A jövő Campusa megnyitja kapuit

thumbnail_1.jpgMár a tavalyi év óta csiripelték a madarak, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem új campusszal bővül. A projekthez kapcsolódó kampánynak köszönhetően az elmúlt pár hónapban szinte minden diák találkozhatott különböző cikkekkel a témában. Az információáradatban azonban felmerülhet a kérdés: mit is érdemes tudni az új épületről? Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a Gellért Campusról.

Írta: Turner Lili

Borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

Először is: ez az egyetem első campusa, ahol nemcsak a klasszikus iskolai helyiségek találhatóak meg, hanem számos új létesítmény is teret kap. Ez az épület – a tervek alapján – sokkal jobban fog hasonlítani egy, a tanulás mellett szabadidős tevékenységekhez is ideális komplexumra. A 3100 négyzetméternyi oktatásra kialakított helyszínen túl olvasóterem, a C épülethez hasonló adattér, vagyis az az adattudomány iránt érdeklődő hallgatók és oktató-kutatók számára készülő adatelemzési és adatvizualizációs kreatív hub, valamint kutatási-fejlesztési terek is fellelhetőek.

Emellett ez a Budapesti Corvinus Egyetem első olyan campusa, ahol közvetlenül az egyetemi épületben alakítanak ki kollégiumot, amely 180 fő elszállásolására lesz alkalmas.  Innen pedig szinte két lépés sem lesz az egyetem. Azoknak tehát, akik ide kerülnek, lehetőségük adódik az egész félévben társaikkal közösen fejlődni, tanulni és természetesen szórakozni is, hiszen a Gellért Campuson erre is számos lehetőség nyílik. Az edzést illetően a hagyományos konditermi gépek mellett számíthatunk több tükrös teremre, illetve a campus legkülönlegesebb elemére, egy falmászásra kialakított részre is.1920_belso05-png-epiteszforum-90-2022-12-08-124123.pngKép: Budapesti Corvinus Egyetem

Az egyetem – ahogyan az a campus honlapján is olvasható – igyekezett minél innovatívabb, minél futurisztikusabb komplexumot létrehozni, ahol a terek kialakítása is eltér a többi épülettől. Ezt hangsúlyozta egy korábbi interjú során Horváth Dóra és Fehér Péter is, akik a kezdetektől fogva részt vettek a tervezésben. Elmondásuk szerint a Gellért Campus egy új oktatási szemléletmódot hivatott képviselni, melynek alapelve a passzív órák helyett a minél nagyobb fokú interaktivitás, valamint a diákokkal való együttműködés a tanárok részéről is. Kiemelték továbbá a megoldásfókuszú szemléletet, melyben kiemelkedő helyet kap a vitázás kultúrája és a közös megoldások keresése az együttműködés során. A proaktivitás, illetve a kommunikációra épülő tanár-diák kapcsolat fontosságát az építészeti részletekben is igyekeztek megjeleníteni. 

A tervezők továbbá rendkívüli hangsúlyt fektettek a közösségi terek kialakítására, ezért az egyetemen a már említett olvasói, kutatói és sporttereken túl 1830 négyzetméternyi közösségi tér és 11000 négyzetméternyi park várja az egyetemi polgárokat. A zöldterületek a nap folyamán bármikor látogathatóak, amennyiben például stresszoldásként szükség lenne rájuk, és így bármikor lehetőség nyílik némi relaxációra vagy kikapcsolódásra. Azoknak pedig, akik nem akarnak annyi időt a szabadban tölteni, az egyetem belső közösségi terei jelenthetik a tökéletes színteret, akár a barátokkal való beszélgetéshez, akár a csapatmunkákhoz vagy esetleg az önálló tanuláshoz két óra között.

A Gellért Campuson tehát garantáltan mindenki megtalálhatja a kedvenc helyét, és kedve szerint élvezheti az itt töltött féléveket ebben a varázslatos, modern környezetben barátaival télen-nyáron. 952_kulso01-png-epiteszforum-10-2022-12-08-123808.pngKép: Budapesti Corvinus Egyetem

süti beállítások módosítása