„És Te hogy vagy?” – Pillanatkép a jelenről 

 

2022. június közepe van. Az életünk több mint két évvel ezelőtt zökkent ki az addig megszokott medréből. Az elmúlt időszak történéseivel kapcsolatban sokféle állapot és érzés fogalmazódhat meg kollektív, illetve egyéni szinten is. A mentálhigiénés kérdőívben adott válaszaitok alapján úgy látjuk, hogy összességében jobban vagytok, mint két évvel ezelőtt, habár a hangulati állapotot, stresszkezelést, a jövőképet, kapcsolatokat és a motivációt illetően még érzékelhető az elmúlt időszak hatása. Te hogy vagy? A hallgatói válaszok között sokszor találkoztunk a következő mondatokkal. Most ezek közül kiválaszthatod, hogy melyiket érzed magadra nézve is igaznak, és hogyan tehetsz a saját mentális egészségedért. Fontos, hogy akárhogy is éled meg a jelenlegi időszakot, minden érzésnek van létjogosultsága.

Vendégszerzők: Széles Zsuzsanna, mentálhigiénés segítő és Perényi Andrea, tanácsadó szakpszichológus
Képek forrása: https://www.facebook.com/thenewhappy

lidya-nada-_0akqa9gr4s-unsplash.jpgForrás: lidyanada,Unsplash; Képünk illusztráció.

1. „Hullámzóan vagyok, hol jobban, hol rosszabbul.”

Teljesen rendben van, ha jól érzed magad, de az is lehetséges, hogy kevésbé vagy a megszokott formádban. Sőt, hangulatod akár napról napra változhat. 

Sok minden zajlik körülöttünk, rengeteg változáshoz kell újra és újra alkalmazkodnunk. Az adaptálódás energiát igényel, normális, hogy ez hol jobban megy, hol kevésbé. Lehetsz energikus, de előfordulhat, hogy a sok változástól olykor besokallsz, érezheted magad fáradtnak vagy fásultnak is – néha akár érthetetlen okból. Ez is mind oké, hiszen a hullámvölgyek is az út részét képezik. Ha valamilyen nehézséget élsz meg, segíthet, ha önostorozás helyett önegyüttérzéssel fordulsz magad felé.

kep1_6.jpg

2. „Sok minden van egyszerre, sok az elvárás, nagy a nyomás, állandóan stresszes vagyok.”

Ezzel nem vagy egyedül. Tanácsadásokon, tréningeken gyakran hallunk olyanokat a diákoktól, mint például: „Azt hittem, csak én küzdök ezzel, de most megnyugtatott, hogy másnak is vannak hasonló gondjai.” Ha megosztod másokkal, hogy milyen helyzetben vagy, mi okoz nehézséget, az bizonyítottan oldja a feszültséget, és legtöbbször kiderül, hogy az érzéseiddel, megéléseiddel nem vagy egyedül. 

Fontos, hogy szánj időt a pihenésre, és fordíts energiát a saját szükségleteid kielégítésére, hogy elkerüld a kimerülést. A stressz kezelésében segíthet, ha megosztod másokkal a gondolataidat, de ezen túl a sport, a természetben töltött idő, a pihenés, a relaxálás vagy meditáció is hasznos lehet. Amikor nagyon stresszes vagy, jól eshet, ha szánsz magadra pár percet, és a jelen pillanatra koncentrálsz, például a saját légzésedet figyelve. Ehhez itt találsz egy egyszerű gyakorlatot.  

Az is gyakran előfordul, hogy a belső, saját magunkkal kapcsolatos elvárásaink túl szigorúak. A perfekcionizmus megnehezítheti, hogy a saját teljesítményünkkel optimális viszonyban legyünk, erről ebben a podcastünkben beszélgettünk.

kep2_5.jpg

3. „Nincs jövőképem, minden bizonytalan, ez pedig aggodalommal tölt el.”

Pandémia, klímaváltozás, gazdasági helyzet, digitalizáció – sokáig sorolhatnánk, mi minden van a pakliban. Ezek a problémák feladják a leckét egy optimista, tervezhető és stabil jövőkép kialakításához. Mind a tanácsadásokon, mind a kérdőív eredményeiben a korábbinál erőteljesebben jelenik meg a jövővel és a szakmai tervek megvalósíthatóságával kapcsolatos bizonytalanság. Utóbbival kapcsolatban ebben a korábbi cikkünkben oszlatunk el néhány tévhitet.

A bizonytalanság erős hatással lehet a motivációra is, de fontos kiemelni, hogy olyasmit tanulni, ami érdekel, elgondolkodtat, összefüggések felismerésére és új készségek elsajátítására ösztönöz, sosem haszontalan. A tudásod és készségeid jelentős része transzformálható lesz különböző munkakörökbe, pozíciókba a későbbiekben.   

A tudatos jövőtervezés nem azt jelenti, hogy most kell döntened lényeges dolgokról a távoli jövőddel kapcsolatban, ezekhez pedig innentől végig szigorúan tartanod kell magad.  

