Magyar diákok meghívására tart előadást a Harvard Business School professzora

austin_2.png

James E. Austin, a Harvard Business School professzora kapta a Rajk Szakkollégium által alapított Herbert Simon-díjat 2019-ben. Most végre a járvány ellenére átveszi a díjat, és ingyenesen online mesterkurzust tart minden érdeklődőnek. A díj hátteréről és a március 4-ei előadásról Pózner Vandától, az egyik főszervezőtől tudtunk meg többet.

2021.02.27. Írta: Taxner Tünde, képek forrása: Rajk Szakkollégium

A Herbert Simon-díj egyedülálló, mert nem egy akadémiai, szakemberekből álló testület dönti el, hogy kinek ítélik oda, hanem a Rajk Szakkollégium tagjai. “A Herbert Simon-díjas demokratikus szavazás útján, a diákok döntése alapján, hosszas vitát követően kerül ki” – osztotta meg velünk Pózner Vanda. A díjat a szakkollégium 2004-ben alapította, és a világhírű tudósok fogadása mindig az év egyik fénypontja számukra. “A kollégium tagsága azon elméleti szakembereket kívánja ezzel a díjjal elismerni, akiknek a munkássága kiemelkedő mértékben járult hozzá a gyakorlati gazdasági problémák megoldásához, valamint jelentősen hatottak a kollégisták szakmai fejlődésére, gondolkodására” – mondta a szervező.

kiadvany.pngAz előző években olyan kutatók kapták meg a díjat, mint James G. March (2005, Stanford University), Michael C. Jensen (2007, Harvard University) vagy Hakan Hakansson (2010, BI Norwegian School of Management). Miért esett 2019-ben a választás James E. Austinra? A professzor fő kutatási területe a for- és nonprofit szektorok közötti együttműködés, 1972 óta a Harvardon kutat. Publikációi emellett az üzleti szakemberek nonprofit szektorbeli motivációiról szólnak, vagy az internet stratégiai lehetőségeit tárgyalják civil szemszögből.

A díjátadóhoz hagyományosan hozzátartozik egy mesterkurzus is, amit a díjazott tart. A járványhelyzet miatt a 2020-as eseményt elhalasztották, és most online formában rendezik meg. “A legnagyobb kihívást ez az online forma jelenti, és az, hogy le kellett mondanunk bizonyos tervekről, mint például egy civil expo, ahol az érdeklődőknek lehetősége lett volna szélesebb körben megismerkedni a nonprofit szektor szereplőivel” – mondta el Vanda.

Az előadást ingyenesen meg lehet nézni, a szakkollégiumi szervezőcsapat élőben fogja közvetíteni egy Facebook-eseményben. Az átadó március 4-én 18.00-tól lesz, az előadás címe pedig: “Challenges and Opportunities of Collaborations between Nonprofits and Businesses”. Az alkalom nem regisztrációhoz kötött, azonban ha valaki szeretne előzetesen értesítést kapni az ünnepségről, Eventbrite-on regisztrálhat.

Vanda így fogalmazta meg az esemény és a díj legfőbb célját:

Azt reméljük, hogy James E. Austin megválasztásával nemcsak lehetőséget kapunk arra, hogy elmélyítsük tudásunkat a társadalmi vállalkozások és szektorok közötti együttműködések terén, de jobban megérthetjük a hazai helyzetet is. Új ismereteinket szeretnénk a magyar civil szektor számára is elérhetővé tenni, ezzel segítve fejlődésüket. Küldetésünknek tartjuk, hogy rávilágítsunk azokra az értékekre, amelyet a nonprofit és forprofit vállalatok közötti együttműködések mindkét fél számára tartogatnak, és amelyek hazai közegben eddig kevés figyelmet kaptak.

A szakkollégisták az átadó megszervezésén túl minden évben egy kiadványt is összeállítanak, amiben bemutatják a Herbert Simon-díjas munkásságát. Ebben az évben a Rajk diákjainak tanulmányain keresztül ismerhetjük meg James E. Austin munkáit. Ha szeretnél róla többet megtudni, a digitális kiadványt a weboldalukon találod.

süti beállítások módosítása