Miért szalad egymásnak az a sok nagy ember? – NFL Kisokos kezdőknek

ravens-4640141_1920.jpg

Közeleg a Super Bowl, az esemény pedig már nemcsak az Egyesült Államokban, de világszerte is az év egyik legjelentősebb sportünnepe. Ha még nem ástad bele magad az amerikai futballba, de érdekel, hogy mire is ez a nagy felhajtás, itt a segítség: összegyűjtöttünk mindent, amit a sportágról kezdőként tudnod érdemes.

2021.02.03. Írta: Rada Bálint, borítókép: Bruce Emmerling, Pixabay

Az amerikai futball alapjai

Mi az a Super Bowl? És az NFL?

Az amerikai futballsport legjelentősebb versenysorozata a National Football League (Nemzeti Futball Liga), röviden NFL. Ennek utolsó mérkőzése, a „nagydöntő” a Super Bowl, amikor a 32 csapatos mezőny két legjobbja küzdhet meg egymással. 

Hogyan jutnak el idáig?

A csapatok két konferenciában kapnak helyet, ezek az NFC (National Football Conference) és az AFC (American Football Conference). A 16–16 csapatos konferenciákon belül négyes csoportokban szerepelnek a csapatok. A csoportokat nem sorsolják, a konferenciák és csoportok összetétele előre meghatározott. A szezon az alapszakasszal indul, ahol minden csapat 16 mérkőzést játszik: összesen hatot a csoportriválisok ellen (egyet-egyet otthon és idegenben), tízet pedig más csapatok ellen. Az alapszakasz végén a csoportok győztesei, illetve az NFC és az AFC három-három legjobb mérleggel rendelkező nem csoportgyőztes csapatai kerülnek be a rájátszásba. Az egyenes kieséses rendszer a Wild Card körrel kezdődik (ebben az NFC és az AFC legjobb mérlegű csapata nem vesz részt), majd a főcsoport-elődöntők és a főcsoportdöntők jönnek. Az AFC és az NFC főcsoportdöntőinek győztesei kerülnek a Super Bowlba. Idén előbbit a Kansas City Chiefs, utóbbit a Tampa Bay Bucaneers képviseli majd a fináléban, a tampai Raymond James Stadiumban.

Hogyan működik az NFL?

Hogy is néz ki maga a sportág? Hol játsszák például az amerikai futballt?

Az amerikai futballban egyszerre két tizenegy fős csapat küzd egymás ellen egy 120 yard hosszú (110 méter), 53,3 yard (49 méter) széles pályán. A pályát oldalról az oldalvonal (side line), két végén pedig a záróvonal (end line) határolja. A két end line közepén helyezkedik el a kapu. A játék a középső 100 yard hosszúságú területen zajlik, a pálya két végén található, 10 yard hosszúságú zónát célterületnek (endzone) nevezzük.

Kik vannak a pályán?

Egy futballcsapat három egységből áll: a támadó-, a védő- és a speciális egységből, melyek közül csapatonként egyszerre egy van a pályán. A támadók fő célja a pontszerzés, a védőké a támadók megállítása, a special team pedig különleges szituációkban (punt, mezőnygól, kezdőrúgás) kerül a pályára. Egy csapat játékoskerete az NFL-ben 53 főből áll. Minden egységen belül minden játékosnak megvan a maga speciális pozíciója és feladata – ezt a későbbiekben részletezzük.

Hogyan lehet pontokat szerezni?

