Gólyainfó: ösztöndíjak, diákszervezetek, szakkolik és a Corvinus átalakulása egy helyen

ressely-e14_1.jpgA Budapesti Corvinus Egyetem az oktatás mellett sok egyéb lehetőséget kínál, legyen szó ösztöndíjakról, kapcsolatépítésről, szakmai fejlődésről vagy egy olyan támogató közösségről, amelyhez érdemes tartozni. Olyan alapvető információkat osztunk meg veletek a Corvinusról, melyeket gólyaként fontos tudnotok.

Írta: Kovács Anna

Oktatás az őszi szemeszterben

Ősztől az egyetemen hibrid formában indul meg az oktatás. A 40 fő feletti órákon online, az annál kisebb előadásokon és szemináriumokon pedig offline formában lehet részt venni. Az offline órákat több változatban, a biztonsági előírások betartásával tartják meg, a részletekről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Átalakulás

A nagy múlttal rendelkező egyetem napjainkban megújul. 2019 júliusától - Magyarországon elsőként - állami fenntartású egyetemből alapítványi fenntartásúvá vált. Az átalakulással a Budapesti Corvinus Egyetem fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a közép-kelet-európai régió legjobb egyetemévé váljon a gazdaság- és társadalomtudományok területén. 

Az állam helyett a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány vált az egyetem fenntartójává és az egyetem szervezeti felépítése is megváltozott.

A rektor Dr. Lánczi András maradt, kancellárnak 2020. szeptember 1-től dr. Domahidi Ákost nevezték ki, az elnöki pozíciót pedig Anthony Radev tölti be. Az átalakulás strukturális változást is jelentett, a kari struktúra helyét intézetek vették át, ami több, piaci igényekre reflektáló szervezeti egységet jelent, és amelynek célja a rugalmasság és egységesség növelése.

A megújulás több projekt keretében valósul meg, a hallgatók szemszögéből az alábbi változások a legérdekesebbek:

  • Megújuló képzések: változások az alap-, mester- és posztgraduális programokban, erről hamarosan mi is beszámolunk majd
  • Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése: egyre több közös képzés valósul meg rangos külföldi egyetemekkel, akkreditációk megszerzése (jelenleg AACSB, AMBA és EFMD által akkreditált egyetem)
  • Több rendelkezésre álló forrás, magasabb tanulmányi ösztöndíjak
  • Corvinus Ösztöndíj bevezetése: célja a tehetséges hallgatók tanulmányainak támogatása, az állami ösztöndíjtól függetlenül, így megmaradnak az  állami ösztöndíjas félévek  
  • Az egyetem kapcsolatainak erősítése vezető vállalatokkal és közintézményekkel, tudásközpontú partnerségek kialakítása

Ezeken felül fontos cél az egyetem nemzetközi elismertségének növelése, a külföldi oktatók és hallgatók arányának növelése – így több idegen nyelvű képzés válhat elérhetővé. A 2019-ben elkezdett megújulás az akadémiai és az intézményi működésben is fejlesztésekkel jár. Ezzel próbálja garantálni az egyetem a sikeres szereplést nemzetközi összehasonlításban, kiemelt fókusszal a tudományos életben. A megújulás részleteiről a holnapon és korábbi cikkünkben olvashattok többet.

img_9707_1.jpgÖsztöndíjak

Az egyetemen többféle ösztöndíj is elérhető, összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

Corvinus Ösztöndíj

Továbbra is lehetőség van térítésmentesen tanulni a Budapest Corvinus Egyetemen, ezentúl azonban az állam helyett a fenntartó alapítvány finanszírozza a legtehetségesebbek tanulmányait. Évente egyszer felülvizsgálják az ösztöndíjra jogosultak körét, ilyenkor lehetőség van költségtérítéses formáról átsorolni ösztöndíjas finanszírozásra, ugyanakkor ez a másik irányba is érvényes. Az ösztöndíjról többet itt tudhatsz meg.

Korábbi írásainkban számos témát érintettünk már a Corvinus Ösztöndíj kapcsán. Az általános információk mellett kitértünk a rangsorolás menetére és a pénzügyi tudnivalókra, valamint speciális eseteket is megvizsgáltunk. 

Tanulmányi ösztöndíj 

Az egyetem a tanulmányi teljesítményt is jutalmazza, így megéri minél jobb jegyeket szerezni. Az ösztöndíjról ezen a linken tudhatsz meg többet.

Szociális ösztöndíjak

Rendszeres szociális ösztöndíjra félévente lehet pályázni. Továbbá rendkívüli esemény bekövetkeztekor az év bármely napján igényelhető a rendkívüli szociális ösztöndíj. Tudj meg többet róla itt!

Extracurriculáris ösztöndíjak

A közéleti, diákszervezeti, tudományos és a kiemelkedő sportteljesítményt is jutalmazza a Corvinus. Többet ezen a linken olvashatsz róluk.

Az ösztöndíjakkal kapcsolatos információkért érdemes követni a Hallgatói Szociális Bizottság oldalát, és vegyetek részt az ösztöndíjakról szóló online előadáson is!

Diákszervezetek, szakkollégiumok

Az egyetemen több mint 40 diákszervezet és 9 szakkollégium működik – ezzel a Corvinuson a legaktívabb a szervezett hallgatói élet az országban.

Tevékenységük sokrétű: vannak, amelyek szakmai elmélyülést, tananyagon kívüli kurzusokat kínálnak, máshol a kapcsolatépítés, nemzetközi tapasztalatszerzés vagy készségfejlesztés a fő cél, de vannak kifejezetten közösségépítésre, rendezvényszervezésre koncentráló szervezetek is. Diákszervezethez csatlakozni nem csak szakmai fejlődési lehetőséget jelent, hanem egy kisebb közösség, baráti társaság tagjává is válhatsz. A szakkollégiumok az említettek mellett általában együttlakási lehetőséget is kínálnak tagjaiknak.

A diákszervezetekről itt, a szakkollégiumokról pedig itt tájékozódhatsz.

Az egyetem rövid története

Az egyetem két campusán, Budapesten és Székesfehérváron jelenleg összesen 12000 hallgató tanul, közülük 3500 fő nemzetközi hallgató. A gyakorlatorientált képzés és a piaci kapcsolatok az intézmény legfőbb erősségei közé tartoznak. Emellett kapcsolatokat ápol több mint 300 külföldi partneregyetemmel, így a hallgatók külföldi részképzésekből is választhatnak.

A “Közgáz” története több mint száz évre nyúlik vissza

egyetem_tortenete.png

Ha bővebben érdekel a Corvinus története, az E-épület északi bejáratával szemben egyetemtörténeti kiállítást is találhatsz.

Honnan tájékozódj?

Egyes intézetek és tanszékek saját közösségi média oldalakkal is rendelkeznek, érdemes felsőbbéveseknél vagy oktatóknál érdeklődni. Naprakész információkért figyeld a heti két alkalommal, kedden és csütörtökön megjelenő Corvinus Hírek hírlevelet az egyetemi e-mailek között, és kövesd a Közgazdász Online csatornáit  is! 

Tartsatok továbbra is velünk, a következő hetekben sok tartalommal fogunk jelentkezni, ami csak hozzátok, gólyákhoz szól! Facebookon, Instagramon és LinkedIn-en is megtaláltok Bennünket!

süti beállítások módosítása