Külföldi részképzés: mehet a pipa? - 5 érv a nemzetközi lehetőségek kihasználása mellett

nemzetkozi_lehetosegek_4.jpg

“Az egész élet egy nagy utazás” - biztos te is hallottad már ezt a frázist, de mi lenne, ha valósággá válna? Kezdheted akár most is; a nemzetközi csereprogram annyira meghatározó időszaka lehet az egyetemi éveknek, hogy sokaknak a jelentkezési sorrendjét is befolyásolja. 5 érvet gyűjtöttünk össze, hogy miért lehet érdemes útra kelni a külföldi mobilitási programok keretében.

A Corvinuson továbbra is utazhatsz külföldre cserefélévvel, akár Erasmus+ keretében is, hiszen az egyetem szükség esetén biztosítja ennek finanszírozását. Sőt számos más nemzetközi lehetőség között is válogathatsz, a néhány hetes utaktól egészen a kettősdiploma-programjainkig kínálunk lehetőségeket, hogy megtaláld azt, ami igazán passzol hozzád.

Írta: Dobos Eszter, Borítókép: Pexels

Utazásra készülve sokan szeretünk listát írni, hogy biztosan semmit ne hagyjunk otthon. Az időjárásnak megfelelő ruha, pénz, iratok és telefontöltő mellett azonban saját magunkat már ritkábban vesszük számba (és itt nem a létszámellenőrzésre gondolok, bár a Reszkessetek betörők! Kevinje valószínűleg vastag betűvel emelné ki ennek fontosságát is). Minden utazás megváltoztat minket: egy háromnapos belföldi hosszú hétvége után kipihentebben ülünk vissza a munka vagy a tanulnivaló mellé, míg egy külföldön töltött félévnek már jelentős személyiségformáló ereje is lehet.

 A Corvinus számos lehetőséget kínál külföldi részképzések tekintetében, amelyekbe az itthoni tanulmányaidat is beépítheted. 5 kontinens mintegy 250 partneregyeteme közül válogathatsz; a kint töltött idő tekintetében is széles skálából: féléves és nyári programokból egyaránt kikeresheted a neked legmegfelelőbbet, legyen szó a szakmai gyakorlat teljesítéséről vagy akár kettősdiploma-programról.

Még habozol, hogy jelentkezz-e? Segítünk a pro-kontra listád megírásában, mutatjuk a jelentkezés mellett szóló érveket. Az újrahasznosítás jegyében a leírtakat nyugodtan használhatod check-listként is: a külföldi tartózkodásból hazatérve ellenőrizheted, hogy mindegyik megvalósult-e.

Ο Nyelvtanulás – Kellemest a hasznossal

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen sokat hozzátesz a nyelvtudáshoz, ha van lehetőségünk a tanultakat éles helyzetben használni. A nemzetközi környezetben töltött időszak segíthet egy mélyebb, magasabb szintű tudás elsajátításában, ami a munkakeresés során is nagy előnyödre válhat később. A nyelvórákon elsősorban a nyelvtani szabályok és az általánosabb kifejezések kerülnek előtérbe, a mindennapi kommunikáció során azonban a nyelv legélőbb formáját ismerheted meg – amely néha nehezen érthető az akcentus miatt, nem mentes a nyelvtani hibáktól és szlenget is használ. Az ott töltött időnek köszönhetően könnyebben és bátrabban szólalhatsz meg az adott nyelven, és a kinti tanulmányaidnak köszönhetően egy magabiztos szaknyelvi tudást is felépíthetsz. A tudás megszerzése mellett a szinten tartása is fontos, így a külföldi részképzésen megismert emberekkel való kapcsolattartás során „kellemest a hasznossal” esete valósulhat meg.

Ο Új emberek megismerése – A sors keze?

Szinte minden, külföldi részképzésből hazatérő hallgató kiemeli a könnyű kapcsolatépítést – függetlenül attól, hogy mennyire extrovertált személyiség. Lehet, hogy most hasonló félelmek gyötörnek, mind az egyetem elkezdése előtt – attól tartasz, hogy egyedül leszel, senki nem fog szólni hozzád, nem találtok közös érdeklődési pontokat. Azonban akárcsak az egyetem esetében, itt sem kell aggódnod emiatt: a többiek is ugyanezen mennek keresztül, valamint már a találkozás előtt összeköt titeket a különböző kultúrák iránti nyitottság és a felfedezés vágya, így közös pontokban biztosan nem lesz hiány. A beilleszkedést emellett számos szervezett program is segíti, de az egyetemi diákszervezetek és a lakóközösségek is szuper ismerkedési lehetőséget nyújtanak.

