A pénz nem akadály – Ösztöndíjat és plusz 40 pontot is szerezhetnek a Szabó Kálmán Tehetségprogram és a Luca Pacioli Kiválósági Díj nyertesei

pexels-pixabay-159740_1.jpg„Mit ér a tudás, ha nem adhatjuk tovább az arra érdemeseknek?” – tette fel a kérdést John Cure magyar író, a Szabó Kálmán Tehetségprogram és a Luca Pacioli Egyesület elhivatott tagjai viszont ennek megválaszolása helyett úgy döntöttek, a gyakorlatban tesznek azért, hogy az arra érdemesek megkapják a lehetőséget a fejlődésre – évről évre egyre több középiskolás számára teremtik meg a továbbtanulás anyagi feltételeit.

Írta: Dobos Eszter

Borítókép: pixabay

Az egyetem kapujában

Purgel Dóra a Corvinus negyedéves pénzügy és számvitel alapszakos hallgatója, egyben - már első egyetemi félévétől kezdve - a Pacioli Accounting Club BCE diákszervezet tagja. Kinál Dániel az első éve óta Rajkos, az év végén pedig már csatlakozott is a Szabó Kálmán Tehetségprogramhoz, ahol koordinátorként tevékenykedik. Mindkét szervezet ösztöndíjprogrammal segíti a szociálisan hátrányos helyzetben élő középiskolásokat, melynek elnyerésével az anyagi támogatás mellett 2024-től kezdődően már plusz 40 pont is szerezhető a felvételi eljárás során, ennek kapcsán beszélgettünk.  

A Szabó Kálmán Tehetségprogram 2012 óta működik, a Rajk szakkollégium tagjai alapították, és azóta is szakkollégisták működtetik önkéntes alapon, amit a program egyik legnagyobb értékének tekintenek. Az elnyerhető ösztöndíj összege a Corvinus ösztöndíjas képzésre felvételt nyert diákok számára félévente 400 000 forint, önköltséges képzésen 480 000 forint, az Elte képzésein pedig 300 000, illetve 380 000 forint. Az anyagi támogatás mellett mentorálás, tehetséggondozó programok (például ingyenes angolóra) és egy szuper közösség is jár a nyertes pályázóknak. A Corvinusos programba 15, az ELTE-sre 5 fő kerülhet be jelenleg, nagyjából 10-szeres a túljelentkezés. A pályázati kiírás és a támogatott szakok listája itt érhető el. A programot elsősorban a helyszínre leutazva, személyesen mutatják be a középiskolásoknak, ami mindkét fél számára eredményesnek tűnik.

„Olyan diákoknak szeretnénk (anyagi) támogatást nyújtani, akik a Corvinuson vagy az ELTE-n szeretnének továbbtanulni, de a budapesti élet megkezdése jelentős anyagi nehézséget jelentene nekik”

– foglalta össze célkitűzésüket Dániel. „Legfőbb célunk, hogy megfelelően tudjunk segíteni a rászoruló diákoknak, és ehhez az anyagi támogatás mellett is a lehető legtöbb támogatást nyújtsuk” – összegezte.

A felvételi folyamat egy regisztrációs időszakkal indul, amely idén november 30-ig tart, itt még csak alapadatokat kell megadni egy nagyjából két percet igénybe vevő elektronikus kérdőív kitöltésével. Ezt követően a jelentkezőknek december 15-ig van lehetőségük benyújtani a kért dokumentumokat, majd január közepén (ugyanazon a napon) egy írásbeli és egy szóbeli fordulóval zárul a jelentkezési folyamat. Az eredményekről január végén értesítik a diákokat. Az írásbeli forduló két próbaérettségi, egy emelt és egy közép szintű megírásából áll, amely egyrészt képet ad a szervezőknek arról, hogy állnak a jelentkezők a felkészülésben, másrészt a diákok számára is nagyszerű lehetőség, hiszen egy szabályozott környezetben gyakorolhatnak az érettségire, ráadásul az eredményeikről részletes visszajelzést is kapnak.

A Luca Pacioli Egyesület a Corvinusról indult 2017-ben, az egyetemen jelenleg két diákszervezetük működik: a Pacioli Accounting Club BCE és a Pacioli Finance Club BCE. Pénzügy, számvitel és adózás témákban több városban is működtetnek diákszervezetet; a Corvinuson kívül az ELTE-n, a BGE-n, valamint a debreceni, pécsi és szegedi egyetemen is jelen vannak. A Luca Pacioli Kiválósági Díj 2021 óta segíti a felsőoktatási képzésre jelentkező középiskolásokat, akik az összesen 100 000 forint értékű ösztöndíj mellett mentori támogatást is kapnak. Míg 2022-ben 6, 2023-ban már 12 diákot tudtak támogatni, jövőre pedig 15 a cél. A túljelentkezés itt is hatalmas.

