Programok, amiket még a vírus sem tudott eltörölni - Aktív és biztonságos időtöltés tavasszal

k_b_0008.JPG

Habár a vírus az életünk minden területére hatással van, nem feltétlenül kell lemondanunk minden programról. Ha már éttermekbe, színházakba, múzeumokba és más zárt helyekre nem tudunk menni, akkor legyen ez a tavasz a kültéri programok időszaka. Íme néhány program, amit a vírus ellenére élvezhetünk akár egyedül is, a szabályokat betartva.

2021.03.23. Írta: Belayane Najoua, fényképezte: Kristóf Benjámin, Közgazdász

Cikkünk a 2021. március 22-én érvényben lévő járványügyi korlátozásokkal összhangban készült, azok esetleges szigorítása vagy enyhítése miatt érdemes minden program előtt tájékozódni az aktuális szabályokról.

Szeld az utakat két keréken!

Csepel-sziget déli része  - Szigetcsép

k_b_0013.JPG

A Csepel-sziget és környéke az utóbbi években óriási változáson ment keresztül, ami az ország egyik ékszerdobozává tette. A közel 40 kilométeres túra során olyan látnivalókkal találkozhatunk, mint a Savoyai-kastély, a Szerb Nagyboldogasszony templom, a Ráckevei Tűztorony kilátó és a Zichy-kápolna Lóréven. A kis falu különlegessége, hogy lakóinak többsége szerb anyanyelvű, ami egyedülálló az egész országban. A Duna árterében, gyönyörű környezetben találjuk a Zichy Ödön emlékére állított kápolnát.

Két keréken a Pilis útjain - Szentendre

A túra a Pilis Bike erdei kerékpárút-hálózat része, ami legnagyobb részt aszfalton halad, ezért a tekeréshez nem szükséges speciális túrabicikli. A hat órás túrán a Pilis lankái és a Visegrádi-hegység szolgálnak háttérként. Habár a két terület ránézésre nagyon hasonló,  geológiailag mégis nagyon különbözőek. A Visegrádi-hegység vulkanikus eredetű, és az Északi-középhegység része, míg a Pilis mészkőből áll, és a Dunántúli-középhegységhez tartozik. A két hegység között a választóvonal a Két-bükkfa-nyeregnél található. A túra nem tartozik a legkönnyebb kirándulások közé, hiszen 66 kilométer, és vannak benne emelkedők is, de a minket végigkísérő látvány megéri a fáradtságot.

Lépj a gyalogtúrák mezejére!

Ha a covidbiztos programokra gondolunk, akkor sok embernek a túrázás jut legelőször eszébe, de a már megszokott és sokszor túlzsúfolt túraútvonalak helyett összegyűjtöttünk hármat, ami kevésbé ismert, mégis csodálatos helyeken keresztül vezet.

k_b_0017.JPG

Kétvölgyi körtúra- Őrség

A Budapesttől 2,5 órára, a Magyarország legnyugatibb régiójában található Őrségben számos csodás útvonal található. Az ország egyik legérintetlenebb területén a természet szinte megérint minket. A Kétvölgyi körtúra a Katalin-hegyi kilátóból indul, ahonnan a távolban megláthatjuk a Kőszegi-hegységet, az Osztrák Alpok vonulatait, de akár Grazig és Mariborig is elláthatunk, ha tiszta az idő. A túra során olyan látnivalókkal találkozhatunk, mint a Vendvidéki szórványtelepülések, a Szoknyás harangláb, a Népi műemlékház és a Völgylak Gasztroporta. A túra hat kilométer, és nagyjából két óra alatt teljesíthető.

Szádvár, a “Bebekek” egykori fészke - Szádvár-Derenk nagykör, Zemplén

A Ménes-völgyben túrázva hazánk egyik legnagyobb alapterületű romvárának, Szádvárnak a falai között sétálhatunk. A várat a 13. században emelték, és 1688-ban a bécsi Udvari Haditanács utasítására elpusztították. Legjelentősebb ostroma 1656-ban zajlott: Bebek György felesége, Pathócsy Zsófia volt a várvédők parancsnoka. A vártól nem messze van a Lakatos László emlékét őrző forrás is, aki a Meteor-barlang kutatásakor szenvedett halálos balesetet 1969-ben. A túra 11 kilométer, és öt óra alatt teljesíthető.

k_b_0004.JPG

Vulkántúra az Alföld peremén - Hortobágy

A Beregi-síkságból kiemelkedő tarpai Nagy-hegyen (154 m) a fentről nyíló csodálatos kilátáson túl  a hegy mögött húzódó Nagy-erdő élővilágába is betekintést nyerünk. A túra során a Téb-erdő felé kanyargó és végül a Tiszába torkolló Szipa-csatorna környezetének természeti kincseit is megcsodálhatjuk. A Beregi-síkot régen összefüggő erdők borították, de az erdőirtások és a lecsapolások miatt jelentősen megváltozott az eredeti táj. Így jött létre a ma ismert, erdőfoltokkal, legelőkkel, vízfolyásokkal, szántókkal és lápos területekkel jellemezhető változatos régió.

Ha további bicikli vagy gyalogos túraútvonalakra vagy kíváncsi, akkor böngéssz az Aktív Magyarország oldalán, ahol ötven túraútvonalat találhatsz szerte az országban. 

Balkonkertészt felveszünk, akár nulla tapasztalattal

A városi élet egyik legnagyobb hiánya, hogy sokan nem tudunk kertészkedni a kertben, de azért még nem kell teljesen lemondanunk a kertészkedés és a növényszülőség élvezetéről. A balkonkertészkedést kezdőként is elkezdhetjük, csak egy kis odafigyelés és kitartás kell. Miután megtalálod a neked való növénykét, nemcsak a gondoskodási képességedet fejlesztheted, hanem az otthonod is egy új színt kaphat. A zöld szín nyugalmat áraszt, a növény pedig a zajos és poros városban is oda tudja csalogatni a természet tisztaságát és meghittségét az otthonodba. A különböző növényekről, amik a kezdő növényszülőknek is sikert okoznak, ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

süti beállítások módosítása