A régió legígéretesebb startupjai - Megrendezték a Danube Cup nemzetközi fordulóját

176125043_215592366990901_2953351369864362605_n.jpg

Okosotthonok, mentális jólét, légszennyezés és DNS-felismerő - ilyen ötletek versenyeztek egymással a régió egyik legszínvonalasabb egyetemi startup versenyén. A döntőt a budapesti Startup Safarin tartották meg, ahol sok más izgalmas programot is végigkövethettünk a Danube Cup journey keretén belül. Bemutatjuk a győzteseket és egy  kerekasztal-beszélgetést, amiben három sikeres startup vezető feszegette a vállalkozói lét legfontosabb kérdéseit.

2021.04.30. Írta: Belayane Najoua és Szentkirályi Lili

Egy egyetemista ötletből nemzetközi sikerek

A Danube Cup évek óta összekapcsolja a Duna két partján elhelyezkedő Műszaki és Gazdaságtudományi, valamint a Corvinus Egyetemet, de már nem csak egymással, hanem más nemzetközi egyetemekkel is. A szervezők hitvallása szerint  verseny küldetése: induló vállalkozásokat nemzetközi sikerre vinni, miközben a Duna két oldaláról összehozzák a legmotiváltabb egyetemista startuppereket. Idén az ötödik kupát szervezték meg a régióban, aminek a döntőjét a Startup Safarin lehetett követni április 21-23. között. 

A verseny tavalyelőtt vált nemzetközivé, és 2019-ben már négy egyetem vett részt benne, de még nem vándorkupaként valósult meg. Az elmúlt években egyre több külföldi egyetem csatlakozott a kezdeményezéshez. Most már a Belgrádi, a Bécsi Közgazdaságtudományi, a Passaui és a Linzi Egyetem, valamint a Regensburgi Keletbajor Műszaki Főiskola hallgatói is részt vehetnek rajta. Az idei nemzetközi fordulót még a magyar csapat szervezte, a következő évben azonban már a bécsi csapat  veszi át a szervezést.

b360bb72087990e4e52c30ecaf3a1342.png

A verseny magyarországi fordulójáról egy korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk. 

Okosotthonok, mentális jólét, légszennyezés és DNS-felismerő

A verseny idei fináléját a pandémia miatt online tartották meg. A döntőbe jutó hat csapatnak fejenként négy perce volt, hogy meggyőzze a nemzetközi zsűrit, hogy az ő startup ötlete a legéletképesebb. Idén négy ország - Németország, Ausztria, Magyarország és Szerbia - egyetemi csapata jutott be a döntőbe: Pionize (Passau), Co-writers (Budapest), Perun (Belgrád), Caire (Bécs), Mentalead (Regensburg) és Edufund (Budapest). Angolul adták elő a pitcheket a zsűrinek, illetve a nézőknek, akiknek később lehetőségük volt megszavazni a közönségkedvencet, amíg a zsűri meghozta a döntését, és a Danube Cup díszvendégei megosztották a tapasztalataikat a vállalkozói létről. A végső döntés a zsűrié volt, aki a következőképpen rangsorolta a startupokat.

zsuri_visual.png

A hatodik helyen végzett a passaui Pionize, a csapat az okosotthonok területére hoz be egy újítást. Egy olyan applikációt fejlesztettek, melynek segítségével az okosotthonok kezelése egyszerűsödik: nincs szükség külön applikációra például a hőmérséklet, a hűtő, a redőnyök befolyásolására, hiszen a Pionize egy esernyő-appként minden funkciót magában hordoz. Emellett elköteleződik az egyszerűség mellett, az okoskészülékek használatát és megértését könnyíti meg. Bár a pitch jól sikerült, a zsűri számára nem volt egyértelmű, hogy a csapat hogyan fog versenyezni számos nagy vetélytárssal ezen a népszerű piacon.

Az ötödik helyet a BME-s Co-Writers hozta el, akik egy olyan felületet hoztak létre, ahol online szerepjátékosok találkozhatnak, és kreálhatnak új történeteket. Egy nagyon izgalmas és növekvő szubkultúrát képviselnek az alapítók: az online szerepjátékok nagyon népszerűek a gamerek között. A zsűrinek maga az ötlet nagyon tetszett, de az üzleti modell, illetve a versenytársak meghatározása nem volt teljesen meggyőző.