  • Amennyiben a támadó csapat futva vagy egy passz utáni elkapással a célterületen belülre juttatja a labdát, 6 pontot szerez. Ez a touchdown.
  • Touchdownt érhet el a védekező csapat is: labdaszerzés (interception) vagy elejtett labda (fumble) megszerzése után az ellenfél célterületére juttathatja azt.
  • A touchdown után a csapat jutalomrúgásban (extra point) részesül, melyet a rúgójátékos az ellenfél 15 yardosáról végezhet el. Ez egy pontot ér.
  • A touchdownt szerző csapat dönthet úgy, hogy extra point helyett kétpontos kísérletet (two point conversion) választ: ilyenkor a labdát a kétyardos vonalról kell ismét a célterületre juttatnia. 
  • Amennyiben egy csapat nem képes 3 kísérletből 10 yardot megtenni, dönthet úgy, hogy negyedik kísérletre mezőnygóllal (field goal) próbálkozik. Ilyenkor a special team érkezik a pályára, a rúgó a kapu villái közé céloz, a sikeres találat pedig 3 pontot ér.
  • Amennyiben a támadó csapat labdás emberét a saját célterületén szerelik, a védő csapat safetyt követ el, és 2 pontot szerez, emellett a támadás jogát is megkapja.

Hogyan kezdődik a játék?

A mérkőzés kezdőrúgással (kick-off) kezdődik, melyet a csapat rúgójátékosa a saját 30 yardos vonaláról végez el. Ilyenkor a special team van a pályán. Amennyiben a labda a célterületen vagy mögötte ér földet, az ellenfél a saját 20 yardos vonaláról indíthat támadást (touchback). Ha a labda oldalt hagyja el a játékteret, akkor a 40 yardos vonalról indulhat a támadás. Ha a labda a pályán landolt, azt a fogadó csapat visszahordó embere elkaphatja, majd futással előrébb hordhatja mindaddig, amíg az ellenfél védői meg nem állítják (kickoff return). Ilyenkor a szerelés vonalából indulhat a támadás.

Hogyan haladnak előre a támadók?

A kezdőrúgást követően a támadó csapat feladata az, hogy négy kísérletből (down) legalább 10 yardot haladjon előre. Minden egyes próbálkozás abból a vonalból indul, ahol az előző játék (play) véget ért. Ha első kísérletre (1st &10) a csapat például 4 yardot tesz meg, akkor második kísérlet következik, és még hat yardot kell megtenniük (2nd & 6) Ha ez sikerül, visszakapják az első kísérlet jogát (1st & 10).

A támadó csapat két módon haladhat előre: futással és passzolással. Utóbbi esetén egyetlen előre irányuló passz engedélyezett, melyet a kezdés vonala (line of scrimmage) mögül kell végrehajtani. A játék úgy indul, hogy a center a lábai között feladja a labdát az irányítónak (snap). A passzolás nagyobb haladást tesz lehetővé, ám kockázatosabb is. A játéknak vége, ha:

  • A labdás játékost az ellenfél védői szerelik és földre viszik (tackle).
  • A labdás játékos kifut a pályáról.
  • A labdát birtokló játékos befut a célterületre, vagy egyből ott kapja el a labdát (touchdown).
  • Az irányító kidobja a labdát a pályáról.
  • Az irányítót az ellenfél védői szerelik, mielőtt eldobhatná a labdát (sack).
  • Az elkapó játékos felé dobott labda a földre kerül, mielőtt azt bárki birtokba vehetné (elejti az elkapó, beleér a védő, rossz helyre dobja az irányító: incomplete pass).

A támadó csapat által elvégzett játékok sorozatát drive-nak nevezzük.

Kik a támadók?

acee3838869789c71c5272fc9a163f6b_1.jpg

Kép: Hubpages, Pinterest

A labda vonalában összesen 5 játékos áll fel: ők alkotják a támadófalat. Feladatuk passzjátéknál az irányító védelme, futójátéknál pedig az úttörés a futó számára. Középen helyezkedik el a center, mellette a két guard, a széleken pedig a két tackle. A támadósor legnagyobb és legerősebb játékosai.

Mögöttük foglal helyet a csapat legfontosabb játékosa, az irányító (quarterback). Amellett, hogy passzjátéknál rendszerint ő dobja el a labdát a line of scrimmage mögül, ő olvassa az ellenfél védekezési sémáit is, ennek függvényében pedig átalakíthatja csapata felállását és taktikáját. Gyakran ő maga hívja a játékokat, de folyamatosan kapcsolatban van a vezetőedzővel és a támadókoordinátorral is.

