Révbe érő angolok, megállíthatatlan franciák, magyar csoda - mit várunk az Európa-bajnokságtól?

maxresdefault_1.jpg

Június 11-én a Törökország – Olaszország mérkőzéssel hivatalosan kezdetét veszi az egy évvel elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokság. Mik a legfontosabb kérdések a tornával kapcsolatban, és kik lehetnek a kulcsfigurái? Rendhagyó előzetesünkben összegyűjtöttük nektek, hogy mit várnak a tornától a Közgazdász Online újságírói.

2021.06.11. Írta: Gajdics Bálint, Kovács Máté, Rada BálintBorítókép forrása: telegraph.co.uk

A csoport

G.B.: Az olasz csapat veretlenül jutott a főtáblára, és az elmúlt évek sikertelen válogatott szereplései után megérdemelten tekinthető az A csoport esélyesének. Roberto Mancini csapata szinte mindenhol erős. A védelemben a rutinra, a középpályán a kreativitásra, míg a csatársorban a helyzetkihasználásra támaszkodhatnak majd. A csoport második helyéért viszont már komolyabb küzdelem várható. 

Svájc, Wales és Törökország is esélyes lehet a továbbjutásra ebből a csoportból. Svájcnak az elmúlt években mindig sikerült a továbbjutás, de az egyenes kieséses szakaszban rendre elvéreztek a tornákon. A Bale és Ramsey nevével fémjelzett Wales négy éve egészen az elődöntőig menetelt, viszont idén nem lesz ekkora szerencséjük. Véleményem szerint Olaszország mellett Svájc fog továbbjutni. Az olaszoknál pedig Ciro Immobile esélyes lehet a torna aranycipőjére is.

hungary_forras_mti_kovacs_tamas.jpg

Kép: Kovács Máté, MTI

R.B.: A Mancini-féle olasz válogatott több szempontból is eltér a megszokottól: mélyről építkezik, félterületeket támad – más támadási stílust képvisel, mint Lippi, Prandelli vagy Conte idején. A csoportelsőségért így is megizzadhatnak ebben a nagyon kiegyenlített csoportban, és a végelszámolásnál sem ők a legnagyobb favoritok – elsősorban a szélsővédők hiányosságai miatt. Az elképesztően kompakt és tehetséges török válogatott a korábbi világbajnoki bronzérmes sikeredzővel, Senol Günessel akár a torna meglepetéscsapata is lehet. Svájc továbbra is a háromvédős defenzív futball fellegvára, Wales pedig villámgyors támadókkal, Gareth Bale-lel és Aaron Ramsey-vel érkezik: ez a sokszínűség teszi igazán izgalmassá ezt a csoportot.

K.M.: Lesz-e valaki, aki megállítja az olaszok 27 meccses veretlenségi sorozatát? A legutóbbi nyolc meccsüket kapott gól nélkül nyerték meg, az NL-ben csupán két gólt kaptak. Két felkészülési meccsen két eltérő csapat lőtt 11 gólt, a kispad is erős lesz, a rotáció pedig kulcsfontosságú lehet a megterhelő szezon után. Az idősebb és tapasztalt játékosokra építő olasz válogatottal szemben áll egy erősen megfiatalított Wales. Az előző EB-n elődöntős csapatból nyolcan maradtak, ők a csapat tengelyét, a gyors és fiatal szélsők az iramot adják. Gareth Bale egyik utolsó nagy ütését nem szalasztja el, rutinjával és a fiatalok lendületével mennek majd tovább. Svájc legutóbbi hat meccsét megnyerte, és ikszelt a németekkel (3-3) és a spanyolokkal (1-1), Törökország pedig a legutóbbi húsz meccséből kettőt veszített el (mindkettőt Magyarország ellen). A harmadik helyért nagy csata lesz, de a török válogatottban nem érzem sem a rutint, sem a lendületet, így ők maradnak le végül.

