Egy verseny, ami formálja a karriered és egy téma szakértőjévé tesz - TDK kisokos

pexels-thisisengineering-3861962.jpg

A Tudományos Diákköri Konferencia azoknak a hallgatóknak is lehetőséget nyújt a fejlődésre, akik később nem kutatással akarnak foglalkozni: megtanít önállóan menedzselni egy projektet, inspirál és előkészíti a szakdolgozatot. 

2021. 10. 11. Írta: Taxner Tünde, borítókép: Pexels

A TDK-ról sok cikket írtunk már, mert fontos része a corvinusos hallgatói és oktatói életnek. Összefoglaltuk, hogy miért érdemes részt venni, hogyan lehet sikeres az együttműködés egy témavezetővel és milyen aktuális témákban kutattak már a hallgatótársak.

“Bizonyítsd be, hogy tudsz önállóan gondolkodni!”

A Tudományos Diákköri Konferencia nemcsak presztízskérdés és a kutató palánták terepe, hanem lehetőség arra, hogy egyetemi hallgatóként véghez vigyünk egy komoly projektet. A TDK-zás komoly jelzés egy állásinterjún, fontos készségeket fejleszt, és új ismeretségeket is nyerhetünk vele - ebben a közösségépítésben segít a Corvinus Egyetemen a TDK Klub. A klub elnökével, Neszveda Gáborral beszélgettünk.

Tuti tippek egy sikeres TDK-dolgozathoz

Egy jól bevált páros, akiket a véletlen sodort egymás mellé. Egy corvinusos oktató és hallgató, akik közösen egy Országos Tudományos Diákköri Konferencia győztes dolgozattal, két Best Paper TDK és egy Hallgatói Tudományos Kiválósági díjjal büszkélkedhetnek. Keszey Tamara tanszékvezetővel, habilitált egyetemi docenssel és Szücs Zoltán Corvinuson végzett hallgatóval beszélgettünk a sikeres TDK-dolgozatról, a témaválasztásról, a kutatásmódszertanról és a közös munka közben felmerülő nehézségekről.

Kiemelkedő corvinusos sikerek a 35. OTDK-n

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia a tudományos megmérettetések legfontosabb országos színtere az egyetemisták számára. A 35. OTDK-t idén tavasszal rendezték meg, amelyen a Corvinus öt szekcióban, nagyobb létszámmal a Közgazdaságtudományi és a Társadalomtudományi, kisebb létszámmal az Agrártudományi, a Fizika, Földtudományok és Matematika, illetve a Tanulás- és Tanulásmódszertani- Tudástechnológiai Szekcióban képviseltette magát.

ossz_1_1.jpg

Alapszaktól négy TDK-ig és doktori képzésig

“Először csak egy alapszakban gondolkoztam, és minél előbb ki akartam jutni a munkaerőpiacra. Ekkor érkeztek meg a megkeresések és a lehetőségek a Tanszék felől, melyek elindítottak egy folyamatot. A mesterszakos szakdolgozatomat már természetes volt, hogy Áron segítségével írom meg, ami után evidens volt számomra, hogy maradok az egyetemen, és elkezdem a doktori iskolát.“ Maró Zalánnal és Török Áronnal, a Corvinus Egyetem oktatójával és hallgatójával a TDK-dolgozat írásról, motivációkról és Zalán sikereiről beszélgettünk.

Hátat fordított az infláció a bérnövekedésnek?

A dolgozat írásának kezdetekor Zanaty Krisztina már rendelkezett tervekkel, amelyek folyamatosan öltöttek konkrétabb formát. A mesterszakos szakdolgozat előtt nagyon értékes visszajelzést jelenthet a TDK-dolgozat készítése. Kriszti témájának relevanciáját az adta, hogy ezidőtájt, főként az újonnan csatlakozott európai uniós országokat alacsony infláció és magas bérdinamika jellemezte. Magyarországon különösen megfigyelhető volt ez a jelenség, a maginfláció alacsony maradt annak ellenére, hogy a bérszínvonal 2017 óta kétszámjegyű növekedést produkált.

20210708-_k1i1538_1.jpg

A képen Czillahó Krisztina

Hogyan lehetnének fenntarthatóbbak a hazai nagy fesztiválok?

„Hatalmas élmény, ami hozzá tartozik a nyárhoz, valakinek ezzel telik az egész nyár. De gazdasági szempontból is jelentős, a hazai GDP majdnem egy százalékát teszi ki a szektor.” A fesztiválozás a fiatal felnőttek számára meghatározó kulturális élmény, és közben a szórakoztatóipar egyik jelentős szegmense, ami nagy beruházásokat, sok pénzt és nemzetközi látogatókat vonz. Mégis megvan az árnyoldala. „Összességében a fesztiválturizmus egy környezetszennyező dolog, de maga a fesztiválozás is, akár a fellépőket, akár a résztvevőket nézzük” – mondja Czillahó Krisztina corvinusos alumna, aki TDK-dolgozatában a hazai nagy fesztiválokat fenntarthatósági szempontból vizsgálta.

süti beállítások módosítása