„A Luca Pacioli Kiválósági Díj az olyan középiskolásokat segíti, akik tehetségesek, elhivatottak a felsőfokú szakmai tanulmányaik megkezdése iránt, viszont hátrányos anyagi helyzettel rendelkeznek vagy a szociális tényezők nehezítenék meg ezt számukra. Szeretnénk az egyetem elején egy kis ajtót nyitni nekik” – magyarázta el Dóra - „Mint számvitellel, pénzüggyel és adózással foglalkozó diákszervezet, olyan diákokat szeretnénk támogatni, akik szintén ebbe az irányba indulnak el, vagy hasonló gazdasági, illetve jogi pályára lépnek” – mondta, hozzátéve, hogy az elfogadott szakok listáját a pályázati kiírás tartalmazza. Náluk a jelentkezési folyamat a pályázatok leadásával zárul, az ösztöndíjra várhatóan 2024 februárjától lehet újra pályázni, a részletek itt érhetők el.image_19_1.pngForrás: Facebook.com

Mindkét jelentkezésnél szükség van motivációs és tanári ajánlólevél leadására is. Mire érdemes figyelni ezek megírása során?

„A motivációs levél célja, hogy jobban megismerjük a jelentkezőket; milyen jövőbeli céljaik vannak, mit szeretnének elérni az egyetemen, miért pályáznak. Nyugodtan írjanak a szociális helyzetükről is, engem ezek különösen megérintenek, de a számukra büszkeséget okozó sporteredményeiket, egyéb versenyeiket is megemlíthetik” – foglalta össze Dóra.

A tanári ajánlónál többségében osztályfőnökök vagy szaktanárok szoktak írni, de ezt nem korlátozzák. „Én azt javaslom, hogy olyan tanár írja, aki jobban belelát a diák életébe és mindennapjaiba is, esetleg tudja, hogy milyen szociális körülmények között él” – tanácsolta.

„A szociális helyzetet nemcsak számokokon keresztül szeretnénk felmérni, hanem egy történetet szeretnénk megismerni – erre szolgál a motivációs levél, a tanári ajánlólevél és a szóbeli forduló is” – mondta el Dániel. Idén a motivációs levélben előre megadott kérdésekre kell válaszolniuk a Szabó Kálmán Tehetségprogramra jelentkezőknek, amiben többek között a hobbikra, a szakválasztás okaira és az anyagi helyzetre is kitérnek.

A Luca Pacioli Kiválósági Díjra pályázóknak érdemes a Luca Pacioli Középiskolás Verseny meghirdetését is figyelemmel kísérniük, hiszen amellett, hogy egy izgalmas és szakmailag is tanulságos programon vehetnek részt, az ösztöndíjra való jelentkezésnél is előnyt jelenthet, ráadásul a legjobbak pénznyereménnyel is gazdagodhatnak: az első helyezettet 150 000 forinttal, a másodikat 100 000 forinttal, a harmadikat 75 000 forinttal jutalmazzák. A versenyt három kategóriában rendezik meg: 9-10. osztályosoknak, 11-12. osztályosoknak és a technikumok 12. fölötti évfolyamának. Idén az első, online fordulóban 5 feladat várta mindegyik kategóriát, amelyben feleletválasztós kérdések vagy rövid kifejtést igénylő esszétémák szerepeltek. A 20-20 legjobbnak a személyesen megrendezett második körben két számolást igénylő szakmai feladatot és egy hosszabb esszéfeladatot kellett teljesíteni. A versenyt legközelebb február végén hirdetik meg.

Az egyetem falai között

Felmerülhet a kérdés, hogy az ösztöndíj elnyerése után milyen feltételeket kell teljesítenie a nyertes pályázónak, hogy bent maradhasson a projektben – a Luca Pacioli Egyesületnél ez néhány mentortalálkozót jelent és a programokon való részvételt, extra kötelezettséget nem szabnak. A jelentkezőknek nem kell félniük, még soha senki nem esett ki belőle. Ugyanez a helyzet a Szabó Kálmán Tehetségprogram esetében is, melynél a második féléves ösztöndíj megszerzésének feltétele 20 kredit teljesítése az első félévben, és időről időre beszámolók elkészítése, de ezt is rugalmasan kezelik.

A Szabó Kálmán Tehetségprogram ösztöndíját elnyerők egy orientációs hétvégén ismerhetik meg egymást és a programban részt vevő szakkollégistákat, itt amellett, hogy szükség esetén a végleges sorrend felállításában is segítenek, közösségépítő programokat is szerveznek az új évfolyamnak.