B csoport

G.B.: Ebben a csoportban a belga válogatott kimagaslik a mezőnyből. A belga „aranygenerációnak” nem sikerült még nagyobb eredményt elérni, ezen a tornán viszont a  végső győzelemre is esélyesek lehetnek. Ehhez az kell, hogy mindenki egészséges maradjon. A BL döntőn megsérülő De Bruyne mellett kérdéses lesz még a sérülésekkel bajlódó Eden Hazard játéka is, de a belga keret olyan erős még ezen felül is, hogy a csoportból egyértelmű továbbjutást jósolok nekik. 

A csoport másik három csapatánál már érdekesebb a kérdés. A dánok lehetnek a torna meglepetéscsapata, míg az oroszok jól szervezettek voltak mindig ezeken a tornákon. A dánokat az is segítheti, hogy az összes csoportmeccsüket Koppenhágában fogják lejátszani, hazai közönség előtt. Nagy eséllyel a belga és a dán válogatott fog továbbjutni az egyenes kieséses szakaszba.

R.B.: Bár a belgákra még mindig favoritként, a keretre pedig „aranygenerációként” hivatkozunk, ennek a csapatnak már nincs sok dobása. A legnagyobb sztárok már harminc közelében vagy inkább fölötte járnak – kulcsfontosságú torna lesz ez számukra. A dánok kiváló formában vannak, a keretükben pedig a legnagyobb klasszisok (Eriksen, Højbjerg, Schmeichel, Kjaer) mellett Európa legalulértékeltebb játékosai (Maehle, Skov Olsen, Damsgaard, Youssuf Poulsen) is helyet kaptak. Stabil hátsó alakzat, kreatív középpálya, labda nélkül kiváló támadók – bár hiányoznak a klasszikus góllövők, nem lepne meg, ha megnehezítenék Roberto Martinezék dolgát.

K.M.: Nem lesz nagy vita közöttünk, én is a belgákat várom a csoport első helyére. Kevin de Bruyne játéka kérdéses, ez pedig kulcsmomentum lehet. A belga válogatott tele van klasszisokkal, de a rotáció nem lesz zavartalan de Bruyne nélkül, ez pedig a kieséses szakaszban okozhat gondot. A dánok meggyőző játékkal húzták be az első három VB-selejtezőjüket, okozhatnak az EB-n is meglepetést. Ebbe a sokat botladozó Oroszország (5-0 Szerbia ellen) és Finnország (6 meccs óta nem nyertek) aligha tud majd beleszólni, de nagy tétje lehet az ellopott pontoknak a legjobb harmadikok versenyében. Ide akár Finnország is befuthatna, de az oroszokat a keret mélysége miatt esélyesebbnek érzem.

spain_vs_germany_forras_defodi_images_getty_images.jpg

Kép: DeFodi Images, Getty Images

C csoport

G.B.: A holland fiatalságnak talán ezen a tornán jött el a kiugrási lehetőség. Két éve a Bajnokok Ligájában nagyot menetelő Ajax csapatából szinte mindegyik kezdőjátékos már egy erősebb bajnokságban játszik. A világklasszis Van Dijk elvesztése sem jelenthet a védelemben problémát, hiszen a de Ligt, de Vrij duó a védelem közepén az egyik legstabilabb lehet a tornán. Az ukrán válogatottnál érdekesség, hogy a csapat 26 fős keretéből tízet a Dynamo Kijev csapata ad. Ettől függetlenül nem lesznek képesek az osztrák válogatottal felvenni a versenyt. A Bundesligában edződött osztrák játékosoknak van a legnagyobb esélyük Hollandia mellett a továbbjutásra.

