A paradicsom zöldség vagy gyümölcs? - az örök kérdés, ami mindig felmerül. Mi alapján különítjük el a zöldségeket és a gyümölcsöket? Esetleg az ízt vagy más botanikai tulajdonságot veszünk figyelembe? A cikkben bemutatjuk mindkét nézőpontot, majd egy kvízben te is ellenőrizheted a tudásod, végül pedig két különös példát hozunk arra, amikor a zöldségből édes sütemény lesz, a gyümölcsből pedig sós köret.
2021.09.16. Írta: Belayane Najoua. Képek forrása: Pixabay
- Na, most akkor a paradicsom zöldség vagy gyümölcs? - kérdeztem egy előadás szünetében a barátnőmet.
- Persze, hogy zöldség. Hát annak tipikusan olyan zöldségesen kesernyés íze van - válaszolt magabiztosan.
- De én szinte biztos vagyok benne, hogy azt tanultuk, hogy az gyümölcs - emlékeztem vissza egy nagyon régi biológia órára.
- Akkor mégis miért lenne a zöldségek között a boltokban? - kérdezte a barátnőm felhúzott szemöldökkel és azzal a tipikus “tök nyilvánvaló” fejjel.
- Jól van, azért én utánanézek - mondtam, és már nyúltam is a telefonomért. Hát íme, ez lett a kutatásom eredménye.
Zöldség vagy gyümölcs botanikai szempontból
A gyümölcsök és a zöldségek botanikai besorolása elsősorban az adott növény felépítésétől függ. A gyümölcsök a virágokból alakulnak ki, magvaik vannak, és elősegítik a növény szaporodását. A magvak elsősorban a szaporodásban játszanak szerepet, hiszen ha az állatok összegyűjtik a magokat evés közben, majd az emésztés után eljuttatják a talajig, akkor azokból később újabb növények lesznek.
A magok úgy alakulnak ki, hogy amikor a hímvirág beporozza a nővirágot, a növény egy kis zigótát rejt el a magocskában, amelyet a gyümölcshús véd meg a növekedés során. Ez alól a banán az egyetlen kivétel, ugyanis a banánban nincsen mag, ezért nem is azzal szaporodik. E szerint gyümölcsnek számít például az alma, a barack, sőt még a paradicsom is! Ezzel szemben a növények gyökerei, szárai, levelei és más „kiegészítő” részei, melyek nem tartalmaznak magot, zöldségeknek számítanak. Így tehát a cékla, a saláta és a zeller is.
Gyümölcs vagy zöldség gasztronómiai szempontból
Ha egy szakácsot vagy egy hétköznapi “konyhatündért”, mondjuk egy nagymamát kérdezünk, akkor a zöldségek és a gyümölcsök definíciója és besorolása egészen máshogy néz ki. A gasztronómiában és a saját konyhánkban is a gyümölcsöket és a zöldségeket elsősorban ízük alapján különítjük el. A gyümölcsök inkább édesek, de lehetnek enyhén savanykásak is. Ehhez szorosan kapcsolódik az előbb említett szaporodás is, hiszen minél magasabb egy gyümölcs fruktóztartalma, annál édesebb és annál több állatot vonz fogyasztásra. A zöldségek ezzel szemben kevésbé intenzív és inkább kesernyés ízzel rendelkeznek.
A felhasználást illetően a gyümölcsöket főleg desszertek, sütemények, turmixok, lekvárok és édes ételek elkészítéséhez használjuk, míg a zöldségek főleg salátákba, főzelékekbe, köretekbe, ragukba kerülnek bele, de persze ezeken kívül még sokféleképpen használjuk fel őket. Gondoljunk például a répatortára vagy a tökös-mákos rétesre.
Jogi vita ebből a hétköznapi kérdésből
Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1893-ban az alapján döntött el egy jogi vitát, hogy a paradicsomot zöldségnek vagy gyümölcsnek tekintik. A vita tárgya egy paradicsomimportőr vállalat volt, ami a paradicsomot gyümölcsként szerette volna elvámoltatni, így mentesülve a zöldségekre kirótt magasabb vámok alól. A bíróság végül úgy döntött, hogy a paradicsom zöldségnek számít, méghozzá azért, mert a konyhában általában zöldségként használják - tehát a bíróság a gasztronómiai értelmezés alapján döntött.
Akkor most jöjjön a nagy gyümölcs-zöldség teszt, melyben megmutathatod a cikkben szerzett tudásodat! A megoldásokat a cikk legalján találod. Ha kész vagy vele, oszd meg az ismerőseiddel az eredményed, és hívd meg őket is a nagy próbatételre.
Grafika: Váradi Zsófia, Közgazdász
Zöldségből sütemény - Fahéjas-cukkinis kocka
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 ek fahéj
- 4 db tojás
- 30 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2.5 dl napraforgó olaj
- 10 dkg dió
- 1 közepes db cukkini
- 5 csapott ek porcukor
- 1 marék dió
1. Mossuk meg a cukkinit, távolítsuk el a magokat, majd reszeljük le.
2. Egy edényben adjuk hozzá a liszthez a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat.
3. Egy másik edényben öntsük a tojásokhoz a cukrot, a vaníliás cukrot és az olajat, majd jól keverjük össze.
4. Miután a diót összetörtük, szórjuk bele a tojásos keverékbe.
5. Következő lépésként forgassuk bele a cukkinit a tojásos masszába, majd a liszteset is.
6. Egy tepsit kenjünk ki margarinnal, vagy tegyünk bele sütőpapírt, és öntsük bele a masszát.
7. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 35 percig.
8. Amikor kihűlt, szeleteljük fel, majd porcukorral és dióval meghintve tálaljuk.
Gyümölcsből zöldség - Szezámmagos rántott banán juharsziruppal
Hozzávalók:
- 4 db banán
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 db tojás
- só ízlés szerint
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 ek szezámmag
- 4 ek juharszirup
1. Vágjuk hosszában félbe a banánokat.
2. Panírozzuk be lisztbe, felvert sós tojásba és szezámmagos zsemlemorzsába.
3. Süssük ki forró olajban.
4. Juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.
Kvíz megoldások