Az első két félévben az ösztöndíjat elnyerők az anyagi juttatáson kívül mentorálást is kapnak, melynek célja a beilleszkedés megkönnyítése, egyfajta stabilitás biztosítása a kezdetekben. Erre szolgál az ösztöndíj is: a frissen felvetteknek így lehetőségük van megszokni az egyetemi környezetet, alkalmazkodni a középiskolástól eltérő követelményekhez, anélkül, hogy össze kellene egyeztetniük mindezt a létfenntartáshoz szükséges munkával. A mentorálás folyamata a mentorált igényeitől függ; a tanulással kapcsolatos problémáktól kezdve a magánéleti nehézségekig igyekeznek minden helyzetben támogatást nyújtani az elsőéveseknek. Bár a mentorálás és az ösztöndíj az első után már nem, egyéb programok továbbra is segítik a Tehetségprogram tagjait: a másodévben karrierválasztó workshopokon vehetnek részt, míg a harmadik évben akár karrierválasztási szakértő segítségét is igénybe vehetik. „Teljesen személyre szabható a program, az ösztöndíjas azt vesz ki belőle, amit akar. Egyedül azt nem kérdezzük meg tőlük, szeretnének-e ösztöndíjat, mert azt mindenképp kapnak” – mutatta be a Tehetségprogram előnyeit Dániel. „A program egyik legnagyobb előnye éppen az emberarcúság; így például az, hogy az ösztöndíjas a számára leghasznosabb módon használhatja ki a szolgáltatásokat” – emelte ki.image_20_1.pngForrás: Facebook.com

A Luca Pacioli Egyesület is nagy értéknek tartja mentorprogramjukat, amiben a visszajelzések is megerősítik őket – sokan ugyanis már a program ideje alatt alig várják, hogy hivatalos tagjává válhassanak a diákszervezetnek. Az idei évben 12 ösztöndíjasuk közül 8-an váltak taggá.

„Volt olyan, aki már szeptemberben azt mondta, hogy jövőre nagyon szeretne mentorként részt venni a programban, hogy ő is tudjon segíteni egy olyan elveszett lelken, mint amilyen ő volt az egyetem elején”

– mesélte Dóra. A Luca Pacioli Egyesület diákszervezeteibe ősszel és tavasszal egyaránt lehet jelentkezni, a felvételi folyamat egy írásbeli és egy szóbeli, ismerkedős fordulóból áll; az ösztöndíjat elnyert diákoknak csak ez utóbbin kell részt venniük, így amennyiben szívesen lennének hivatalos tagjai, automatikusan felvételt nyernek a szervezetbe.

A mentorprogrammal a ponthatárok nyilvánossá tételétől decemberig segítik a frissen felvett ösztöndíjasaik beilleszkedését, a mentorpárok összeállításánál külön ügyelnek arra is, hogy a mentor és a mentorált egy egyetemre járjon majd, sőt, ha lehet, akkor ugyanarra a szakra, így a tanulmányokkal kapcsolatos kérdéseket is meg tudják velük beszélni, ami megkönnyítheti a középiskola és egyetem közötti váltás nehézségeit. Az integrálódást a kéthavonta szervezett közösségépítő programok, például közös bowlingozás is segíti – itt nemcsak a mentorpárok, hanem minden ösztöndíjas jobban megismerheti egymást.

Tervek és célok

„A jövőben célunk, hogy még több szakkollégiumot bevonjunk a programba, mert szeretnénk, ha több erőforrás állna rendelkezésre, és még több diákon segíthetnénk vele” – mesélt a terveikről Dániel.

Az érdeklődő középiskolások hamarosan már az egyetemi éveik előtt is belekóstolhatnak a diákszervezeti létbe, és elmerülhetnek az adózás, pénzügy és számvitel világában, ugyanis már folyamatban van több iskolában is a Pacioli Diákkör kialakítása, amelynek tagjai az egyetemi szervezet képzéseire is meghívást kapnak majd. Bár még csak a szervezési folyamat elején járnak, máris 11 megkeresést kaptak különböző iskoláktól a program bővítésére. Mivel az Ösztöndíj pályázati feltételeit minden évben átnézik és frissítik, valószínű, hogy idővel a diákköri tagság is szerepet játszhat az elbírálás során.

„A hosszútávú célunk, hogy e tudományterületeknek a legkiválóbb szakembereit képezzük ki a magyar akadémiai élet és a vállalkozó szféra részére is”

– ismertette terveiket Dóra is.

süti beállítások módosítása