A jövő sosem volt igazán tervezhető, mindig is hatottak rá életünk eseményei, kapcsolataink változásai vagy a történelem kisebb és nagyobb viharai. A jövőtervezés multifaktoriális dolog, amiben a legfontosabb faktor Te vagy. Burnett és Evans szerint napjainkban 2-4 éves ciklusok tervezhetőek előre, és az ezekhez kapcsolódó tudatos döntések rajzolják meg az élhető, szerethető és sikeres életpályánkat 

A jövőddel akkor bánsz jól, ha a mindenkori jelen helyzetben tudatosan gondolkodsz és érzel magaddal kapcsolatban, és olyan döntéseket hozol, melyekkel itt és most önazonos vagy. Így folyamatosan olyan erőforrásokra és tudásra tehetsz szert, amelyek támogatnak majd Téged a későbbi szakaszokban is. Így formálódik a jövőd a jelenben tett tudatos lépéseidből.

kep3_3.jpg

4. „Magányosnak érzem magam.”

A korlátozások eltörlése jelenthetett számodra megkönnyebbülést, lehetett felszabadító érzés az, hogy többet lehetsz a barátaiddal, és bármilyen programot szervezhettek. Ugyanakkor az is lehet, hogy érzéseid ambivalensek, vagy nehezen találsz vissza a kapcsolataidhoz és társaságaidhoz.   

A korábbi kényszerű online üzemmód és izoláció megnehezítette a pezsgő egyetemista életet, a barátságok, ismeretségek kialakulását, fenntartását. Lehet, hogy még a szaktársaidat sem sikerült megismerned, most pedig nehezebb bekapcsolódni a társasági életbe. A korábbi barátságaid megerősödhettek, vagy éppen ellenkezőleg, akár el is fáradhattak.   

Ha nyitottabban közeledsz a többiek felé, ha elkezded igazán önmagadat adni, és mersz őszintén beszélni arról, hogy hogyan érzed magad, kiderülhet, hogy más is hasonló helyzetben van, és rájöhetsz, hogy valójában nem vagy egyedül. Erre remek lehetőség, ha ellátogattok a NapKözi kötetlen társasestjeire a következő félévben is.

kep4.jpg

5. „Nehéz megfelelni az egyetemi követelményeknek, elveszett a motivációm. Állandóan halogatok, mindent az utolsó pillanatra hagyok.” 

A motiváció érzékeny dolog, számos tényező befolyásolja pozitív és negatív irányban egyaránt. A magas elvárások, a folyamatos teljesítési kényszer, az alkalmazkodás a minket körülvevő változásokhoz, valamint a biztonságot jelentő társas kapcsolatok hiánya megterhelő és motivációgyilkos tud lenni.   

A tervezhetőség, kiszámíthatóság, a kapcsolatokból merített támogatás és céljaink tudatosítása segíthet, hogy újra rátaláljunk a belső motivációnkra. Ha a sok bizonytalanság miatt a tervezhetőség nehezebb, akkor még fontosabb átgondolni, mik azok a dolgok, amik kapaszkodóként szolgálhatnak számodra, hogy megőrizd az egészségedet, stabil lelkiállapotodat, biztonságérzetedet, és képes légy tovább növekedni 

Ha a tudatosításhoz praktikus tippekre van szükséged: 

Erőforrás térkép: Ha megállsz egy pillanatra, és visszatekintesz az elmúlt évekre, tudatosíthatod, mennyi mindent értél el és oldottál már meg. Készíts ebből listát, esetleg képmontázst vagy büszkeségfalat. Akár a barátaidat, családodat is megkérheted, hogy írják le, szerintük milyen kihívással néztél szembe úgy, hogy arra ők elismerően tekintenek.

kep5_1.jpg

A covid korlátozások javarészt feloldásra kerültek, hatásai azonban még velünk lehetnek akár tudatosítjuk azokat, akár nem. A megélt pandémiás helyzet a COVID-19-járvány társadalmi-gazdasági hatásairól szóló Fehér Könyv szerint egyszerre volt válság- és katasztrófahelyzet, aminek egyaránt vannak társadalmi, gazdasági és mentális következményei. Egyéni szinten igénybe vette az alkalmazkodó- és megküzdőképességünket, erőforrásainkat, kapcsolatainkat. Hatott ránk testi, lelki és mentális szinten egyaránt. A regenerálódáshoz, felépüléshez, az új, megfelelő működések kialakításához idő kell, akár tudatosítjuk, akár nem. 

Ahogy a koronavírus-fertőzés egyéni lefutása, úgy a pandémia okozta változások, korlátozások utóhatása is változatos képet mutathat, jellegzetes mintázatokkal. Ha azt érzed, hogy valami nem kerek, figyelembe veheted azt a lehetőséget is, hogy esetleg jobban megterhelt ez a megváltozott helyzet, és több időre van szükséged a regenerálódáshoz. Ez is oké.

kep6_1.jpg

A Hallgatói Támogatás csapata szakképzett pszichológusokból, tanácsadókból áll, akik a hallgatók mentális egészségét, tanulási módszereiket és a karrierjükről való közös gondolkodást hivatottak támogatni a Budapesti Corvinus Egyetemen.   

Weboldal: https://www.uni-corvinus.hu/fooldal/elet-a-corvinuson/hallgatoi-tanacsadas-es-tamogatas/  

Facebook oldal: https://www.facebook.com/corvinusstudentsupport 

A Hallgatói Támogatás június 27-től szeptember 2-ig nyári ügyeleti rendszerben működik. A folyamatban lévő egyéni tanácsadások júniusban befejeződnek. A nyári szünetben szükség esetén online ügyeleti konzultációt biztosítunk, egyalkalmas tanácsadások formájában. Az egyéni tanácsadási szolgáltatás az őszi félévben indul újra.

süti beállítások módosítása