Ahol mindig tavasz van – Lanzarote kisokos

20230916_155158.jpg2023 őszén igazán különleges élményben volt részem, mivel a szakmai gyakorlatomat a Kanári-szigeteken volt alkalmam teljesíteni. Három itt töltött hónap után sikerült sok hasznos információt és praktikus tudást szereznem, amelyekből a legfontosabbakat szeretném ebben a cikkben megosztani.

Írta, borítókép: Tóth Valter

Kanári

A hét nagyobb és hat kisebb szigetből álló Kanári-szigetcsoport az Atlanti-óceánban található, nem messze Marokkótól, Afrika partjaitól. Összesen 7500 négyzetméter a területük. Annak ellenére, hogy sok ország próbálta elfoglalni az elmúlt évszázadok során, közigazgatásilag a mai napig Spanyolországhoz tartoznak. A népszerű elmélettel ellentétben a szigetcsoport nem a kanári nevű madárról kapta a nevét, hanem fordítva: a szigetek nevének eredeti jelentése egyébként „kutyák szigete”, de a gyakran előforduló fajokat elnevezték a helyszín után. Összességében a szigetek nem igazán hasonlíthatóak egymáshoz, mindegyik terület külön sajátosságokkal rendelkezik, Lanzarote is sok szempontból egyedi, a legkülönlegesebb közöttük.

Lanzarote

„A különleges szigetnek” is mondják, hiszen vulkanikus, fekete, vörös kőzettel és hegyekkel rendelkezik, így teljes egészében egy másik bolygó látványképére emlékeztet. Nem véletlen, hogy stúdiók gyakran használják forgatási helyszínként, valamint az Európai Űrügynökség asztronautái is rendszeresen edzenek itt jövőbeli misszióikra.

A látkép gyönyörű, hiszen a természeti adottságokhoz társul a sziget fehérre vakolt házak által dominált építészeti kincse. A legenda szerint a szigeten rendelet van érvényben arra vonatkozóan, hogy milyen színűek lehetnek a lakóépületek, és ha valaki másmilyenre festi, akkor a rendőrség kimegy és átszínezi azokat. 20230919_193052.jpgKép: Tóth Valter

Az idő

Egy weboldalon olvastam, hogy a szigetet a csend uralja. Nos ez bizonyos szempontból egyáltalán nem igaz, hiszen a hely egyik hátrányos tényezője, hogy szinte állandóan fúj a szél, igazi megkönnyebbülésként hat némi szélcsend. Ugyanakkor ez legtöbbször nem zavar a nézelődésben, sőt, melegebb napokon akár jól is jöhet. “Az örök tavasz szigetének” is nevezik, mert a klíma szinte minden hónapban 20 fok fölött van. A nyarak melegebbek, és ahogy haladunk a tél felé, a hőmérséklet is csökken, de nem jelentősen. És ha már az időről van szó: Lanzarotén a budapesti időzónához képest egy órával korábban van, és a nappalok is sokkal hosszabbak.

Városok

A legelőnyösebb elhelyezkedésű város Puerto del Carmen. Kifejezetten ajánlom azoknak, akik nyaralni jönnek a szigetre. A part mentén terül el, jól kiépített, kellemes hangulatú, élhető város, sok étteremmel és bárral. Szintén part menti település továbbá Playa Blanca, ahonnan komppal lehet megközelíteni Fuerteventurát. Ezen kívül ebben a városban minden szerdán és szombaton piacnap van, ahol válogathatunk a különféle portékák közül.

Ha már piac, akkor az igazán komoly érdeklődőknek pedig a Teguise marketet javaslom, ami minden vasárnap meg van rendezve Teguise városában. Külön buszjárat is indul ezen a napon Puerto del Carmenből a vásár miatt, hiszen egyébként nincs közvetlen járat a városba. A Teguise market viszonylag nagy, délelőtti programnak kiválóan alkalmas.

Megemlítendő még Arrecife, a főváros, ahol a legtöbb bevásárlóközpont és nagyobb áruház található, valamint kisebb turistalátványosságokkal is rendelkezik.

Tengerpartok

Puerto del Carmenben több lenyűgöző partszakasz is található. A legfelkapottabb Playa Chica, ahol a búvárkodás mellett rengeteg extrém kikapcsolódási lehetőség áll rendelkezésre. Kiemelendő a Playa Blancán található fehér homokos Papagayo strand, ami a sziget egyik legnépszerűbb célpontja, valamint Famara beach, ami talán a legszebb part a szigeten, valamint a szörfözést is itt lehet kipróbálni.20230920_102109.jpgKép: Tóth Valter

Árak

A szigeteken a hivatalos pénznem az euró. Összességében a termékek árai nagyjából megegyeznek a magyar árakkal. Egynapos vezetett buszos körutazás körülbelül 20 000 forintra számolható át, ebéddel és borkóstolóval, valamint 4-5 helyszínnel. A szörfoktatás viszonylag drága, 2 óra 50 euróba kerül.

Látnivalók

A következő listán azokat a helyszíneket gyűjtöttem össze, amelyeket mindenképpen érdemes megnézni:

  • Mirador del Rio
    A sziget legszebb pontja, egy magas helyen található kilátó.
  • Famara beach
    Kis, tengerparti falu gyönyörű hegyekkel körülvéve.
  • Jameos del Agua
    Barlang, ahol a sziget védett apró, fehér, vak rákjai élnek. Káprázatosan kialakított tavasbarlang, mellette pedig egy mesterséges kert is található.
  • Timanfaya Nemzeti Park
    Az itt található étteremben a Föld belsejéből származó hővel készítenek ételeket, hiszen vulkáni működés tapasztalható a hegy tetején. Ebből kifolyólag mesterséges gejzírt is készítettek, valamint forró köveket foghatunk a kezünkbe.
  • Cueva de los Verdes
    Földalatti barlangrendszer csodás természeti jelenségekkel.
  • El Golfo
    Itt található az úgynevezett Green Lagoon, a helyszínt pedig a tavat körülvevő környezet miatt már önmagában is érdemes meglátogatni.
  • Los Hervideros
    Személyes ajánlásom, naplementében gyönyörű, tengerparti sziklás vidék.

Leginkább autóval érdemes nagyobb kirándulásokat szervezni, hiszen 35 euró körüli összegért már bérelhetünk egy napra. Ezen kívül több part menti biciklisáv is van, valamint a szigeten is törekszenek arra, hogy elősegítsék a biciklis közlekedést.

Összességében tehát Lanzarotet megéri legalább egy alkalommal meglátogatni. A Kanári-szigetek legkülönlegesebbikét szintén lehet paradicsomként emlegetni, hiszen pálmafás tengerpartjai nem mindennapi látványt nyújtanak. A Marsra emlékeztető táj eléri, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, a helyi klíma pedig szinte mindig szolgáltat egy kis meleget.20230902_200308.jpgKép: Tóth Valter

süti beállítások módosítása