Receptek konyhai hulladékból, amerikai séfek ajánlásával - Az IKEA Selejtkönyvet teszteltük

kepernyofoto_2021-03-31_8_10_56.png

Adott a világ egyik legnagyobb bútorháza, egy világméretű probléma és tíz kiváló, világhírű séf. Az eredmény: egy online receptkönyv, ami megmutatja, hogy nem minden selejt, ami annak látszik. Ötven recept banánhéjból, fonnyadt salátákból, almamagból és még sok más, hulladéknak hitt maradékból. 

2021.04.03. Írta: Belayane Najoua. Képek forrása: IKEA receptkönyv

Az IKEA és tíz észak-amerikai séf szakácskönyvet alkotott, amiben az olyan konyhai hulladékoké a főszerep, melyeket sokan gondolkodás nélkül kidobnánk. Nem pazarolni szeretnénk, csupán nem látjuk a bennük rejlő lehetőségeket. A könyvben szereplő ötven recept mind olyan alapanyagokból áll, amiket hulladéknak, használhatatlan maradéknak tekintenénk, mint például a banánhéj, a retek zöldje, a tökmag vagy a csirkecsont.  

“Hisszük, hogy a konyha az otthon szíve. Itt gyűlünk össze, osztozunk és ünnepelünk napi rendszerességgel. Tehát nem meglepő, hogy mivel ott élünk, a konyhában keletkezik a legtöbb hulladék - különösen az élelmiszer-hulladék… Ezért az IKEA Észak-Amerika szakácsaival együttműködve hozta létre a ScrapsBook-ot (Selejtkönyv). A selejtfőzés arról szól, hogy megtalálja a gyönyörű lehetőségeket a legkisebb maradékokban is, és a lehető legjobbat hozza ki belőlük. Hisszük, hogy az igazi változás az apró változásokból fakad. És erről szól ez a könyv - az apróságokról. Olyan kevés, hogy akár „selejteknek” is nevezheted őket.”

Több mint receptkönyv

Az ötven recepten kívül még számos konyhai tippet megtudhatunk a könyvből. Az online receptkönyvben a konyhai hulladékok kezelésére, a komposztálásra, a megfelelő tárolásra és a növénytermesztésre is kapunk ötleteket. 

A maradékokat sokféleképpen fel lehet használni és nem csak a konyha falai között. Íme néhány részlet a könyvből, hogy a maradék többé ne legyen selejt: 

  • Megmaradt a kávézacc? Szórd szét a kertben, és gyorsítsd fel a komposztálás folyamatát. 
  • Kidobnád a banánhéjat? Inkább tedd egy vödör vízbe, hagyd állni néhány napig. A héjban lévő kálium és foszfor „komposztteává” varázsolja, amit bátran önhetsz a kerti vagy a szobanövényekre is. Egy másik tipp a banánhéjra: ha a puha oldalát a szobanövények leveleihez dörzsölöd, akkor nemcsak vitaminnal látja el azokat, hanem fényessé is teszi.
  • A húsvéti tojásokból már csak a héj maradt? A megtisztított és összetört tojáshéjat csupán porrá kell őrölnöd és már kész is van a természetes vízkőoldó.

kepernyofoto_2021-03-30_19_54_19.png

  • Új életet lehelnél a zöldségmaradékokba? Újhagyma, póréhagyma, zeller, édeskömény - mind újranőnek. Tedd a zöldséget egy pohár vízbe úgy, hogy a gyökerét teljesen ellepje! Pár nap múlva újra friss alapanyagod lesz..  

Három recept a fenntartható konyháért

A receptkönyvben a reggelitől kezdve a főételen át a salátákig mindenféle fogást megtalálunk. Akár sósat, édeset, keserűt vagy csípőset kívánunk, szinte biztosan lesz olyan recept, aminek láttán egyből a konyhában találjuk magunkat. 


Barna banán és fonnyadt zöldek a reggeli smoothie-ban

Hozzávalók

kepernyofoto_2021-03-30_18_09_38.png1 evőkanál (4 g) koriander szár

1⁄2 barna banán

1 csésze (30 g) fonnyadt saláta zöld (római saláta, kelkáposzta, tavaszi keverék stb.)

1⁄2 teáskanál (3 g) friss gyömbér, reszelt

2 evőkanál (6 g) zellerlevél

1-2 evőkanál (5-10 g) édeskömény levél

1/2 csésze (95 g) bogyó (bármilyen típusú, friss vagy fagyasztott:szeder, áfonya, málna stb.) 

1/2 csésze (60 ml) sima joghurt

1 evőkanál (15 ml) mogyoróvaj

1 evőkanál (10 g) kendermag

1 csésze (250 ml) víz vagy kókuszvíz

Elkészítés:

1.Tedd bele az összes hozzávalót egy turmixgépbe. 