R.B.: Mindenki elmondta már, hogy ez a torna leggyengébb kvartettje – ugyanakkor éppen emiatt lehet roppant izgalmas. A holland válogatottat két tényező írja ki a végső esélyesek sorából: Virgil van Dijk és Cilessen hiánya, illetve a Premier League történetében a legrosszabb edzőnek tartott Frank de Boer érthetetlen kinevezése. Ukrajnának Konoplyanka és Kovalenko sérülésével is illene a csoportból továbbjutnia, Ausztria David Alaba támadó szerepkörű játéka miatt lehet izgalmas, Észak-Macedónia pedig, bár a legesélytelenebbnek tartott együttes a mezőnyben, a vb-selejtezőkön csak elkapta Németországot, és egész erős keretet tud felvonultatni – Pandev, Alioski, Elmas vagy Enis Bardhi nemzetközi szinten sem rosszul csengő nevek.

K.M.: Tudom, egy meccsből nem lehet kiindulni, a legkisebb királyfi sztorik mégis be szoktak jönni valahogy. Észak-Macedónia meglepetésünkre tovább fog jutni Hollandia mögött vagy előtt, de nekik is gondot fognak okozni. Hollandia keretéből van Dijk nagyon fog hiányozni, de így is egyensúlyban vannak a tapasztalt 30-asok és a fiatal tehetségek. Szerintem idén mutatnak majd valamit a várt aranycsapatból, de a végső győzelem még nem fog összejönni. Talán éppen azért, mert Észak-Macedónia miatt nehezebb ágra kerülnek? A statisztikákból egyébként nehéz kiindulni, Ukrajna és Ausztria is nagyon hullámzóan teljesített, egy-egy erős sorozat mindkettőnél volt, de gyenge is. Ezért gondolom azt, hogy Észak-Macedónia már így is erőn felül teljesítve, teher nélkül játszva okozhat meglepetést.

D csoport

G.B.: A D csoportban úgy áll a helyzet, hogy a 2018-as oroszországi vb-n egymás ellen elődöntőt játszó horvát és angol válogatott továbbjutása szinte már most borítékolható. Sem a cseh, sem pedig a skót válogatott nem képvisel olyan játékerőt, mint ez a két válogatott. Az angol szövetségi kapitány a végső kerethirdetés előtt még egy 33 fős bő keretet is meg tudott nevezni, és a végső keretszűkítés során is tehetséges játékosok maradtak ki (Lingard, TAA). A belga válogatotthoz hasonlóan, ha mindenki egészséges tud maradni, akkor nálam ez az angol csapat akár a tornagyőzelemre is esélyes. Ha tényleg eljut odáig az angol válogatott, akkor az egyenes kieséses szakasz legfontosabb meccseit már hazai pályán, a Wembley-ben tudják lejátszani. Az angolok fiatal csapatának egy negatívuma van, a válogatottbeli tapasztalatlanság. Ezt ellensúlyozza viszont az, hogy a Premier League, ahol ezek a játékosok edződnek, a legintenzívebb bajnokság.

R.B.: „Football is coming home” – énekelték az angol ultrák már Oroszországban is. Most talán minden eddiginél nagyobb esély kínálkozik erre: az angol válogatott a francia és a belga mellett a torna legnagyobb esélyese. Phil Foden, Jack Grealish vagy Mason Mount végleg világklasszissá érhet, Gareth Southgate pedig rácáfolhat azokra, akik kinevezésekor kételkedtek az alkalmasságában. A 22 év után újra nagy tornára kvalifikáló, ősi rivális skótok, vagy a kifejezetten izgalmas, de tapasztalatlan kerettel érkező csehek ebben nem jelenthetnek problémát – sőt, a világbajnoki elődöntőben őket búcsúztató horvát válogatott sem kellene, hogy gondot okozzon. Modricék aranygenerációja lassan kikopik (nincs már Rakitic vagy Mandzukic sem), a helyükre érkező fiatalok pedig egyelőre nem képesek hozni azt a szintet, ami a három évvel ezelőtti csoda megismétléséhez kellene.

