Nincs többé Zabhegyező? - Könyvajánló újrafordított klasszikusokról
Nincs többé Zabhegyező? - Könyvajánló újrafordított klasszikusokról

bor.pngA klasszikusok gyakran nem véletlenül váltak klasszikussá. A fordításokra azonban időről-időre ráférhet a változás, az utóbbi években pedig több kultregény is átesett ilyen “ráncfelvarráson”. Könyvajánló sorozatunk ezen részében három újrafordítást választottunk: drámában, humorban, abszurditásban és a lét értelmét feszegető kérdésekben pedig most sincs hiány.

Írta: Sipos Sára

A fordítás mindig sok kérdést vet fel az irodalomban: ...

A párizsi romantika toplistája - Zeneajánló lejátszási listával
A párizsi romantika toplistája - Zeneajánló lejátszási listával

kepernyofoto_2020-08-08_7_30_02.pngKi ne akart volna legalább egyszer egy párizsi kávéházban üldögélve francia sanzonokat hallgatni, miközben éppen frissen sült baguette-jét majszolja? Cikkünkből megtudjátok, hogyan utazzatok el képzeletben a francia fővárosba a sanzonok segítségével, és arra is fény derül, hogy mi a közös Ed Sheeranban és Édith Piafban.

Írta: Belayane Najoua

Honnan erednek a sanzonok?

A sanzonok a kora középkorban vándorénekeseknek köszönhetően terjedtek el ...

Egy elfeledett városrész - Séta a várpalotai Készenléti Lakótelepen
Egy elfeledett városrész - Séta a várpalotai Készenléti Lakótelepen

bor.jpgA várpalotai Készenléti Lakótelepet a II. Világháború után a hőerőmű és az alumíniumkohó dolgozói számára építették. Az akkoriban méltán népszerű szocialista kisváros azóta elnéptelenedett, a lakók többsége elvándorolt, számos kereskedelmi és kulturális szolgáltatás megszűnt. Utánajártunk, mi okozhatta ezeket a változásokat.

Írta: Barla-Szabó Zsófia

Nagypéntek van. Épphogy csak elmúlt dél, amikor a Várpalotát Székesfehérvárral ...

Megmagyarázni a megmagyarázhatatlant
Megmagyarázni a megmagyarázhatatlant
URBÁN TAMÁS: FELESLEGES PILLANGÓ kiállítás a Capa Központban

borito_7.jpgAdott két személy: Urbán Tamás Balázs Béla-díjjal kitüntetett fotós és fotóriporter, aki hihetetlen közelségből mutatott be korokat, embereket és különösen a társadalom peremén élők életét. A másik ember Deák Ferenc. De nem a húszezres bankót is díszítő legendás politikusról van szó, hanem a rendszerváltás korának egyik legvitatottabb személyiségéről, Pillangóról. A Capa Központ kiállításán jártunk.

Írta: Bera Viktor

Urbán Tamás ...

COVID által homályosan – A topfutball 2019-2020-as szezonjáról
COVID által homályosan – A topfutball 2019-2020-as szezonjáról

liverpool_title_soccerbible_com.jpgA Liverpool történelmi bajnoki címétől az Atalanta szárnyalásán át a Real Madrid fordításáig számos emlékezetes történettel gazdagodott idén a nemzetközi topfutball nagykönyve – a Bajnokok Ligája nyolcas döntője előtt tekintsük is át, kik kaptak már most bérelt helyet az új oldalakon. 

Írta: Rada Bálint, Borítókép: Soccerbible.com

Nyertesek és vesztesek

Ha az öt legerősebb európai bajnokság (angol, spanyol, német, olasz és francia) első ...

Észak-Korea rejtett titkai
Észak-Korea rejtett titkai
Élet a világ “legnagyszerűbb” diktatúrájában

pic1_1.png

Észak-Korea egy sötét folt a köztudatban. A működéséről és az ott élő emberek életéről szinte semmit sem tudunk. Azt viszont tudjuk, hogy már több, mint 30.000 ember szökött el a brutális rezsim láncai alól. A lány hét névvel című könyv, ami egy észak-koreai szökés rejtelmeibe enged betekintést, a kegyetlenségről, a bátorságról és a felnőtté válásról szól.  

Írta: Belayane Najoua

Hyeonseo Lee  története először egy 2013-as Ted ...

süti beállítások módosítása