Kult köz – művészi táncelőadás; izgalmas, magyar thriller és irodalmi beszélgetősorozat a MOM-ban

 

boritokep_9.jpg

Október harmadik hetében művészi táncelőadás, irodalmi beszélgetősorozat és World Press Photo kiállítás várja a művészetre fogékony vendégeket. Film- és könyvajánlóval is készültünk nektek októberi Kult közünkben.

Borítókép: Pixabay

programajanlo_6.png

Badora Dance Company: Időn kívül – Kelle Fanni

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál október 7-én vette kezdetét, középpontjában a jazz, a klasszikus és a világzene, az irodalom, a színház és a tánc áll. Az összművészeti kulturális programsorozat keretén belül rendezik meg a hazai Badora Dance Company bemutatóját, amelyet a Müpában tekinthetnek meg az érdeklődők október 20-án. A táncelőadás az Időn kívül címet viseli és olyan szenvedéllyel fűszerezett drámai mű az alapja, amely a szülői bánatról szól. A darab elképzelt világba repíti a nézőt, ahol a veszteséget nem hiányként, hanem életerőként éli meg. Az előadáson érzéki koreográfiákat láthatunk Osvaldo Golijov kétszeres Grammy-díjas szerző műveire komponálva. A műsor este 19:00 órakor kezdődik, a jegyárak az ülőhely függvényében változnak.

badoradancecompany.jpgForrás: lisztunnep.hu

Analóg Balaton az Akváriumban – Olay Hanna

Az Analóg Balaton korábbi teltházas koncertje után visszatér az Akvárium klubba, és itt mutatja be új kislemezét október 21-én. A tavaly megjelent első lemezükhöz, a Lenthez hasonlóan a most debütáló Zserbógalopp is alapvetően az elektronikus zenéhez áll közel, amit a hazai alternatív szcénából ismerős populárisabb dallamokkal ötvöznek. Talán ennek az újító zenei találkozásnak köszönhető, hogy Budapest egyik legnépszerűbb klubkoncert-helyszínének megtöltése mellett számos hazai fesztiválon zenéltek óriási közönség előtt. Továbbá olyan ismert külföldi előadók előzenekaraként, illetve vendégelőadójaként is megjelentek, mint Bob Moses. Az alapvetően Budapesten működő duó az Akváriumos koncert mellett hosszabb turnéra indul új szerzeményével, Magyarország legtöbb nagyvárosában koncertezni fognak az októbertől decemberig tartó időszakban.

Nemes Nagy Ágnes 100 – “Viszonylagos öröklét” #8 – Kelle Fanni

Folytatódik az irodalmi beszélgetősorozat, amelyet Juhász Anna irodalmár, a Kossuth-díjas költőnő, Nemes Nagy Ágnes 100. évfordulója alkalmából indított el 2022-ben. A program 20. századi magyar kortárs írókat: Pilinszky Jánost és Nemes Nagy Ágnest helyezi a középpontba. A soron következő est folyamán felolvasószínházat és beszélgetést tartanak. A havonta megrendezett eseményen arra keresik a választ, hogy a meghívott vendégekre milyen hatást gyakoroltak Nemes Nagy Ágnes és Pilinszky János költeményei, továbbá a két költő kapcsolatát, összefonódását is vizsgálják. A nyolcadik előadás keretén belül Simon Márton és Izsó Zita költőkkel, Hafner Zoltán irodalomtörténésszel és Ratkóczi Huba zenésszel beszélget az est házigazdája, Juhász Anna.

viszonylagosoroklet.jpgForrás: momkult.hu

Worldpress fotó – Olay Hanna

A hagyománynak megfelelően ismét a Nemzeti Múzeum ad otthont a World Press Photo kiállításnak, melyet szeptember 23. és október 30. között lehet megtekinteni. A fotópályázat nagy múltra tekint vissza, 1955-ben, holland fotósok indították. Az azóta eltelt évtizedek legnagyobb újításának tartják az idei alkalommal bevezetett új szabályokat a kiválasztásra vonatkozóan: ebben az évben ugyanis regionális szinten valósították meg a szelekciót, így nem központi szinten döntöttek arról, hogy mely képek kerüljenek a látogatók elé. A tavalyi tematikát még erősen áthatotta a Covid-19 okozta világjárvány, 2022-ben pedig a fókusz – régiótól függetlenül – áthelyeződött a környezeti- és klímavédelmi problémákra. Az évek során váltakozó témák összehasonlítása remek képet fest arról, hogy merre alakul a közélet, illetve a társadalomban kibontakozó problémákról való diskurzus.

A fentebb említett tárlat  mellett idén Radisics Milán kísérő kiállításának fotóit is megtekintheti a nagyérdemű. A díjnyertes fotóművész légifelvételei azt mutatják be, hogyan hatott az emberi tevékenyég a bolygó összképére.

kep_5.png

Az unoka – Kalánová Barbara

Ha megnéznél egy izgalommal és fordulatokkal teli thrillert, Az unoka című filmet ajánlom figyelmedbe. Az Oscar-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, Deák Kristóf a mindennapjaink során sajnálatos módon, de gyakran előforduló átverésekre mutat rá, amelyek leginkább az idősebb generációt érintik. A film elővigyázatosságra int, valamint elgondolkodtat azon, mit tennénk, ha a mi nagyszüleinket érnék el a csalók. Főhősünk, Rudi mindent megtesz, hogy visszaszerezze nagyapja vagyonát. Hogy célja érdekében mi mindent vet be, és sikerül-e neki túljárni a csalók eszén, kiderül a filmből. A főszerepben Blahó Gergőt, a színészi gárdában pedig többek között Döbrösi Laura, Pogány Judit és Jordán Tamás alakítását láthatjuk.