Az eddig említett hat játékos szerepe állandó a támadósorban, mellettük azonban felállástól függően változhat a csapat összetétele. Passzjátéknál az irányító legfontosabb célpontjai az elkapók (wide recieverek). Posztjukon a legnagyobb előnyt a gyorsaság és a nagy súlypontemelkedés jelenti. Ha a csapat futójátékot választ, az irányító a futónak adja fel a labdát (running back). Munkáját egy fullback segítheti, akinek feladata futásnál az úttörés, passzjátéknál az irányító védelme.

A csapat jokere a tight end, aki a támadófal oldalán helyezkedik el. Egyaránt alkalmazható elkapásra és blokkolásra is, kifejezetten sokoldalú játékos. A pálya azon oldalát, ahol a tight end helyezkedik, erős oldalnak, az ellentéteset gyenge oldalnak nevezzük.

A 2020-as szezon legszebb támadójátékai

Hogyan szerezhet labdát az ellenfél?

A drive véget ér, és az ellenfélhez kerül a labda, ha:

  • A támadók pontot szereznek. Ilyenkor a pontszerző csapat kezdőrúgást végez el, az ellenfél pedig a fentieknek megfelelően indíthat támadást.
  • A támadó csapat négy kísérletből nem tud megtenni 10 yardot. Ilyenkor a negyedik kísérlet befejezésének helyéről indíthat támadást az ellenfél. 
  • A védő csapat játékosa kapja el az irányító passzát (interception). Ilyenkor a játékos addig cipelheti azt, ameddig csak tudja, csapata pedig a játék befejezésének vonaláról indíthat támadást (egyből touchdown is szerezhető belőle, ez a pick-six).
  • A támadók elejtik a labdát (fumble), és a védő csapat szerzi meg azt. A védőre itt ugyanaz vonatkozik, mint interception esetén: cipelheti a labdát, és akár touchdownt is szerezhet.
  • A támadók elrontják a mezőnygól-kísérletet. Ilyenkor a rúgás vonaláról indulhat az ellenfél.
  • A labdát birtokló játékost a saját végzónájában szerelik (safety).

Ha a támadó csapat harmadik kísérlete sikertelen, negyedikre gyakran a special team érkezik a pályára. Pályán elfoglalt pozíciótól függően következhet mezőnygól-kísérlet vagy punt. Utóbbi során a támadó csapat puntere igyekszik minél messzebb rúgni a labdát, hogy az ellenfél a lehető legkedvezőtlenebb pozícióból indíthasson csak támadást.

Kik a védők?

Logikus, hogy a támadófallal szemben helyezkedik el a védőfal, mely felállástól függően három vagy négy emberből is állhat (4–3-as, illetve 3–4-es védelem). Belül helyezkednek el a defensive tackle-ök, (háromfős fal esetén a nose tackle) oldalt pedig a defensive endek. Fő feladatuk az irányító siettetése, sackelése, illetve a futó mielőbbi szerelése.

A fal mögött helyezkednek el a linebackerek. Az ő feladatuk a legösszetettebb a védelemben: helyzettől függően támadhatják az irányítót, védekezhetnek futás ellen vagy követhetnek elkapókat is. A külső játékosok (outside linebacker) igazi mindenesek, belül 3–4-es felállásban az inside linebackerek a futás elleni védekezésben és a passzsiettetésben fontosak, míg 4–3-as formációban a middle linebacker felel a védelem koordinálásáért.

Az elkapók elleni védekezés elsősorban a cornerbackek feladata, akik a pálya szélein foglalnak helyet. Az elkapók mellett ők a csapat leggyorsabb és legmozgékonyabb játékosai.

