Fogadalmak helyett: hogyan figyeljünk jobban a mentális egészségünkre 2022-ben?

mentalhealth.png

A január sokaknak a fogadalmakról szól. A mentális egészségünkért ugyanakkor már néhány kisebb változtatással is sokat tehetünk. A tavalyi évben kiemelten foglalkoztunk a hallgatók mentális egészségével a Corvinus Hallgatói Támogatás segítségével, ezekből a cikkekből ajánlunk most néhányat.

Írta: Kovács Máté, Borítókép: geralt (Pixabay)

Tényleg attól leszünk többek, hogy ötös lett a dolgozatunk?

„Mi lesz akkor, ha megbukok a vizsgán? Akkor én kevesebb vagyok?” Bizonyára többen feltettük ezt a kérdést az utóbbi időben. A vizsgaidőszak stresszel jár, azonban sokat fejlődhetünk akkor, ha megtanuljuk kezelni a kudarcot.

„A fiatalkorban felénk támasztott elvárásokat gyakran fogódzóként használjuk: a magas tanulmányi, sportbéli elvárások, a teljesítményhez kötött elismerés segítenek eligazodni a világban, azonban könnyen tévútra vezethetnek” – írtuk tavaly októberben. Dr. Almási Kitti adott elő a Corvinuson, gondolatai pedig a vizsgaidőszak nyomása alatt még inkább felértékelődnek.

A szakember az önbecsülésről is beszélt az előadáson. „Hiába teljesítettem rosszul, hiába tartok a következő előadástól, tudom, hogy ettől még értékes ember vagyok, egy vagy kettő elrontott feladat még nem a világ vége” – mondta.

Az előadásról Szabó Judit újságírónk készített tudósítást, további hasznos tanácsok itt érhetők el.

A magányérzetnek a motivációra is hatása van

A járvány miatt bevezetett korlátozások mentálisan is megviselték a hallgatókat. A negatív hatások ugyanakkor nem feltétlenül múltak el a korlátozások enyhülésével, a magányérzet a járványtól függetlenül is megjelenik sok hallgató életében.

„A magányérzet mindenkinél felmerülhet, függetlenül attól, hogy egyedül vagy társakkal van-e, és introvertált vagy extravertált a személyisége”

– mondta korábbi interjúnkban Palkovics Nóra, a Corvinus Hallgatói Támogatás pszichológusa.

Az izolációból való kilábalás ugyanakkor egy hosszabb folyamat a pszichológus szerint. „Először el kell fogadni, hogy valószínűleg ez most egy nehéz időszak, és elkezdeni az erőforrásokat feltárni. Megnézni, hogy kik a hozzám legközelebb álló emberek, akikkel gyorsan és hatékonyan fel tudom venni a kapcsolatot, mik azok az adaptív dolgok, amiket én általában örömforrásként szoktam megélni, azokból egy kicsit többet beengedni, szükséges kialakítani rutinokat” – mondta Nóra az interjúban.

Az egyik megoldási lehetőség tehát a társas támogatás a szakember szerint, melyről a cikkben hosszabban beszél. A nehézségek mértéke egyénenként eltérhet, és senkinek sem kell egyedül megküzdenie a magánnyal. A Corvinuson egy közel tízfős pszichológus csapat segíti a hallgatókat. Jelentkezni a Hallgatói Támogatás és Tanácsadás honlapján lehet, kiválasztva a tanácsadás típusát.

Az izolációról és magányérzetről szóló teljes interjút itt tudod elolvasni, Kalánová Barbara beszélgetett a pszichológussal.

Halogatás és pánik? Mit tegyünk, hogy ne erről szóljon a vizsgaidőszak?

„Majd holnap… Várj, holnap már vizsga van?!” A Halogatás bizonyára sok hallgatót utolért már a tanulmányai során. A vizsgaidőszak mentálisan is megterhelő lehet, ugyanakkor létezik néhány technika arra, hogy ezt a megterhelő időszakot sikeresen átvészeljük.

