Kockázat vagy befektetés? Mire és kinek jó a diákhitel?

nevtelen_terv_4.png

A diákhitellel kockázatok mellett, de kedvező feltételekkel finanszírozhatod egyetemista éveidet. Megmutatjuk, hogyan.

2021.08.17. Írta: Taxner Tünde. Képek forrása: Canva.com / Getty Images

(A cikkben szereplő hallgatók nevét kérésükre megváltoztattuk.)

Jázmin önköltséges formában kezdte el második képzését. Egyrészt a pótfelvételin már nem volt támogatott képzés, másrészt nem is lett volna elegendő állami féléve a szak befejezésére. “Mivel nem volt ennyi félretett pénzem, ez volt a legkézenfekvőbb megoldás” - mondja Jázmin arról, miért vette fel a Diákhitel2-t.

A Diákhitel2 az önköltséges képzések finanszírozásában segít. Maximum a képzés díjának megfelelő összeg vehető fel, a visszatérítés pedig kamatmentes és nincsenek rejtett költségei. Az egyetemi tanulmányok ideje alatt bármikor igényelhető, és igénylés után az összeget közvetlenül az oktatási intézménynek utalják.

A törlesztést legkésőbb a hallgatói jogviszony megszűnése után négy hónappal kell elkezdeni. A törlesztőrészlet a minimálbér és a felvevő aktuális jövedelmének függvényében folyamatosan változik, ezért azt évente határozzák meg. Bármikor, díjmenetesen lehet előtörleszteni, akár esetileg, akár rendszeresen. 

A Diákhitel2 tehát segít a tanulmányok elvégzésében akkor is, ha a hallgató nem kerül be ösztöndíjas képzésre. Ez a Corvinus Ösztöndíjnál különösen fontos lehet, hiszen rosszabb teljesítmény esetén a hallgató elveszítheti ösztöndíjas helyét a második évre. “A Diákhitel Központ információi alapján teljesen biztonságosnak tartom ezt a hitelt, minden részletesen és érthetően le van írva, és tényleg nagyon kedvezőek a feltételek a hallgatók számára” - véli Jázmin.

A részletekről a diakhitel.hu oldalon tájékozódhatsz! Az oldalon egy kalkulátort is találsz, ahol kiszámolhatod a törlesztési időt és a törlesztőrészletet arra az összegre, amit fel szeretnél venni. 

Hallgatói költségek nem csak önköltséges képzésen vannak, ebben segít a Diákhitel1

“Elsőévesként nem szerettem volna egyik típust sem felvenni, viszont szükséges volt, hiszen csak önköltséges képzésre vettek fel. Ebből kifolyólag a kollégium is drágább volt, illetve az önfenntartást sem tudtam a szüleimre támaszkodva megoldani, így végül a szabad felhasználású hitelt is igénybe kellett vennem” - mondja Márk, aki jelenleg a Corvinus mesterszakos hallgatója.

A Diákhitel1 szabad felhasználású hitel, vagyis költhető lakhatásra, mindennapos kiadások fedezésére, de akár kultúrára, kikapcsolódásra vagy technikai eszközök vásárlására is. Havi összege 15 ezer forinttól 150 ezer forintig terjed, tanulmányi félévenként akár 750 ezer forintot is kaphat a hallgató. Az egyetemi tanulmányok ideje alatt bármikor igényelhető, havi részletekben, félévente vagy egy összegben utalják.

A Diákhitel1 kamata jelenleg 1,99 százalék, ami a piaci alapú banki hitelekhez képest kedvezőnek számít. Egyik diákhitel típusnál sincs hitelbírálat, nem kell kezes és fedezet, az igényléshez elég magyar hallgatói jogviszonnyal rendelkezni. Az igénylés teljesen online, ügyfélkapus regisztrációval is lehetséges. A hitelösszeget félévente lehet módosítani.

Az általános törlesztési moratórium, amit a pandémia miatt vezettek be, 2021. szeptember 30-ig érvényes. Ez vonatkozik a törlesztési szakaszban lévő diákhitelesekre is. Amíg tart a moratórium, a fennálló tartozásokra nem számolnak fel késedelmi kamatot és nem mondanak fel hitelszerződéseket. A tartozásokat a moratórium ideje alatt lehet önkéntesen törleszteni.

nevtelen_terv_1_4.png

Hogyan fogom visszafizetni?

Márk megszüntette a kötött felhasználású hitelt, amikor átkerült egy államilag finanszírozott képzésbe. Amint az első hitelét felbontotta, dolgozni kezdett, kis részletekben megkezdte az összeg visszafizetését. Mostanában a hitelmoratórium miatt olykor kimaradt egy-két hónap, de amíg dolgozni tud, nyugodt a törlesztést illetően. Azt mondja, sokat segített neki mindkét diákhitel a tanulmányok finanszírozásában, de a magas végösszeg kockázata miatt nem szívesen venné fel újra, ha nem lenne muszáj. 

A törlesztés miatt Jázmin sem aggódik. “Amint tudok, szeretnék előtörleszteni, de mivel jövedelemarányosan számolják ki a törlesztőrészletet, egyáltalán nem aggódom. Szerencsére olyan munkahelyen dolgozok, ahol maradhatok az egyetem elvégzése után is, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy nem fogom tudni fizetni a törlesztőrészletet” - mondja Jázmin.

A visszafizetéshez tehát az kell, hogy a hallgatónak viszonylag rövid időn belül stabil állása legyen, a törlesztőrészlet pedig a jövedelemhez igazodik majd. Ha pedig a tanulmányok mellett dolgozni is tud, az egyetem mellett is előtörlesztheti a diákhitelt.

A törlesztéshez családtámogatási rendszer is kapcsolódik. Ha a felvevő nőnek két gyermeke születik a folyósítást követően, a tartozás felét, három gyermek esetén pedig a teljes hitelösszeget elengedik. Emellett a gyermekvállaláshoz további kedvezmények is kapcsolódnak, melykről ezen az oldalon írnak részletesen.

Az igénylés feltételei: 

- aktív hallgatói jogviszony
- magyar állampolgárság
- 45. életévedet nem töltötted be
- bejelentett lakcímed van
- további feltételek:
               - menekültként elismert vagy
               - letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezel
             - a Rendeletben meghatározott jogcímen Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezel


A diákhitelt ezen az oldalon vagy a Diákhitel Direkt mobilappon keresztül tudod igényelni és menedzselni. A Corvinus Egyetem hallgatójaként a honlapon találod meg az intézményi ügyintézés elérhetőségét.

süti beállítások módosítása