A védelem utolsó bástyái a safetyk. A strong safety általában valamivel előrébb helyezkedik el az erős oldalon, míg társa, a free safety a leghátsó területeket védi. Számukra is fontos a gyorsaság, ám találunk köztük erőből szerelő, izmos játékosokat, illetve technikásabb, inkább a labdaszerzésben erős safetyket is.

A 2020-as szezon legszebb védőjátékai

Kik alkotják a special teamet?

A különleges egység rúgójátékoknál kerül a pályára. A rúgójátékos (kicker) a földről elvégzett rúgásokért (mezőnygól, extra pont, kezdőrúgás), míg a punter a kézből elvégzett rúgásokért (punt) felel. A csapat további tagjai rúgóoldalon a blokkolásért és a rúgó védelméért felelnek.

A másik oldalon a kiemelt játékos a kick és a punt returner. Az ő feladata a kezdőrúgás és a punt elkapása, majd a labda visszahordása. Mivel ezen a poszton kiemelkedő gyorsaságra és irányváltásokra van szükség, ezért általában running backek, cornerbackek vagy wide recieverek töltik be a szerepkört. A csapat többi tagjának feladata kick offnál és puntnál a returner támogatása, illetve (a kick off kivételével) a rúgó vagy a punter támadása, a labda megszerzése vagy a rúgás blokkolása.

Milyen hosszú egy mérkőzés?

A meccsek négy 15 perces negyedből állnak, ám a mérkőzés összességében ennél jóval hosszabb. Ennek okai egyrészt a két játékrészt követő félidő, másrészt a hosszabb játékmegszakítások, melyek következhetnek szabálytalanság, pályaelhagyás vagy támadáscsere esetén, időkéréseknél, illetve az úgynevezett challenge-eknél.

Mi történik szabálytalanságnál? Mi az a challenge?

Ha a bírók sárga zászlót dobnak a pályára, az azt jelenti, hogy szabálytalanságot láttak. A játékot nem szakítják meg, ítéletet akkor hirdetnek, amikor véget ért a játék. A szankciókat yardokban mérik. Ha az edző úgy ítéli meg, hogy a döntés jogtalan volt, egy piros zászló bedobásával kérheti annak felülvizsgálatát (challenge), ám ha nincs igaza, elveszít egy időkérést.

Mit láthatunk az NFL grafikáin? (balról jobbra haladva)

nfl_eredmenyjelzo_football_operations.png

Kép: Football Operations

- a csapatok neveit és az eredményt

- a csapatnevek alatt a megmaradt időkérések számát

- hányadik negyedben járunk

- mennyi idő van hátra a negyedből

- mennyi van hátra a támadóidőből

- hányadik kísérlet következik, és hány yardot kell megtenniük a támadóknak

A vizuális megjelenítés a közvetítő csatornától függően változhat, információs szinten a csapatok mérlegével (győzelem-vereség-döntetlen) egészülhet ki.

Többet szeretnék tudni, merre forduljak?

Ha kedvet kaptál a döntőhöz, a találkozót február 8-án 0:30-kor tekintheted meg élőben. Amennyiben sok volt számodra az új kifejezés, ezen a linken találsz egy magyar nyelvű szótárat a játékhoz. Amennyiben médiatartalmak érdekelnek, érdemes szétnézned az NFL hivatalos YouTube-csatornáján, a csapatok, játékosok és statisztikák iránt érdeklődőknek pedig a hivatalos weboldalt ajánljuk. A szabályokkal kapcsolatos kérdéseidben segítségedre lehet ez a videó, illetve ha a részletek érdekelnek és tudsz angolul, az NFL hivatalos rule bookja. Ha egy tömör, de mégis részletes összefoglalót keresel a liga működéséről, történelméről, szabályairól, illetve a taktika alapjairól, ezt a linket ajánljuk.

Végül, de nem utolsó sorban, ha a Super Bowl kulturális és sportszakmai vonatkozásai érdekelnek, kövesd a Közgazdász Online-t a napokban is, ahol részletesen foglalkozunk majd az említett témákkal!

süti beállítások módosítása