Zumba, futsal vagy kondi? - Profi és amatőr sportolás a Corvinuson

borito_2_2.jpg

Hogyan zajlik a sportolás az őszi félévben a Corvinuson? Milyen sportok közül lehet választani? Lehet-e újra kondiba járni? Milyen sportklubok és egyetemek közötti sportversenyek vannak? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ Vladár Csabától, a Corvinus Testnevelési és Sportközpontjának igazgatójától. 

2021.09.01. Írta: Csikós Zsófia. Borítókép: Pixabay

A testnevelés kritériumtantárgynak számít a Corvinuson, amelynek értelmében felsőoktatási tanulmányaink kezdetétől számított négy féléven belül kötelező jelleggel teljesítenünk kell két félévnyi testnevelés kurzust. Szerencsére, a Testnevelési és Sportközpont rengeteg sportolási lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Az egyetemisták egyéni és csapatsportok közül választhatnak, ingyenes, illetve költségtérítéses kurzusokra is jelentkezhetnek. Nagy népszerűségnek örvend például a kondi, az úszás és a tánc, de számos más sportágban is hamar betelnek a helyek tárgyfelvételkor.

Az elmúlt három félévben nem a megszokott formában zajlott a testnevelés órák döntő többsége, hiszen a koronavírus okozta távoktatás ezt nem tette lehetővé. Jó hír azonban, hogy az aktuális felsőoktatási rendelkezéseknek megfelelően szeptemberben jelenléti formában indul az oktatás és ezzel együtt az egyetemi sportélet is.

Milyen sportklubok vannak a Corvinuson?

A Közgáz Sportklub és Diáksportkör szervezi hosszú évek óta a verseny- és szabadidősportokat az egyetemen. A sportklubon belül különböző szakosztályok vannak, mint például a foci, a kosárlabda, a röplabda, a futsal, az aikido és a dzsúdó. A sportágakon belül szerveződnek egyetemi csapatok, amelyek részt vesznek az egyetemek közötti versenyeken és bajnokságokon.

Hogyan lehet bekerülni egy egyetemi csapatba?

Ahhoz, hogy felvegyenek egy diákköri sportcsapatokba, elegendő a sportág iránti szeretet és lelkesedés. A versenycsapatokba azonban szükséges releváns tapasztalattal rendelkezni, illetve a kiválasztó edzéseken is kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani. Az előírt kritériumoktól függetlenül minden hallgatót arra buzdítunk, hogy próbálja ki magát akár több sportágban, jelentkezzen csapatokba, és induljon versenyeken, illetve vegyen részt egyéb sportrendezvényeken.

Melyek a legnívósabb egyetemi bajnokságok?

A legtöbb versenysportban megrendezésre kerül az Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság. Több sportág egész évben tart, ilyen például a röplabda, a kosárlabda és a foci. Más sportágakban, mint az úszás, a triatlon és a vívás, csak országos döntőket szerveznek, amelyekhez meghívó vagy nevezés szükséges.

dylan-nolte-itdjgji_6y-unsplash.jpg

Kép: Usnplash

Milyen sportolási lehetőségekre lehet számítani szeptembertől?

  • A Testnevelési és Sportközpont jelenlegi tervei szerint minden sportágat el tudnak indítani az őszi félévben jelenléti formában.
  • Emellett szeretnék újra lehetővé tenni a konditermek tanórákon kívüli használtatát.
  • Számos sportklubba - például férfi és női kosárlabda, röplabda és kézilabda - lehet majd jelentkezni a következő szemeszterben.
  • Tervezik továbbá, hogy elindítják a Közgáz Ligát futsalban, illetve a corvinusos csapatok versenybe szállnak majd a legtöbb egyetemi és főiskolás bajnokságon számos sportágban.

Hogyan lehet jelentkezni a testnevelés órákra?

Az alapszakos hallgatók az ingyenes és a költségtérítéses órák –,mint a tenisz, jóga, zumba, salsa és társastánc – közül egyaránt választhatnak.

Az órákra Neptunon keresztül kell regisztrálni, ugyanúgy, mint a többi tantárgyra. A 2020/21-es tanév őszi félévben a TES_TESTNEVA tárgyat kell kiválasztani, és ott lehet válogatni a kurzusok között.

A mesterszakos hallgatók, illetve azon diákok számára, akik már teljesítették a kötelező két félévüket, szintén van lehetőség sportolásra. Ők egy 5000 forintos egységes térítési díjért cserébe részt vehetnek az ingyenes testnevelés órákon, amennyiben jelentkeznek a Neptunon keresztül.

Ha mélyebb betekintést szeretnétek nyerni az egyetemi sportéletbe, akkor a Corvinus Sport Facebook oldalán, illetve a Sport és Egészség oldalon további hasznos és részletes információkat találhattok.

süti beállítások módosítása