A negyedik helyezést egy corvinusosokból alakult startup, az EduFund nyerte el. Az alapítók mind nemzetközi diákok, akik maguk is szembesültek azzal a problémával, hogy nehezen jutottak információhoz a különböző állami, illetve privát ösztöndíjakról. Az EduFundot egy olyan fórumnak álmodták meg, ahol az egyetemre készülő diákok könnyen és átláthatóan érhetik el a különféle ösztöndíjakat, amelyeket az állami és privát szektor szereplői osztanak meg a fórumon. Az ötletet olvasva biztosan sokunknak felcsillant a szeme, a zsűri is kifejezetten lelkesnek tűnt, viszont hiányolta a kiforrott vásárlói szegmenst, mind a leendő diákok, mind pedig az ösztöndíjat biztosítók oldaláról.

sus_dc2.png

A dobogó harmadik helyére a regensburgi Mentalead csapata került, akik egy átfogó, mentális jóléttel foglalkozó applikáció fejlesztésén dolgoznak. Egy mindenki számára megfizethető freemium rendszert használva, szolgáltatások széles körét biztosítja a használónak, többek között 24/7 tanácsadást, meditációs gyakorlatokat és hangulat-, illetve aktivitás-követést, ami alapján személyre szabott tippeket tud adni a felhasználóknak. Az applikáció szükségessége vitathatatlan, azonban a zsűri számára nem volt egyértelmű, hogy mi a Mentalead USP-ja a többi hasonló applikációval szemben. A Mentalead a közönségdíjat is elhozta.

A második helyen a bécsi székhelyű Caire Solutions végzett, akik az esemény legjobb pitch-ét tartva mutatták be az innovatív megoldásukat a beltéri légszennyezés csökkentésére. A startup egy olyan eszközt hozott létre, ami nem csupán neutralizálja a beltéri kellemetlen illatokat, hanem a probléma gyökerét is kezeli: egy biofilter segítségével lebontja a káros gázokat. A zsűri el volt bűvölve az ötlettől, egyedüli veszélyként azt azonosította, hogy egy okos és innovatív technológia könnyen felemésztődhet az iparági óriások által.

Az első helyen a belgrádi Perun Laboratory végzett, akik egy portábilis DNS-felismerő technológiát fejlesztenek. Arra a problémára adnak választ, hogy bűnügyi helyszíneken gyakran megnehezíti és meghosszabbítja a rendőrök munkáját az, hogy a felvett DNS-mintákat vissza kell szállítani egy laborba. A Perun megoldása lehetőséget nyújt az on-the-spot DNS-elemzésre, így a pontosság növelésével, valamint az idő és költségek csökkentésével forradalmasítaná ezt a területet. 

A sikeres vállalkozói lét kulcsa

“Vállalkozónak születni kell, vagy meg lehet tanulni?”

“A csapat a siker kulcsa vagy az ötlet?”

“Akik nem nőnek, halálra vannak ítélve? - ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vitattak meg a Danube Cup díszvendégei az elődöntő és a döntő szünetében, akik a startupvilág legkülönbözőbb részeiről jöttek.

“Egy startupnál soha nincsen megállás. Mindig van mit elérni, mindig van miért küzdeni, és a legfontosabb, hogy a sikerhez vezető utat élvezni is kell. Sajnos én ezt sokszor elfelejtem, és csak a végső lobogó lebeg előttem, de fontos, hogy értékeljük és tanuljunk a sikerhez vezető úton, mert az ott megszerzett tudás fogja igazán előre vinni a céget”

- mondta Lea Frank, a regensburgi Anybill társalapítója. 

Habár a startupok előtt rengeteg szereplési lehetőség áll, mint például a konferenciák, a pitch versenyek, de “eljön az a pont, amikor már nem mondhatunk mindenre igent. Ki kell szűrni azokat a programokat, amik a legnagyobb fejlődési lehetőséget jelentik a cég számára” - mondta Wettstein Albert, a Munch társalapítója. 

Egy igazán jó startup mindig egy egyedülálló ötletből indul ki. Viszont legyen szó bármilyen jó, innovatív, egyedi ötletről, egy startup csak akkor fog fennmaradni, ha a megfelelő emberek dolgoznak rajta. A vállalkozás szíve a csapat, és ha az megszűnik dobogni, akkor a vállalkozás is vele együtt tűnik el” - mondta Peter Windischhofer, a bécsi Refurbed alapítója. 

A Danube Cup verseny egy egyetemi kurzusból nőtte ki magát. Ha érdekel a vállalkozások világa, egy vállalkozás indítását tervezed, vagy már kezdő vállalkozó vagy, szeretnénk a figyelmedbe ajánlani a Kisvállalkozások indítása és működtetése (BCE) és az Innovatív vállalkozások indítása és működtetése (BME) kurzusokat. 

süti beállítások módosítása