Egyedülálló közösségi tér a Corvinus Egyetemen - Fókuszban a hallgatók és az ügyintézők összekapcsolása 

123729756_3304846039625016_1846001789468588022_n_1.jpg

Új, hallgatóbarát, innovatív és barátságos coworking teret épített a Budapesti Corvinus Egyetem. A közösségi tér összekapcsolja a hallgatókat és a tanulmányi ügyintézőket, így rugalmassá és gyorsabbá teszi a kommunikációt. A projekt kihívásairól, a befektetés sikerességéről és a coworking tér funkcióiról kérdeztük Major Pétert, a projekt vezetőjét. 

2020.12.01. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Örsi Zsanett, Közgazdász

Könnyebb adminisztráció és ügyintézés

A coworking irodák egyre elterjedtebbek szerte a világban, hiszen rugalmasak, jól kihasználhatóak és ötlettámogatók. Magyarországon még csak gyerekcipőben jár, de ha a világ vezető egyetemein körülnézünk, azt láthatjuk, hogy számos egyetemen találhatók már coworking terek. “Éppen ezért döntött úgy a Corvinus Egyetem is, hogy kialakít egy olyan közös teret, ahol a tanulmányi ügyintézés a hallgatók között történik. A konvencionális hallgatói ügyintézés során  az adminisztráción van a hangsúly, míg az új coworking rész kialakításával egy paradigmaváltás jött létre, ami lehetővé teszi, hogy közel kerüljünk a hallgatókhoz.“ -  hangsúlyozza ki Major Péter a Corvinus Hallgatói Szolgáltatások vezetője.

Az egyetemen kialakított coworking tér különlegessége abban rejlik, hogy sokkal több funkciót tölt be, mint egy hagyományos coworking iroda:

1. Közelebb kerülni a hallgatókhoz: a visszajelzések szerint a hallgatók egyik legnagyobb problémája az ügyintézési idő rövidsége volt. Túl formálisnak tartották amihez nehéz igazodni. A coworking rész lehetővé teszi a gyorsabb és gördülékenyebb ügyintézést, hiszen oktatási időben, a hét minden munkanapján várják ott hallgatóinkat a Hallgatói Szolgáltatások munkatársai, akihez bármilyen problémával lehet majd fordulni.

2. Fókuszban a hallgatók támogatása: a tanulmányi ügyek adminisztrációja mellett eddig is hangsúlyt kapott az ehhez szorosan kötődő tanácsadás. A jövőben ennek szélesítése és mélyítése a cél – a tanulmányokhoz kötődő támogató feladattól a karrier tanácsadásig.  “A hallgatók bármilyen problémával fordulhatnak felénk” - mondja Major Péter.

3. Barátságos, biztonságos környezet: “szeretnénk egy komfortos, otthonos közeget biztosítani, ahol új projektek születhetnek, ahol a hallgatók bármikor leülhetnek tanulni, beszélgetni és mindemellett  technikai eszközzel is fel van szerelve - konnektoroktól kezdve a monitorokig”- teszi hozzá Major Péter.

pexels-startup-stock-photos-7093.jpg

Kép: Startup Stock Photos, Pexels

Befektetés a közösségépítésbe

Habár az egyetemnek ez egy jelentős beruházás volt, Major Péter szerint “a coworking iroda kiépítése az egyik legjobb befektetés az egyetem részéről, hiszen ezzel tényleg kitűnhet közép-európai társai közül. Nagyon kevés egyetem rendelkezik olyan szolgáltatással, ami összeköti az egyetemi közeg két oldalát - a hallgatókat és az egyetem dolgozóit”. Ahogy már egy régebbi interjúban is említettük, a Corvinus megújulásának egyik fő célja, hogy Közép-Európa vezető egyetemévé váljon. Ehhez azonban nemcsak az oktatás terén kell innovatívnak és egyedinek lenni, hanem a szolgáltatások terén is.

Amellett, hogy a coworking iroda egyszerűbbé teszi a diákok életét, a közösségépítésben is komoly szerepe van. “A diákok tényleg közösen tudnak tanulni, gondolkozni, és projektmunkákban részt venni. Az iroda területén vannak olyan nagyobb méretű asztalok, ahol akár öten-hatan is elférnek. Az egész corvinusos közösségépítésben nagyon sokat tud segíteni, és abban, hogy a tanulók otthon érezzék magukat.” - mondja Major Péter.

A coworking terek nyújtotta lehetőségekről egy korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Vírus nélküli időszakban az egyik legnagyobb előnye az új irodának, hogy a tanulók bármikor használhatják. Amíg a konzultációs szobákat előre meghatározott időszakban lehet csak használni, ráadásul még foglalni is kell, a coworking terület mindig nyitva áll a hallgatók számára. “A könyvtári szobák inkább hasonlítanak a tárgyalótermekhez, a coworking rész teret ad a szabadságnak és a kreativitásnak, miközben beépül az egyetem mindennapjaiba. Ezt a koncepciót szeretnénk végigvinni az összes coworking térnél, amit a jövőben fogunk kiépíteni az egyetemen.”  - hangsúlyozza Major Péter.

Belsőépítészeti kihívás és a projekt sikeressége

“A közösségi tér kialakítása óriási kihívás volt, hiszen a Corvinus épülete egy nagyon patinás, sajátos architektúrájú épület, amiben nehéz volt egy 21. századi, modern közösségi teret kialakítani”  - mondja Major Péter. A közösségi tér két oldalát egy-egy zöldfal teszi még impozánsabbá, ami nyugalmat és otthonosságot is ad a helynek.

Az aulában található zöldfalakról ebben a cikkünkben olvashatsz többet.

A projekt ötlete a Hallgatók által kitöltött (közel 1000 visszajelzés) tavaszi felmérése alapján vetődött fel, így a sikerességét is ilyen módon fogják mérni. “A tavaszi felmérésben számos kérés érkezett a diákok felől a hallgatói közösségi terek kapcsán, amit a coworking iroda kiépítésével szeretnénk megoldani. Akkor mondhatjuk sikeresnek a coworking rész megépítését, ha a 2021-es kérdőívben a jóval magasabb pontszámot fognak kapni és tényleg visszaigazolják a tanulók, hogy ezzel az új térrel értéket teremtettünk számukra.”

süti beállítások módosítása