Akár életre szóló, akár időszakos barátságokat kötsz, esetleg a szerelem talál rád, mindenre boldogan emlékezhetsz majd vissza. Egyszer majd azt gondolod: hihetetlen, hogy volt idő, amikor nem ismertem őket – és még hihetetlenebb, hogy valószínűleg soha nem ismertem volna meg ezeket az embereket, ha nem utazunk éppen akkor, éppen oda mindannyian.

Ο Szakmai fejlődés – A szálak összefonódnak

A korábbi pontok mind hozzájárulnak a szakmai fejlődéshez is; egy nyelv magas ismerete, és a naprakész szaknyelvi tudás döntő tényező lehet egy állás elnyerésénél. A kint megismert személyek közül nemcsak az új barátok, hanem a szakmai kapcsolatok is fontosak, különösen, ha később szívesen dolgoznál az adott országban. A Corvinuson kettősdiploma-programban is részt vehetsz: kevesebb idő, nagyobb tudás.

A külföldi képzésnek köszönhetően új kutatási területekkel és oktatási módszerekkel ismerkedhetsz meg, így egy másféle szemléletmódot alakíthatsz ki. Ha érdekel az akadémiai pálya, különösen érdemes kihasználni a nemzetközi lehetőségeket: így bővítheted a kapcsolati hálódat, és Magyarországon esetleg kevésbé elterjedt megközelítéseket és témákat ismerhetsz meg, amelyek később a téged érdeklő területek leszűkítésében is segítségedre lehetnek.

Külföldi mobilitási program keretében akár a szakmai gyakorlatodat is elvégezheted. A nemzetközi környezetben szerzett munkatapasztalat kétségtelenül jól mutat egy pályakezdő önéletrajzában: az elsajátított ismeretek mellett bizonyíthatod vele, hogy nyitott és kezdeményező vagy, és a kihívásoktól sem ijedsz meg. 

Ο Önismeret fejlődése – Te és te

A külföldi tartózkodásod alatt nemcsak a tudományterületedről, a kultúráról és a nyelvről tanulhatsz sokat, hanem önmagadról is. A jelentkezéstől kezdve a hazatérésig számos kihívással szembesülhetsz: az ügyintézés nehézségei mellett a váratlan helyzeteket is kezelned kell, így a problémamegoldó készséged és a spontaneitásod is ugrásszerű fejlődésen mehet keresztül. A mobilitási program időszaka hatalmas lépést jelenthet az önállóság felé; egy idegen környezetben, a korábbi támogató háttértől távol kell egyedül helyt állnod, ami először ijesztőnek tűnhet, ám valójában nagyon izgalmas élmény lesz.

 Ο Anyagi támogatás – Az igazi kihagyhatatlan ajánlat

Semmi sincs ingyen, ezt minden egyetemista tudja. Az egyetem nyújtotta nemzetközi lehetőségek egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell egyedül állnod a felmerülő költségeket; a legtöbb esetben biztosítanak a résztvevők számára valamilyen anyagi támogatást. (A költségvetés megtervezésekor érdemes előzetesen tájékozódni a támogatás feltételeiről és nagyságáról, illetve érdeklődni a személyes tapasztalatokról is.) Ennek köszönhetően jobban koncentrálhatsz a tanulásra, a külföldi munka nem kényszer, hanem lehetőség lesz. Szabadabban élheted meg a kinti időszakot: az albérlet díját fordíthatod az összes helyi étel megkóstolására, vagy olyan egyedi élményekre is, mint a kutyaszánozás vagy a szörftanfolyam, esetleg további országok meglátogatására a könnyebb megközelíthetőséget kihasználva.

Mehet a pipa?

Ο Jelentkezés külföldi mobilitási programban való részvételre

Ha szívesen olvasnál személyes beszámolókat, itt és itt megteheted.

nemzetkozi_lehetosegek_2.jpg Kép: Pexels

süti beállítások módosítása