KULT KÖZ – sok sok olvasni és néznivaló a bekuckózós novemberi napokra

nadine-shaabana-n8d3wsrbois-unsplash.jpg

Jobbnál jobb könyvek, humoros előadások, koncert és filmvetítés is szerepel a novemberi programpalettán. Szabadidős programokat keresel? Nálunk válogathatsz!

borítókép: Unsplash

Peter Hollins – Az önuralom hatalma – Kelle Fanni

httpswww_lira_huhukonyvismeretterjeszto-1tarsadalomtudomanyaz-onuralom-hatalma_bovebb_ismerteto.jpgForrás: lira.hu

Hiányzik az önfegyelem élete egyes területeiről? Peter Hollins bestsellerszerző segít az önkontroll és a jó szokások kialakításában annak érdekében, hogy az olvasó ki tudjon tartani céljai mellett. Hollins pszichológia kutató, tíz éve vizsgálja az emberi csúcsteljesítményt. Írásaiban alkalmazza tudományos, kutatási és coaching tapasztalatait is. A kötet középpontjában a tudatos cselekvés és a siker áll, amely magas szintű önfegyelmet követel. A könyv segítséget nyújt tulajdonosának abban, hogyan legyen produktív miközben kevesebb erőfeszítéssel dolgozik. Az alkotásból kiderül például, hogy melyek azok a kulcsfontosságú érzelmi, pszichológiai és biológiai akadályok, amelyekkel meg kell birkózni a magasabb önfegyelem érdekében, továbbá hogyan lehet befolyásolni és maximálni az akaraterőt. Bátran ajánlom, hiszen a pszichológus sokaknak nyújtott már segítséget és szabadította fel a bennük rejlő lehetőséget.

Jenny Odell – A semmittevés forradalma – Kelle Fanni

httpswww_lira_huhukonyvismeretterjeszto-1tarsadalomtudomanya-semmitteves-forradalmareclink_1_bovebb_ismerteto.jpgForrás: lira.hu

Gyakorlati útmutató arról, hogyan lassítsunk le, és hogyan térjünk ki a mentális egészségünket fenyegető erők elől – írta a kötetről a Los Angeles Times. Mindennapjainkat átszövi a technológia, társadalmunkra jellemző az addiktív közösségi média, illetve az emberi figyelem felértékelődése, amelyre árucikként tekintenek. A technológiák a használók élményét az egyéni márkaépítés eszközeivé és pénzzé tehető termékké formálják, ami a szabadidő elvesztésének érzéséhez vezethet. Az írónő a „semmittevés forradalmában” látja a hatásos, ugyanakkor szélsőséges megoldás kulcsát. Odell a figyelmet tartja a legjobban kimerített erőforrásnak. A „semmittevés forradalmának” lényege, hogy a kapitalizmus által fontosnak ítélt tevékenységek helyett, legyen idő a semmittevésre, amely boldogabb élethez vezehett.

Liaison – zenés stand up Pokorny Liával – Kelle Fanni

httpswww_facebook_comevents1800010883676368.jpgForrás: esemény Facebook oldala

Újra megtekinthetik az érdeklődők Pokorny Lia nagy népszerűségnek örvendő, egyszemélyes zenés stand up estjét a Centrál Színház színpadán. A Liaison egy szójáték, amely a múlt előtti századfordulón használatos francia megnevezést – a még nem törvényesített viszonyt – és a művésznő törvényesített nevét foglalja magába. A cselekmény 15 nő különleges történetét járja körbe a színésznő előadásában, Kéméndi Tamás harmonikájának kíséretében. Pokorny Lia részéről a darab újdonságnak számít, hiszen az előadóművész kilépett korábbi prózai szerepköréből. A műsor karakterei egy-egy sanzon által kelnek életre különböző korosztályú nők szerelmi életét és emberi viszonyait megjelenítve. Az érdeklődők november 25-én tekinthetik meg az előadást.

