Új és egészséges ízek - Tavaszi receptek szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel

budapest_szinek-31.jpg

Néha hóeséssel bár, de itt a tavasz: sok szezonális, Magyarországon termő zöldség és gyümölcs időszaka. Ha új ízekre vágysz, próbáld ki ezeket az egészséges és egyszerűen elkészíthető ételeket!

2021.04.18. Írták és fényképezték: Belayane Najoua, Szentkirályi Lili, Csikós Zsófia, Taxner Tünde

Vegán pho medvehagymával

A medvehagyma-szezonnak egy szabálya van: érdemes mindenbe belecsempészni ezt a csodát, hiszen viszonylag rövid ideig van szezonban, és az egyik legfinomabb (és legegészségesebb!) hagymafélénk.

Hozzávalók:

  • 2 5 cm-es friss gyömbérdarab
  • 5 db csillagánizs
  • 4 db szegfűszeg
  • 2 kisebb (kb. 5 cm) fahéjrúd
  • 3 kardamom
  • 1 evőkanál egész koriandermag
  • 8 bögre alaplé (saját magunk által készített, vagy leveskockából/pho leveskockából)
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál rizsecet
  • só ízlés szerint

Feltétek:

  • 300 g rizstészta
  • 2 répa
  • 1 mángold (májustól van szezonban), vagy 2 maréknyi spenót (áprilistól van szezonban)
  • 1 póréhagyma
  • 1 chili (10 cm-es)
  • 200 g tofu
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 csokor koriander
  • 1 újhagyma
  • 1 lime

a1e4ef50-790f-4a1c-b09d-9a2fae7e2975_1_201_a.jpg

Elkészítés:

1. Először a levest készítsd el: a hozzávalókat rakd egy nagy lábasba, forrald fel, majd minimum 30 percig hagyd gyöngyözni, fedővel a tetején. (Minél tovább hagyod, annál mélyebb lesz a leves íze.) 
2. Amíg a leves fő, vágd apróra a zöldségeket (a répát érdemes hámozóval vékony szeletekre vágni), illetve csíkokra a tofut.
3. A tofut forró lángon, valamilyen zsiradékon süsd ropogósra (kb. 3-4 perc), vedd le a lángot, majd önts rá egy evőkanál szójaszószt.
4. Szűrd le a levest: vedd ki belőle a fűszereket (ezek kiszárítva újra felhasználhatóak pho leveshez/illatosítónak), majd tedd vissza közepes lángra.
5. A felvágott zöldségeket rakd bele a forró levesbe, és főzd őket 5 percig.
6. Közben főzd meg a rizstésztát forró vízben, a csomagoláson látható utasítások szerint (kb 3-5 perc). Szűrd le a tésztát, és öntsd le hideg vízzel.

Összeállítás:

1. Oszd el a tésztát négy mélytányér között egyenlően.
2. Merd rá a tésztára a levest és a zöldségeket, és rakd rá a tofu-csíkokat.
3. Díszítsd, ízesítsd a levest medvehagymával, korianderrel, felvágott újhagymával és 1 lime levével.
4. Opcionálisan szójababcsírát, sriracha szószt, szójaszószt, ecetes fokhagymát is használhatsz további ízesítéshez.

Sonkás-medvehagymás tészta

Magyarországon számos helyen lehet medvehagymát szedni akár ingyen is, ami nemcsak környezetkímélőbb, mintha külföldről importált árut vennénk, hanem szuper szabadidős program is egyben. Ebben a receptben a medvehagymáé és a sonkáé a főszerep, amit egy kis borral bolondítunk meg. 

Hozzávalók:

  • 1 csomag tészta (tagliatelle, penne, spagetti – bármelyik jó)
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1,5 dl tejszín vagy (tejmentes változathoz) ugyanennyi kókusztejszín
  • 15 dkg főtt, füstölt sonka (akár lehet a megmaradt húsvéti is)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl fehérbor
  • só, bors

A sonkát vágd kockákra, pirítsd meg kevés olívaolajon, majd öntsd fel a fehérborral és hagyd, hogy jó része elpárologjon. A medvehagymát vágd nagyobb darabokra és add a sonkás, boros keverékhez. Rövid ideig párold, majd vedd kisebbre a lángot és keverd hozzá a tejszínt. Sózd, borsozd ízlés szerint.

A tésztát tedd zubogó, sós vízbe, keverd meg, majd a csomagoláson feltüntetett ideig hagyd főni. A főzőléből adj egy kanálnyit a tejszínes-sonkás szószhoz, majd a leszűrt tésztát is forgasd hozzá.