Ha kisebb egységekre bontjuk a teendőket, rendszeresen mozgunk, vagy jutalmazzunk magunkat az elvégzett teendők után, az elsőre nagy falatnak tűnő feladatokon is túljuthatunk. A szakemberek szerint ráadásul a halogatás hasznos is lehet, ha tudatosan tesszük azt.

A motiváció fenntartásáról és a halogatással való megküzdésről Somogyi Petra írt cikket a Hallgatói Támogatás szakembereinek segítségével.

Divatos szavak vagy valós megoldás? Relaxáció, mindfulness és testtudatosság

A stresszkezelés egyik egyre népszerűbb módja a mindfulness meditáció, melynek segítségével a mindennapokban is lelassulhatunk. Az őszi félévben a Hallgatói Támogatás csapata rendszeres reggeli foglalkozásokon mutatta be a különböző relaxációs technikákat, de akár egyedül is elkezdhetjük beépíteni ezeket a napi rutinunkba.

„Rendszeres gyakorlással javíthatunk életminőségünkön, általános közérzetünkön, aktivizálhatjuk szervezetünk öngyógyító, homeosztázisra törekvő folyamatait, növekedhet fizikai és pszichés terhelhetőségünk, javulhat a megküzdési hatékonyságunk, és még több kedvező testi hatást tapasztalhatunk meg” – írták a szakemberek a tavaly októberi cikkben.

A meditációhoz ma már számos videó, applikáció, podcast nyújt támpontot, sőt, még egy Netflix-sorozat is készült a témában.

A Hallgatói Támogatás szakembereinek relaxációról, mindfulnessről és testtudatosságról szóló cikkét itt éred el.

Amikor a kezdeti lángolás kiégésbe fordul – mit tehetünk ellene?

A folyamatosan magas érzelmi stressz, az egyre magasabb elvárások, az állandó kihívások, a komplex környezethez való alkalmazkodás kényszere és a gazdasági és egzisztenciális bizonytalanság sok fiatal felnőtt életét nehezítik meg. „A fiatal generációk tagjai gyakran azt érzik, összeroskadnak a társadalmi elvárások és a végeláthatatlan munkafolyamatok súlya alatt”.

Dr. Németh Marietta szerint a kiégés egyszerűen fogalmazva a munka világának depressziója lett. A pszichológus úgy véli, bár nem azonos mértékben, de szinte mindenkit veszélyeztethet a kiégés, a felnőtt lakosság 15-20 százalékát érinti ez az állapot.

A megoldás ebben az esetben is egyénenként eltérő lehet, de vannak olyan trükkök, melyek segíthetnek.

„Stresszmentessé nem tudjuk tenni az életünket, de a kezelésében lehetünk hatékonyabbak”

– mondja a szakember. A slow living vagy a teljesítménypihenés például egyre népszerűbb megoldási lehetőségek. Ugyanakkor a kiégés sok tünete másik betegségekre is jellemző lehet, a pszichológus szerint fontos, hogy szakember mondjon véleményt a kialakult állapotról.

Dr. Németh Marietta klinikai szakpszichológussal Burkus Brigitta készített interjút tavasszal. A kiégés állapotának kialakulásáról, tüneteiről, a generációs problémákról és a megoldási lehetőségről is beszélgettek.

Ha úgy érzed, hogy a sok stressz, a motivációhiány, a kiégés, vagy bármilyen más nehézség miatt segítségre van szükséged, a Hallgatói Támogatás pszichológusai minden corvinusos hallgató számára elérhetők. Ha nem a Corvinuson tanulsz, vagy úgy érzed, neked vagy ismerősödnek azonnali segítségre van szüksége, a 116-123 és a 06-80-810-600 telefonszámon ingyenes lelki elsősegély-szolgálat érhető el a nap 24 órájában.

 

süti beállítások módosítása