Ismerős Arcok lemezbemutató extrakoncert – vendégművészekkel – Kelle Fanni

httpswww_koncert_hukoncertismeros-arcok-lemezbemutato-extrakoncert---vendegmuveszekkel-november25-77933.jpgForrás: koncert.hu

Az Ismerős Arcok a tavasszal indult lemezbemutató turné után őszi, nagyszabású lemezbemutató extrakoncertre készül a műfaj kedvelői számára. A Máté Péter-díjas és Teleki Pál-érdeméremmel kitüntetett zenekar 1999 óta van jelen a magyar könnyűzenei életben. Az együttes az egyetemes magyar kultúra fontosságát és sokszínűségét, valamint az összetartozást igyekszik közvetíteni közönsége felé. Kitűnnek a kortárs magyar rockzene táborából különleges, mindenki által befogadható gondolataik által. Idén újabb lemezük jelent meg, amelynek létrejöttét vendégművészek segítették. A nagykoncert fellépői között szerepel Szalóki Ágnes (Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas) énekesnő; Migovics Zoltán virtuóz harmonikaművész, valamint Bér Zsolt, Stencli Tamás és az Abbas Murad fúvós szekció is.  A koncertet november 25-én 20:00 órakor rendezik meg az Eiffel Műhelyszínházban.

Fiatal Vállalkozók Hete 2022 - Üzleti és karriershow – Kalánová Barbara

314708033_10158893269217057_421436673492402719_n.jpgForrás: fiatalvallalkozokhete.hu

Belekezdtél egy vállalkozásba, vagy esetleg gondolkozol rajta, hogy vállalkozóvá válj, de motivációra és szakmai segítségre lenne szükséged? Ha a válaszod igen, vagy csak csupán érdekel a vállalkozók világa, szívesen hallgatnál meg érdekes ötleteket, ajánlom számodra a Fiatal Vállalkozók Hete workshopot. November 24-én rendezik meg idén azt a sikertalálkozót, ahol az üzleti élet legfontosabb szereplői osztják meg tudásukat és tapasztalataikat a pénzügyi stabilitással és előrelépéssel kapcsolatban. Az előadások keretén belül megismerheted például az EuCham európai gazdasági előrejelzését, meghallgathatod a NAV a NÉBIH és a GVH vezetői nek kerekasztal beszélgetését és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Elnökétől is megtudhatod, hogyan is tudod megvédeni az ötleteidet. Az esemény több helyen is megvalósul Budapesten belül, valamint nagyobb városokban (Győr, Nyíregyháza, Miskolc). Remek alkalom arra, hogy építsd kapcsolati hálódat, hiteles szakmai tudással gazdagodj, üzleti trükköket sajátíts el és megismerd a legnagyobb márkák történeteit. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jonathan Herring: Érvelés   Kalánová Barbara

jonathan-herring-erveles-afeb_1_big.jpgForrás: vatera.hu

Ha szeretnéd megtanulni a vitázás csínját-bínját, érdemes kézbe venned az Érvelés című könyvet. Eloszlatva negatív emlékeidet, a vitázás teljesen új oldalát ismerheted meg, amely egyáltalán nem olyan negatív, mint ahogyan azt sokan gondolják. A könyvet olvasva megtanulod, hogyan ismertesd érveidet világosan, érthetően, hatásosan, valamint az ellenérvelés technikáját is elsajátíthatod. A könyv írója, Jonathan Herring is sokat köszönhet az érvelés művészetének, hiszen ennek segítségével vált sikeressé. A megfelelő érvelés hasznodra válik az egész életed során különböző szituációkban, legyen szó akár munkáról, akár párkapcsolatról. Megértetheted másokkal a véleményedet, meggyőzheted őket a nézeteid helyességéről és feszült helyzetekben is megőrizheted a nyugalmadat.