892.jpgForrás: Port.hu

Megáll az idő és Dűne a Bem Moziban – Olay Hanna

Idén 114 éves a Bem Mozi, ahol 2016-ban indult újra a filmvetítés. Szigorúan nem art moziként, hanem “kult és klasszikus filmek mozijaként” nyitottak ki, és azóta is ilyen formában működnek. Ebbe a tematikába jól passzol a Dűne, amelyet október 21-én vetítenek, valamint az október 23-i műsor, a Megáll az idő. Míg előbbi egészen friss, és hamar vált kultfilmmé, Bereményi Géza és Gothár Péter kultuszfilmje 1982-es, és kifejezetten 1956-ot dolgozza fel fiatal gimnazisták szemszögéből, olyan kiemelkedő módon, hogy időközben a magyar filmek legnagyobb klasszikusai közé emelkedett. A Margit körúton található kis, szinte klubszerű budai moziban olyan filmeket láthatunk, amelyek hasonlóan fontos helyet foglalnak el a filmtörténelemben. Legyen szó hétköznapról, vagy hétvégéről, szinte jelképes összegért ülhetünk be a vetítésekre.

irodalmi_aj_1_1_4.png

Carmine Gallo: Storytelling – Kalánová Barbara

Miért érdemes különböző kommunikációs csatornákhoz igazítani a történetünket, és hogyan kerülhetünk egy jó ötlettel versenyelőnybe? Carmine Gallo, a történetmesélés szakértője a Storytelling – A történetmesélés ereje című könyvében példákon keresztül válaszolja meg a kérdéseket. Megtanulhatjuk tőle a történetmesélés technikáit, valamint hasznos tanácsokat és bevált praktikákat oszt meg a storytelling kapcsán. Rávilágít, hogy a hatékony kommunikáció alapját az üzleti életben is a történetek képezik. Az inspiráló szakember elárulja, hogy miért lényeges eleme az előadásnak és az ötletünk bemutatásának a mesélés, valamint arra is megfogalmaz javaslatot, hogyan váltsunk ki érzelmeket és legyünk meggyőzőek terveink bemutatásakor.

4_4.jpgForrás: impact-training.hu

Miért érdemes különböző kommunikációs csatornákhoz igazítani a történetünket, és hogyan kerülhetünk egy jó ötlettel versenyelőnybe? Carmine Gallo, a történetmesélés szakértője a Storytelling – A történetmesélés ereje című könyvében példákon keresztül válaszolja meg a kérdéseket. Megtanulhatjuk tőle a történetmesélés technikáit, valamint hasznos tanácsokat és bevált praktikákat oszt meg a storytelling kapcsán. Rávilágít, hogy a hatékony kommunikáció alapját az üzleti életben is a történetek képezik. Az inspiráló szakember elárulja, hogy miért lényeges eleme az előadásnak és az ötletünk bemutatásának a mesélés, valamint arra is megfogalmaz javaslatot, hogyan váltsunk ki érzelmeket és legyünk meggyőzőek terveink bemutatásakor.

Bodo Schäfer: A győztesek törvényei – a siker és a teljes élet titka – Kelle Fanni

A pénzügyi és életvezetési tanácsadó által írt könyv számtalan országban a bestsellerek élére került. A mű több mint 1,5 millió példányban kelt el és nyújtott segítséget a világ különböző pontjain élő olvasóknak. A szerző szakmai életútjának ismeretei alapján állította össze a 30 törvényből álló írást, amellyel nagyfokú változást érhetünk el életminőségünkben. A szerző számos javaslatot tesz annak érdekében, hogy sikeresebb és boldogabb életünk legyen. A győztesek törvényei című alkotás alappillére, hogy képesek legyünk kontrollálni saját életünket. A sorokban elmerülve, a gyakorlatokat elsajátítva megtanulhatjuk, hogyan váljunk talpraesetté, boldoggá és sikeressé, továbbá hogyan érjük el céljainkat vagy legyünk önbizalomban gazdagok. Emellett több olyan készséget tanulhatunk, amelyek a boldogabb élet irányába terelnek minket.

Raphaelle Giordano: Az a nap, amikor az oroszlánok salátát fognak enni – Kelle Fanni

az_a_nap_amikor_az_oroszlanok.jpgForrás: lira.hu

A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című bestseller regényírójának tollából származó nagysikerű alkotást, már tíz nyelvre fordítottak le. A címben az oroszlán azoknak túlzottan önszerető embereknek a metaforája, akik uralkodni akarnak mások felett. A könyv ezt a jelenséget erősebb kutya szindrómának nevezi, erre épül az egész mű mondanivalója. Az írónő olyan kérdésekre válaszol, hogy hogyan fordítsuk előnyünkre ezt a negatív tulajdonságunkat és uraljuk saját életünket. A kötet egy csoportterápiát vezető nőről és a gyűléseire járó egoista, elviselhetetlen, híres üzletemberről szól, akin az erősebb kutya szindróma összes jele megmutatkozik. Vajon képes-e elsajátítani a férfi belső erejének érvényesítését mások elnyomása nélkül? A regény nem csupán egy történet, hanem egy gyakorlatias útmutató az olvasónak.

süti beállítások módosítása