenvedett vereséget.

sancho_haaland_reus_lukas_schulze_getty_images.jpeg

Kép: Jadon Sancho, Erling Haaland és Marco Reus, forrás: Lukas Schultze, Getty Images

A nagy formát produkáló Sevilla magabiztos játékkal tudott nyerni a kisebb csapatok ellen és a Spanyol Kupában is szépen menetelnek előre, az elődöntőben az egyik legnagyobb riválist, a Barcelonát győzték le 2-0 arányban. Youssef En-Nesyri eddig 13 találatig jutott a bajnokságban - ezzel Suarez és Messi mögött harmadik a góllövőlistán. A téli átigazolási szezon egyik legnagyobb szerzeménye egyértelműen az Atalanta csapatából szerződtetett Alejandro Papu Gomez, akinek az első hivatalos La Liga-meccsén már sikerült betalálnia úgy, hogy összesen 34 percet töltött a pályán. Miután Bergamoban elmérgesedett a viszony Gomez és a vezetőedző között, a sevillai átigazolása felszabadult játékot hozott az argentin számára.

A támadó felfogásban focizó Sevilla első harmada a már fent említett El-Nesyri és Gomez mellett Luuk De Jonggal kiegészülve veszélyes alakulatot alkot. A Getafe elleni mérkőzésen bokasérülést szenvedő, szintén argentin Ocampos játékára nagy valószínűséggel számíthatnak szerdán, ettől függetlenül a góllövés nem lehet akadály. Ami a kiszolgálást illeti, a kicsit visszavontabban játszatott Suso, a Barcelonából a nyár folyamán visszatérő Ivan Rakitic és az örökifjú Jesus Navas gondoskodnak a labdák középpályán történő elosztásáról: nekik köszönhetően a Sevilla meccsenként átlagosan 12,2-ször lő kapura, míg ez a szám a BL-ben 16,3. Ki kell emelni a kapusteljesítményt is. Yassine Bounou eddig ebben a szezonban 19 bajnoki meccsen pályára lépve 9 alkalommal nem kapott gólt.

A sevillai kapusteljesítmény miatt is fájhat a dortmundi szurkolók feje a hullámzó teljesítmény mellett. Még december közepén egy Stuttgart elleni, 5-1-es vereség után menesztették a csapat vezetőedzőjét, Lucien Favre-t és helyét ideiglenesen a csapat másodedzője, Edin Terzic vette át. Az edzőkérdés régóta fennálló problémája továbbra is meglátszik csapaton. A Ruhr-vidékiek az elmúlt hat bajnokiból csak egyet tudtak megnyerni, így teljesen jogosan csúsztak le a Bundesliga-tabella hatodik helyére. Az sem javítja a helyzetüket, hogy a közvetlen riválisoktól kaptak ki.

Természetesen nem szabad leírni őket, hiszen a Haaland-varázslat még mindig tart. A norvég csatár a bajnokságban eddig 15, míg a Bajnokok Ligája idei kiírásában 6 gólig jutott, ezzel 4-es holtversenyben (Morata, Rashford, Neymar) vezeti a BL góllövőlistáját. Ahogy a Sevillánál, úgy itt is elmondható, hogy Haaland, mint egy szem csatár nem sokat ér megfelelő középpálya nélkül. Esetükben leginkább a pálya baloldaláról érkezik a támogatás, hiszen a balszélső Jadon Sancho és a balhátvéd Raphael Guerreiro összesen minden sorozatot vizsgálva 15 gólpasszt osztott ki. A rengeteg sérült ellenére is stabilnak tűnik a középpálya - a fő probléma inkább a védekezés minősége. Witsel mellett a jelenleg sérült Thomas Meunier és a kapus Bürki formája is ingadozó. Valószínűleg a Sevilla ellen is kénytelen lesz a cserekapusával felállni a Dortmund, és már azt is lehet hallani, hogy a nyáron készek lennének nagyobb összeget kifizetni Gulácsi Péter játékjogáért is.