Szeifert Natália: Örökpanoráma  Olay Hanna

kep_2_3.pngForrás: libri.hu

Szeifert Natália két korábbi, a Kalligramnál megjelent regénye, a 2017-es, Az altató szerekről, és a két évvel későbbi, Mi van veletek, semmi?, után idén megjelent új regénye, az Örökpanoráma, szintén a Kalligramnál. A mű három részben dolgozza fel egy egészen különleges, periférikusan elhelyezkedő falu történetét. Anya, lánya és unokája áll a középpontban, akiken keresztül megismerjük az egész falu történetét, mely a történelemből is csak bizonyos mértékben veszi ki a részét elhelyezkedéséből fakadóan. Azonban ezeket az izgalmas történetcseppeket mind megismerjük, ugrálva a különböző korok pillanatai között. A regény végére olyan kardinális, és az egész életfelfogásunkat meghatározó kérdéseket boncolgat az irónő, mint az öröklét, a véget nem érő élet problémája.

The Crown 5. évad  Olay Hanna

kep_1_4.pngForrás: Netflix.com

A Korona című sorozat 2016 óta dolgozza fel a brit monarchia történetét, különös figyelmet szentelve a királyi család belső intrikáira és viszonyrendszerük alakulására. A sorozat II. Erzsébet (a forgatás idején még hivatalban lévő) királynő esküvőjével, majd a nem sokkal azt követő királynővé válásával és koronázásával kezdődik. Néhány, az évadok közötti időbeni ugrásnak köszönhetően pedig a novemberben megjelent ötödik évad már Lady Diana és Károly herceg kudarcos házasságának, valamint Vilmos és Harry herceg kiskamasz korának idején játszódik. Az Netflix-produkció utolsó évadát jövő évre tervezik, amely az ezredforduló időszakát mutatja be, ennek gyártásával azonban a királynő szeptember eleji halála miatt le kellett állni egy rövid időre, így még nem tudni, hogy pontosan mikor érkezik.

Dívák / vetítés+beszélgetés a Gólyában  Olay Hanna

kep_7.pngForrás: mafab.hu

A Dívák Kőrösi Máté fiatal rendező dokumentumfilmje, amely három érettségire készülő lány történetét kíséri végig az érettségi évében. Szani, Tina és Emese, azaz a Dívák húsz évesek. Miután korábban nem sikerült leérettségizniük hátrányos körülményeik, vagy különböző problémák miatt, most egy erre a célra működő intézményben tanulnak, hogy megszerezhessék papírjukat. A film sok szempontból túlmutat a hagyományos dokumentumfilm keretein: nem csak a különleges vágási megoldások, hanem az is, hogy a rendező saját történetét, és magát a filmkészítés menetét is megismerjük lépésről lépésre. Ahogy haladunk előre a percekben, megerősíti a fő üzenetet, miszerint a felszínességen túl még számos más dimenzióval találkozhatunk nem csak a lányokat, vagy Mátét, a rendezőt, de akárki mást is megismerve. November 21-én a Gólya ad otthont a vetítésnek, valamint az azt követő, függőségekhez kapcsolódó beszélgetésnek, többek között a film rendezőjével.

Agócs Márton & Fejér Mihály (Aurevoir.) / BARhole Music  Olay Hanna

A Dohány utcában, a BARhole Music-ban lép fel legközelebb az Aurevoir formáció egy része: Agócs Márton és Fejér Mihály játsza az Aurevoir-tól ismert dalokat november 25-én, pénteken, 19 órától. Az egyre népszerűbbé váló magyar együttes számos fesztiválon lépett fel a nyár során, valamint a Budapest Parkban, illetve népszerű, budapesti klubkoncert-helyszíneken is adtak koncerteket. Alapvetően az alternatív közönséget szólítja meg zenéjük, amelyben több muzikális kultúra keveredik: a magyar, a cigány, az ír és a délszláv népdalok világa találkozik a beatzenével és a rockkal, vagy akár más, még tradícionálisabb motívumokkal a komolyzene történetéből. Dalszövegeik is közel állnak a kortárs versművészet világához, így összességében mindeneki számára új, izgalmas zenei élményt nyújtanak valamennyi fellépésük alkalmával.

süti beállítások módosítása