K.M.: Anglia most már tényleg mindenki favoritja, előbb-utóbb nyerniük kell? Szerintem nem, bár a csoportból viszonylag simán, de nehéz meccsek után mennek tovább. A felkészülési meccseken bár nyertek, sem Románia, sem Ausztria ellen nem brillíroztak a pályán (1-0, 1-0). Persze az eredmény számít, és ez most is jönni fog. Akár a döntőig is elmehetnek, de van jelenleg olyan csapat Európában, akiket erősebbnek érzek, bármilyen szakaszban is találkozzanak. Horvátország a legutóbbi tíz meccsén csak háromszor nyert (Málta, Ciprus, Svédország), Skócia ugyanakkor a hollandok elleni felkészülési meccsen megmutatta, hogy nem lehet leírni őket (2-2). A csehek a VB-selejtezőn Belgiumot kapták el (1-1), viszont négyet kaptak legutóbb az olaszoktól. Nagyon nehéz tehát megtippelni a sorrendet az angolok mögött, pusztán megérzésből a Skócia - Horvátország - Csehország sorrendre tippelek.

england_forras_sky_sports.jpg

Kép: Sky Sports

E csoport

G.B.: Az E jelű kvartett szerintem az egyik legkiszámíthatatlanabb csoport mind közül. Mióta a Videoton csapatát is megjárt Paolo Sousa átvette a lengyel válogatott irányítását, újra életet lehelt a lengyel futballba. A lengyel válogatottnak mégsem a reformedző a kulcspontja, hanem a világ jelenlegi legjobb játékosa, Robert Lewandowski. Természetesen nem egy emberen múlik a diadal, de a spanyol csapattal nagy harcot fognak vívni a csoport első helyéért. A spanyol válogatott, miután 2008 és 2012 között uralta az európai futballt,  újjáépítésbe kezdett. Ez az építkezés a Luis Enrique irányítása alatt jó kezekbe került, viszont az lesz a nagy kérdés, hogy ezen a tornán meddig jutnak el. A potenciál mindenképpen bennük van. Kiegyensúlyozott küzdelmeket várok és spanyol, lengyel továbbjutást.

R.B.: Robert Lewandowski megkoronázhatja a szezonját – a Bundesliga rekordot döntő gólkirálya hátán hatalmas lesz a nyomás, a lengyel keret ugyanis egy-két jól megszokott névtől eltekintve (Szczesny, Milik, Zielinski, Glik) kifejezetten vékony. Luis Enrique spanyol válogatottja veretlenül kvalifikálta magát a tornára, miközben a Nemzetek Ligájában kiosztotta Németország történetének legnagyobb tétmeccses pofonját (6-0). A generációváltás jegyében már sem Pique, sem Ramos nincs ott a keretben, a spanyolok azonban olyan fiatalokban bízhatnak, mint Pedri, Ferran Torres, Mikel Oyarzabal vagy Dani Olmo. A svédekről leginkább Zlatan Ibrahimovics visszatérése, majd sérülése hozott médiafelhajtást, Aleksander Isak számára ugyanakkor ez egy kiváló lehetőség arra, hogy végleg eladja magát az európai elitbe.

K.M.: Rég volt példa arra, hogy ne legyen Real Madrid játékos a spanyolok keretében, Sergio Ramos sérülései miatt viszont ez most bekövetkezik. Bár titkos esélyesnek tartom a csapatot, formájuk kevésbé volt meggyőző. Egyszer kaptak ki tíz meccsen (0-1 Ukrajna ellen), viszont nyerni is csak négyszer tudtak, igaz, 6-0-ra ütötték ki a németeket. Egynél több gólt csak Koszovónak és Grúziának tudtak lőni, vagyis a gólszerzéssel lehetnek problémák. Persze a 2010-es VB-n sem szakadt ki a gólzsák, 1-0-ákkal mentek végig, Luis Enrique pedig érti a spanyol focit. 