A meccs legnagyobb kérdése, hogy képes lesz-e megállítani a spanyol lendületet az átmeneti állapotra berendezkedő Dortmund, vagy teljesen elengedik majd a BL-t, és a bajnokságra koncentrálnak.

Porto – Juventus

A Porto csapata meggyőző teljesítményt nyújtott az őszi csoportmeccsek során:, bár az első fordulóban kikaptak a Manchester Citytől, az azt követő öt meccsen nem szenvedtek vereséget, és négyet is kapott gól nélkül hoztak le, ezzel a City mögött 13 ponttal és meggyőző védekezéssel a C csoport második helyét szerezték meg.

 Sérgio Conceição, a „sárkányok” vezetőedzője a nála megszokott 4-3-3-as formációban küldte fel az utóbbi időben is csapatát. Ennek a rendszernek és a csapatnak is a középpálya a legnagyobb erőssége. A Matheus Uribe, Sérgio Oliveira és Otávio alkotta trió a védekezésben is rengeteget hozzáad a csapathoz, a csoportkörben  összesen három gólt kaptak és ezt a teljesítményt csak a csoportrivális City és a Chelsea tudta felülmúlni. A góllövés sem okoz akadályt a luzitánoknak, a portugál bajnokságban a második helyet foglalják el és a mezőnyből ők lőtték a legtöbb gólt, szám szerint 43-at. Oliveira mellett Mehdi Taremi is kilenc találattal áll a bajnokságban. Az iráni nagy formában van, az elmúlt hét tétmeccsén ötször is gólt tudott szerezni.

ronaldo_getty.jpg

Kép: Ronaldo, forrás: goal.com; Getty Images

A Juventus helyzete már nem olyan fényes hazája bajnokságában, mint azt megszokhattuk, de már látszik a fény az alagút végén. A Coppa Italia elődöntőjében két nyögvenyelős, fárasztó találkozón tudták maguk alá gyűrni az Intert. Ez köszönhető volt az Inter-csatárok formán kívüli teljesítményének, és annak, hogy Ronaldo egyedül eldöntötte a találkozót az odavágón. A torinói védelem is kezd újra összeállni, a legutóbbi hét meccsükön hat alkalommal kapott gól nélkül fejezték be a találkozót. A kupában felálló, tartalékosabbnak mondható védősorban is olyan nevekkel találkozhatunk, mint a holland csodagyerek De Ligt, vagy Demiral, akik az utóbbi időben a bajnokságban kevesebb szerephez jutnak.

A bajnokságban a szokásosnál nehezebb a helyzete Pirlo csapatának, ugyanis a két milánói csapat is esélyes a végső győzelemre. A torinóiak viszont készek elengedni a bajnokságot, ha sok év várakozás és építkezés után a szezon végén ők emelhetik magasba a BL-trófeát. Erre minden esélyük megvan, hiszen a Porto nem megugorhatatlan akadály, és Cristiano Ronaldo, akár egy jó bor, a korral csak nemesebbé válik. Az olasz bajnokságban Ronaldo 16 góllal vezeti a góllövőlistát, míg furcsa módon a Bajnokok Ligája góllövőlistáját is egy Juventus játékos vezeti, nevezetesen Alvaro Morata. Egyértelműen jót tesz neki, hogy nem rajta van a teljes felelősség azokon a meccseken, amikor Ronaldóval egyszerre lép pályára, és így felszabadultabban is tud focizni. A nagy kérdés Dybala lehet, aki a bajnokságban látványosan mellőzve van.

A BL csoportkörében egy alkalommal az FTC-nek is sikerült megszorongatni a Juventust, de végül a Barcelona elleni, idegenbeli vereségen kívül öt győzelemmel és jobb egymás elleni eredménnyel csoportelsők lettek.

A Pirlo kezei alatt újjáépülő Juventus célja idén is a végső győzelem - ennek első állomása lehet egy, a portugálok elleni magabiztos továbbjutás.

süti beállítások módosítása