Zöldséges rakott kuszkusz

A tavasz beköszöntével ételeinkhez számos szezonális zöldség közül választhatunk alapanyagokat, amelyek nem csak ízletesek, hanem pompás színeket is varázsolnak az ebédlőasztalra. A következő recept egy könnyed egytálétel, amit gyorsan és változatosan lehet elkészíteni, de akár húsételek mellé köretként is lehet fogyasztani. 

p1150740_3.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg kuszkusz
  • 3 dl forró alaplé (leveskockával is elkészíthető)
  • 50 dkg vegyes zöldség (friss, ízlés szerint)
    •  ajánlás: zöldborsó, karalábé, brokkoli, karfiol, sárgarépa, fehérrépa, paradicsom, valamilyen hagyma (vörös/lila/újhagyma)
  • 1 csokor petrezselyem és egy kevés snidling
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál tejföl
  • reszelt sajt (trappista, mozzarella vagy edami)
  • só, bors, kakukkfű, bazsalikom

A zöldségeket vágd közepes kockákra, majd – a hagyma, a petrezselyem és a paradicsom kivételével – enyhén sós vízben főzd szinte teljesen puhára. Közben készítsd el az alaplevet és vajazz ki egy jénait vagy egy tepsit. 

A kuszkuszt szórd bele a kivajazott tepsibe, öntsd fel az alaplével és fűszerezd ízlés szerint. Érdemes intenzív fűszereket használni, mert a kuszkusz úgy lesz igazán finom. 8-10 percig lefedve hagyd állni, majd alaposan keverd össze a vajjal, a petrezselyemmel és a snidlinggel. Miután a kuszkusz összeállt és a leszűrt, illetve a friss zöldségeket is hozzáadtad, készítsd el a szószt. 

A tojást keverd össze tejföllel és egy kevés fűszerrel, majd öntsd rá a zöldséges keverékre. A tetejét szórd meg reszelt sajttal, majd tedd a 180 fokos sütőbe. 12-15 perc elteltével készül el, ha a teteje aranybarnára pirult és a szósz is megszilárdult.

Francia almatorta

Az alma egy univerzális megoldás, ha valami lokálisan elérhető és egészséges gyümölcsre vágysz, hiszen Magyarországon egész évben szezonális. Desszertnek mégis egy francia ételt hoztunk, ami egyszerűen és gyorsan elkészíthető, a végeredmény pedig nagyon látványos. Jacques Pépin Elnökök séfje című könyvében találtam ezt a receptet - ez az egyik legélvezetesebb életrajzi írás, amit valaha olvastam. A francia neve tarte aux pommes, vagyis almatorta, de sok pékségben tarte de là maison, vagyis “a ház tortája” néven árulják.

maci.jpg

Fotó: Katona Mihály

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 nagy tojás 
  • 6 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 dkg cukor vagy vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kanál forró tej

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 6 dkg cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj feldarabolva

Előkészületek:

  • Szeleteld fel az almákat nagyon vékonyra. A héjukat rajtuk is hagyhatod.
  • Vedd elő az összes hozzávalót és a konyhai mérleget.
  • A sütőt melegítsd elő 220 fokra.

A tészta minden hozzávalóját keverd össze egy tálban, kivéve a tejet. Azt forrald fel külön, és miután a hozzávalókat csomómentesre keverted, öntsd hozzá a masszához. A vajat is érdemes felmelegíteni vagy korábban kivenni a hűtőből, hogy könnyebben el lehessen oszlatni. Keverd össze jól a tésztát: egy nagyon ragacsos, de nem annyira folyós masszát kell kapnod.

Vajazz ki egy kerek, nagyjából 23 cm átmérőjű tortaformát vagy tűzálló kerámiatálat, és az alján egyenletesen oszlasd el a tésztát. A széleit nyomkodd fel a tál falára. Az almaszeleteket körkörösen helyezd el a tetején. Ha megvan a művészi elrendezés, szórd meg cukorral és fahéjjal, és tegyél rá eloszlatva vajdarabokat, amik majd ráolvadnak. Tedd a meleg sütőbe, majd süsd nagyjából 45 percig, amíg meg nem pirul a tészta. Fogyaszd langyosan – úgy a legjobb –, de ha gyengébb a családtagok gyomra, akkor hagyd teljesen kihűlni. 

Jó étvágyat kívánunk!

süti beállítások módosítása