Ellenük Robert Lewandowski lép majd pályára, Zlatan Ibrahimovic viszont kihagyja a tornát. Persze ez irónia, mind a lengyelek, mind a svédek erős csapattal állnak fel, Szlovákia pedig a meglepetéscsapat címre hajt. Spanyolország kiélezett harccal, de behúzza az első helyet, a lengyelek és a svédek pedig a körbeverés miatt mindketten továbbjutnak (másodikként és sokpontos harmadikként). 

lewandowski_forras_getty_images_adam_nurkiewicz_jpeg.jpg

Kép: Adam Nurkiewicz, Getty Images

F csoport

G.B.: A halálcsoport. Egyértelműen. Arról szerintem nem érdemes sokat vitatkozni, hogy a francia, német, portugál trió mindegyike esélyes lehet a végső győzelemre is. Marco Rossi csapatát megtépázták a sérülések, és a két legjobb szervező középpályásunk, Szoboszlai és Kalmár nélkül kell harcba szállni. Ez talán le is veheti a csapatról a terhet, és felszabadult játékot felmutatva képes lehet ez a válogatott meglepetéseket okozni. Nem szabad elfelejteni, hogy a csoport másik három tagja bennünk látja a könnyű pontszerzés lehetőségét, ami rájuk nézve átválthat görcsös akarásba. Ettől függetlenül a francia válogatott dominanciája ebben a csoportban elvitathatatlan. Karim Benzema behívásával csak még veszélyesebbé vált ez a csapat. A portugáloknál Ronaldo, Fernandes és Joao Felix is egy emlékezetes és eredményes szezonon van túl, míg a német csapatot az elmúlt évek kudarcai motiválják. A kulcs az lehet, hogy ez a három csapat hogyan lép pályára egymás ellen, és ennek fényében egy harmadik hely is reális lehet a magyarok számára. Azt gondolom, hogy ebből a csoportból a francia és a portugál válogatott fog továbbjutni.

R.B.: Nem is kerülhetett volna illusztrisabb társaságba a magyar válogatott, ugyanis a legutóbbi három válogatott torna győzteseivel kell majd farkasszemet néznie. Nehéz eldönteni, hogy a címvédő Portugália vagy a világbajnok Franciaország a nehezebb falat: mindketten a torna legnagyobb esélyesei közé tartoznak, felfoghatatlanul mély kerettel, erős taktikai repertoárral. A portugál sor már nem csak Cristiano Ronaldóról szól – sőt, ez akár a generációváltás pillanata is lehet közte és Joao Félix között. A 2014-es világbajnok német csapat utoljára vág neki egy nagy tornának Joachim Löw irányításával: a csapat számos kínos vereséget szenvedett el az utóbbi időszak (0-6 a spanyolok, 1-2 az észak-macedónok ellen), talán rajtuk lehet a leginkább fogást találni. Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt hiányában ugyanakkor a magyar válogatottnak már annyi veszítenivalója sincs, mint a sorsolás pillanatában volt.

K.M.: Sokat agyaltam, hogyan hozzak ki reális, mégis biztató forgatókönyvet, így ez a tipp inkább vágyakozás lesz várakozás helyett. A francia-portugál-német trió brutális, a magyar válogatott viszont részben hazai pályán és az esélytelenek nyugalmával indulhat. Ez az esélyünk, a védelem pedig hosszú idő után először adott lehet hozzá. Elképesztő csatát várok az utolsó percig kiélezett harccal. A franciák végül nyernek, és nem csak a csoportban. A VB-n ők voltak a legjobbak, és azóta sem lett rosszabb a csapat, sőt… A portugálok szintén jó csapattal indulnak el, akár a négyben is ott lehetnek, de a franciák mögött a nehezebb ág gondot okozhat majd. Itt jövünk mi. Bár tudom, a realitás nem ez, bízva a németek hullámzó formájában, egy meglepetéseredmény összejöhet, a harmadik helyről pedig már nem is olyan esélytelen továbbjutni. Ha Szoboszlai játszana, ennél is bizakodóbb lennék, de így is azt gondolom, mi lehetünk a torna meglepetéscsapata.

foci.png

Grafika: Váradi Zsófia, Közgazdász

süti beállítások módosítása