2.Kezd alacsony fokozaton, majd szépen lassan állítsd magasabbra, míg el nem éred a sűrű smoothie állagot. 

3.Voilá, felhasználtad azt a zöldet, amit a salátádba már nem feltétlenül tennél bele.

Sajtos makaróni kenyérhéjjal

Forrás: IKEA könyv

Hozzávalók

kepernyofoto_2021-03-30_18_12_08.png2 csésze (500 ml) tej

1 csésze (225 g) sajtdarab

1⁄4 csésze (56 g) vaj

1⁄2 csésze (65 g) liszt

Só ízlés szerint

13⁄4 csésze (250 g) makaróni 

1⁄4 csésze (30 g) száraz kenyér (akár csak héj is)

1⁄2 csésze (120 g) cheddar vagy mozzarella

1 csésze (225 g) sajtdarab

1 csésze (60 g) parmezán sajt, reszelt (opcionális)

Elkészítés:

1.Melegítsd elő a sütőt 205 ° C-ra.

2.Egy közepes méretű edényben óvatosan forrald fel a tejet a sajtdarabokkal közepes lángon, közepes méretű edényben, körülbelül 15 perc alatt.

3.Gyakran keverd, hogy a sajt ne tapadjon az edény aljára, ne égjen meg. Szűrd le, és tedd félre.

4.Egy közepes méretű edényben olvaszd meg a vajat, és add hozzá a lisztet.

5.Főzd lassú tűzön, amíg a vaj és a liszt egységessé nem válik. Főzd további 5-10 percig, amíg a liszt íze eltűnik.

6.Lassan csepegtesd a lisztes részbe a tej és sajt keverékét. Folyamatos keverd, hogy megakadályozd a csomók kialakulását. Lassan főzd, és fűszerezd sóval.

7.Amíg elkészül a mártás, egy nagy fazékban forralj fel enyhén sós vizet. Add hozzá a makarónit, és főzd al dente-re a csomagolás utasításainak megfelelően.

8.Szűrd le a makarónit, add hozzá a mártáshoz az apró darabokra vágott/tépkedett kenyérrel együtt. Miután jól összekeverted, tedd sütőálló edénybe.

9.Bőven szórd meg cheddar vagy mozzarella sajttal (vagy mindkettővel).

10.A sütőben 15–20 perc alatt süsd aranybarnára.

Ananászkorona-puding

Gondoltad volna, hogy az ananász minden részét felhasználhatod? A levelektől kezdve a gyümölcshúson át a héjáig. Íme egy klasszikus olasz recept egy kis trópusi csavarral. 

kepernyofoto_2021-03-30_19_54_50.png

Hozzávalók: 

3 csésze (750 ml) tejszín (18%-os)

1,5 csésze (375 ml) tej

1 csésze (165 g) ananászkorona, durván apróra vágva 

1 csésze (165 g) ananászhéj, durván felaprítva 

1⁄2 csésze (125 ml) víz

1 csésze + 2 evőkanál (210 + 26 g) nádcukor

1,5 ek (9 g) só

1 nagy tojás

3 nagy tojássárgája

5 evőkanál (40 g) kukoricakeményítő

5 evőkanál (72 g) sótlan vaj

2 evőkanál (30 ml) sötét rum

tengeri só a tálaláshoz

Elkészítés:

1.Keverd össze egy edényben a tejszínt, a tejet, az ananász koronáját és héjat. Fedd le, és 30 percig főzd lassú tűzön.

2.Egy nagy edényben közepesen magas hőfokon melegíts 1⁄2 csésze (125 ml) vizet, és keverd hozzá a nádcukrot és a sót. Addig főzd, amíg a cukor meg nem olvad, és karamellizált állaga nem lesz. 

3.Habverővel verd fel a tejszínt és a tejet, majd add a karamellizált cukorhoz. Forrald fel, majd vedd le a gázt közepesre. Kész is van a tejkaramella.

4.Egy közepes tálban verd fel a tojásfehérjét, a tojássárgáját és a kukoricakeményítőt. Állandó keverés mellett adj hozzá 1 csésze tejkaramellát. Keverd hozzá a maradék tejkaramellát is, majd tedd át egy kisebb edénybe, és folyamatos kevergetés mellett forrald kb 2 percig, amíg a puding állagot kapsz.

5.Vedd le a tűzről, keverd hozzá a sótlan vajat és a sötét rumot. Szűrd le a pudingot csomómentesre, és öntsd ki 5-6 kis tálba. 

6.Fedd le őket, és tedd hűtőbe, amíg teljesen kihűl - minimum 2-3 órára. Később is elfogyaszthatod, hiszen a hűtőben akár három napig is eláll. 

A Selejtkönyv mindenki számára ingyenesen letölthető az IKEA oldalán.

süti beállítások módosítása