Zöld kisokos – Mindennapi tippek

Júliusban több alkalommal ötletekkel érkezünk, hogy még környezettudatosabbá válhassatok. Elsőként a hétköznapokra vonatkozóan gyűjtöttünk össze pár tippet, amelyeket egyszerű alkalmazni, és jelentős hatással bír a környezetünkre. Ha figyelsz ezekre, sokkal kevesebb szemetet termelsz, ami fontos a fenntarthatósági szempontból.mindennapi_tippek_cikk_v1.pngÍrta: Pipis Panna; Borítókép: Canva, Pipis Panna

Az első tanácsunk, hogy amikor az ebédet elvitelre kéred, használj saját ételhordót, hogy ne egyszer használatos dobozba adják oda! Emellett érdemes vinned magaddal saját evőeszközt, mivel a felkínált műanyag vagy fa evőeszközök utána a szemétben landolnának. Ezzel nem csak a hulladék mennyiségét csökkented, hanem meg is takarítasz rajta, hiszen sok esetben díjat számolnak fel értük. 

Nem is kell venned hozzá egy utazó evőeszközkészletet, teljesen megfelel, ha a rendes evőeszközeidből állítod össze a saját utazókészletet kisebb konyharuhába vagy vászonszalvétába csomagolva.

doboz_v1.pngForrás: Canva

Fontos, hogy ha jó minőségű a lakóhelyeden a csapvíz, akkor ne palackos vizet igyál napi szinten. Ha mész valamerre, vigyél magaddal otthonról vizet egy kulacsban, ezzel is csökkentve az általad termelt szemetet, mivel így nem kell majd feleslegesen palackos vizet venned, ha megszomjazol. Szükség esetén újra is töltheted a kulacsodat, hiszen a legtöbb városban több ivókút is található a közterületeken.

Tudtad, hogy a kávézók többsége már megengedi, hogy saját elviteles bögrébe kérd az italod? Sőt, van, ahol vehetsz is a kávézóban saját márkás bögrét.

sara-groblechner-h10-nimyzhs-unsplash.jpgForrás: Unsplash.com

Vásárláskor ha teheted, vegyél csomagolásmentes termékeket. Például ha péksüteményt vagy gyümölcsöket veszel, egyszer használatos nejlonzacskók helyett használj péksütis és gyümölcsös zsákot. Amikor erre nincs lehetőséged, akkor célszerű lehet nagyobb kiszerelésű előrecsomagolt terméket venni, amit aztán elfelezhetsz egy barátoddal vagy lakótársaddal, így kevesebb csomagolóanyagot vesztek meg. A vásárolt termékeket pedig vászontáskában vidd haza a helyben vásárolt nejlontáska helyett. 

Hogyha a gyümölcsöket piacon vagy zöldségesnél szerzed be, garantált, hogy a megfelelő mennyiségben vásárolhatsz, és saját tasakban viheted haza a szerzeményeid.

vaszontaska2_v1.pngForrás: Canva

Összességében a legfontosabb, hogy ne vásárolj a mindennapjaid során egyszer használatos dolgokat, legyen az evőeszköz, műanyag palack, doboz vagy akár nejlonzacskó, mivel azok a használat után egyből a szemétben kötnek ki. És ahogy láthatod, minimális erőfeszítéssel könnyen lehet más alternatívát találni, amivel a környezettudatosság mellett sok esetben még pénzt is meg tudsz takarítani.

További, a Corvinushoz köthető fenntarthatósági tartalmakat olvasnál? A Corvinus Green oldal azert jött létre, hogy egy helyen gyűjtse össze az Egyetemi Közösség valamennyi fenntarthatósági tevékenységét. Csatlakozz te is és ötletelj, kezdeményezz a Corvinus fenntarthatósági fejlődése érdekében.

süti beállítások módosítása